Percenként 4-6 forinttal lehet olcsóbb a mobilozás jövőre

2006.12.20. 14:14

Akár percenként 4-6 forinttal is olcsóbb lehet jövőre a mobiltelefonálás, ha a telefontársaságok továbbadják előfizetőik felé azt a tarifacsökkentést, amit a hatóság kényszerített rájuk.

A telefontársaságok közti elszámolásban használatos, úgynevezett mobil végződtetési díjakat csökkentette a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) egy rendeletében. Konkrétan a T-Mobile átlagos végződtetési díjait 4, a Pannonét 5, a Vodafone-ét 6,45 forinttal csökkentette a hatóság. Az átlagos percdíjak általában húsz és harmic forint között mozogtak egyébként.

Az NHH nem csak a jövő februárban érvényesíthető tarifákat állapította meg, hanem 2009 januárjáig fokozatos díjcsökkentésre kényszeríti a mobilszolgáltatókat. Az átlagos végződtetési díj valamennyi szolgáltató esetében 16,84 forint lesz 2009-től - a legnagyobb - közel 50 százalékos ármérséklést a Vodafone-ra rótta a hatóság. Talán meglepő, de ez az árcsökkenés épp nem a Vodafone előfizetőit érinti, hanem azokat, akik vodás számot hívtak, hiszen a hívásvégződtetési díjat valamennyi telefontársaság a hívó félre terheli.

A díjmérséklés nem közvetlenül érződik majd a telefonszámlán: a valódi tarifacsökkentést a verseny határozza majd meg. A szolgáltatók általában valamilyen akció, vagy kedvezményes hívásajánlat formájában adják tovább az olcsóbb hívás lehetőségét előfizetőinek. A hatóság határozatát egyébként megelőzte az a lehetőség, hogy a szolgáltatók maguk tegyenek ajánlatot az önkéntes díjmérséklésre. Ezzel azonban a hatóság nem volt elégedett, és maga határozta meg - a telefontársaságok költségeit is figyelembe véve - a mérséklés arányát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK