Összeválogattuk a 2006-os év legnépszerűbb szoftvereit: tízes toplistánkon azok a programok szerepelnek, amelyeket olvasóink a legtöbbször töltöttek le a Szoftverbázisról.

Forrás: [origo]

1. helyezett: Windows Live Messenger
A Microsoft ingyenes, magyar nyelvű üzenetküldőjének legújabb verziója gyorsan népszerűvé vált. Elődjéhez, az MSN Messengerhez hasonlóan az átdizájnolt változat is képes az üzeneteket feldobó grafikus hangulatjelek (smiley-k) küldésére és fogadására.

Mikrofon birtokában lehet vele PC-k közt hanghívást bonyolítani, emellett megfelelő webkamerával teljes képernyős videohívásra, illetve egyszerű fájlmegosztásra is képes.

Forrás: [origo]

2. helyezett:  WinRAR 3
Az orosz fejlesztésű tömörítőprogram letölthető demó verziója volt a második legnépszerűbb felhasználóink körében 2006-ban. Bár a tömörített fájlok kicsomagolására számos alternatíva létezik, a WinRAR legfőbb előnyének az számít, hogy rengeteg formátumot ismer.

Emellett grafikus felülete elég kulturált, könnyen kezelhető, s akár utólag letölthető skineket is lehet telepíteni rá.

Forrás: [origo]

3. helyezett: OpenOffice 2.1
Nyílt forráskódú, szabad hozzáférésű irodai csomagban a következő alkalmazásokat találjuk: szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentációkészítő, a BASE névre keresztelt adatbáziskezelő, rajzoló- és egyenletszerkesztő, illetve PDF támogatás. Alkalmas az elterjedt irodai szoftverek által készített dokumentumok kezelésére: Microsoft Word, Excel, PowerPoint, valamint használhatjuk HTML-szerkesztésre.

Firefox 2.0
A Mozilla Alapítvány ingyenes böngészőjének kettes verzióját  is rengetegen töltötték le a Szoftverbázisról. A Firefox 2.0 integrált RSS-olvasót, áttervezet kezelőfelületet és jónéhány kényelmi újítást tartalmaz. Könyvjelzőkezelőjét kibővítették, a biztonságos netezést pedig az adathalász oldalakat kiszűrő funkciója szolgálja.

K-Lite Codec Pack Full 2.81
Sokan esküsznek rájuk, mások nem szeretik a videokodek-csomagokat. A tavalyi első helyzet ACE Mega CodecS Pack-től vette át a vezetést egy újabb ingyenes videodekódoló-gyűjtemény. Használatának az az előnye, hogy szinte minden mozgóképes fájl lejátszására alkalmassá tehető vele a PC, viszont a sokféle dekóder galibákat is okozhat, érdemes csínján vánni tehát ezekkel.

VirtualDub 1.6.17
Ingyenes videodigitalizáló szoftver főként AVI fájlok feldolgozásához, de egyéb formátumokat is támogat. Alkalmas a filmek újraméretezésére, valamint a hang- és képadatok külön-külön történő elmentésére, két videofájl összefűzése és újratömörítésére is.

Google Earth 4
Valószínűleg nem sokan vannak, akik nem ismerik a Google remek műholdkép-nézegető szoftverét, amellyel az egész világot be lehet utazni virtuálisan. A háromdimenziós földgömbön az egérrel szabadon lehet mozogni, zoomolni: bizonyos városok esetében megdöbbentően közeli nagyítást lehet alkalmazni. New Yorkban bekapcsolhatók például a felhőkarcolók virtuális, plasztikus másai is, s általában a turisztikai látványosságokat is jelölik a térképen.

ConvertXToDVD 2
Az ingyenes, magyar nyelvű kezelőfelülettel rendelkező programmal avi, DivX, vob, mpeg, vx, és wmv formátumú filmeket lehet átalakítani DVD-formátumra. A szoftverrel közvetlenül optikai lemezre is írható az elkészült videoanyag, beállítható a kívánt méret, s a PAL/NTSC szabvány is.

Sim Aquarium Free Tank
Tengeri halak életét kísérhetjük figyelemmel ebben a képernyőkímélőben. Háromdimenziós effektusok,  fények, árnyékok jellemzik az ingyenes szoftvert, ahol beeállítható az akváriumban úszkáló halak száma, fajtája és egyéb jellemzői is.
 
FreeRip 2.95
Kisméretű, otthoni felhasználásra ingyenes CD-grabber program. A FreeRip beépített
kódolóval rendelkezik, melynek segítségével zenei CD-ket lehet vele könnyen mp3, vagy ogg formátumba konvertálni. Az alkalmazással wav állományok is átalakíthatók, s képes az albumok adatait letölteni a CDDB zenei adatbázisról.