Az év legjobb játékötletei

2006.12.24. 12:22

Nem csak milliós költségvetésből készülhetnek jó játékok, kis cégek és amatőr fejlesztők is sikert arathatnak egy-egy jó ötlettel. Örvénylő pingpong, hidegháborús fegyverkezés és képernyőt rázó cukiállatok sorakoznak az az idei év legjobb független játékai között.

Életszimulátor: Virtual Villagers
Nincs olyan független játékokkal foglalkozó oldal, amely ne méltatná a Virtual Villagerst. A Simshez hasonlító életszimulátor az ősközösségi szintig nyúlik vissza, hét hajótöröttet, egy szigetet és számos lehetőséget ad, amelyből egy jól működő falut kell összehozni. Tizenhat feladat van, amelyet teljesíteni kell, ezekből sok magától adódik (az első haláleset), de sokért dolgoztatni kell a virtuális lakosokat (elkerített tavat ásni, iskolát építeni).

Forrás: [origo]
A játék letöltése

A Virtual Villagers különlegessége, hogy az élet a játékból való kilépés után is zajlik, ehhez a program megnézi azt, hogy mikor léptünk ki utoljára, megállapítja az aktuális dátumot és a különbségből számolja ki, hogy mi is történt a köztes időben. A grafika ugyan nem üti meg a 2006-os standardot, viszont a játékmenet és az élmény semmi perc alatt feledtetni tudja ezt. A cikk szerzője nem rajong a tamagocsikért, de kétóránként rá-ránézett a falujára és szívből megsiratta a halottakat, amikor három, PC nélkül töltött nap után a lakosság nagy részét csontvázként látta viszont a temető előtt összeesve. Az ilyen programot merjük igazán játéknak nevezni.

Ügyességi: Counterclockwise
Jellegzetes szegmensét alkotják a sci-fi-szimulátoroknak azok a programok, amelyeket a Disney 1984-es Tron című filmje ihletett. Az eredeti ötlet szerint speciális cyber-motorbiciklik húznak maguk után energiafalat, amelynek nekimenni nagyon nem tanácsos. Ezt fegyverként használva viszont be lehet keríteni az ellenséges csapat járműveit, amelyeket mozgásképtelenségre, kvázi halálra lehet így ítélni.

Forrás: [origo]
A játék letöltése

A Counterclockwise ezt az ötletet viszi tovább, három dimenzióba terjesztve ki a játékmezőt, amelyen csak 90 fokos fordulatokban lehet haladni. M. C. Escher képeihez hasonló absztrakt geometriai hálókban kell utat találni és kilőni a gép által irányított mesterséges intelligenciákat. Minél jobban sikerül körbefolyni a már meglévő "csőhálózatot", annál nagyobb kombót és pontszámot lehet elkönyvelni. Az élményt finom elektronikus háttérzene és visszafogott női kommentátor teszi teljessé. A Counterclockwise egyetlen hibája, hogy nincs benne többjátékos üzemmód, ezt leszámítva tökéletes és egyedi versenyekre ad lehetőséget.

Ügyességi: Plasma Pong
A korai videojátékok világát eleveníti fel látványbeli tuninggal a Plasma Pong. Minden bizonnyal ismerős az a játéktípus (a "pong"), amelyben egy golyóval kell a játéktér szemközti falát megütni, az ellenfélnek védekezésre és visszaütésre csak egy apró ütőfelülete van, játéktermek sarkaiban eléggé megszokott látványnak számít ez.

Forrás: [origo]
A játék letöltése (a setup.exe-re kell kattintani)

A szóbanforgó programban a golyó színes örvényt kelt, az ütőmezők pedig képesek bevonzani a labdát. Ennek köszönhetően a játékosok képesek elbambulni, hiszen a millió színben pompázó turbulencia igéző látvány, valamint a győzelemhez gyors és pontos lövések kellenek. Nagyon egyszerű játékmenet és nagyon vibráló színvilág jellemzi a Plasma Pongot, sikere is ennek köszönhető. Egy kipróbálásra mindenképpen ajánlott!

Puzzle: Tumblebugs
Ügyességi elemekkel dúsított színpárosító türelemjáték a Tumblebugs. Tetszőleges alakú mederben haladó színes gömbök (a történet szerint rovarok) közé kell további elemeket célozni, majd belőni. Ha sikerül legalább három egyező színű gömböt egymás mellé helyezni, azok eltűnnek, a biliárdhoz hasonlóan a fekete golyót kell utoljára kiütni - mindegy, milyen színnel.

Forrás: [origo]
A játék letöltése (a Download now linken)

Amennyiben a gömbmenet elér egy kiemelt lyukhoz, a pályát újra kell kezdeni. Számos felvehető bónusz segíti a játékost, amellyel a gömbök haladása megállítható, nem csak egyenes vonalban lehet célozni, vagy amivel véletlenszerűen leszedhetők gömbök a játékmezőről. Az agressziómentes, színpompás program számos generáció kedvence lehet, tipikusan öt-tíz perces szórakozást nyújt.

Stratégia: Defcon
A hidegháborús hadviselés feszült világába enged betekintést a brit Introversion Software legújabb alkotása. A hideg, gépies látványvilágáról ismert cég harmadik, sokat méltatott programja képzeletbeli atomhatalmak bunkerébe viszi a játékost. Egy meccs öt, jól elkülöníthető fázisból épül fel.

Forrás: [origo]
A játék letöltése

A Defcon 5-ben az ellenfelek elhelyezik a világtérképre támaszpontjaikat és egységeiket, majd ezek után mozgathatják azokat, radarképet szereznek riválisaik országairól, megtámadhatják azokat, elmélyíthetik a támadásokat és végezetül a Defcon 1 jelzéssel ellátott állapotban elindíthatják a nukleáris támadást. Csontig hatoló érzés, ahogyan stilizált robbanások nyomában megjelenik az "Új-Delhi, 7.8 millió halott" felirat. A játék sikere is ebben rejlik, igazi pszichikai nyomást gyakorol az emberre a feszült várakozás, a feloldozás sem gyorsabb vagy hangosabb, mint a felkészülés. Kemény szívű stratégáknak való a Defcon, az év legkönyörtelenebb megjelenése.

Multiplayer: Gibbage
A legjobb játékok pusztán a szórakozás kedvéért íródnak és ez maximálisan igaz a brit fejlesztésű Gibbage-re is. Két játékos küzd egymás ellen egy arénában, a cél pályánként három energiakocka eljuttatása a saját bázisra, ebben az ellenfelet ott kell akadályozni, ahol csak lehet, főként bombával és pisztollyal.

Forrás: [origo]
A játék letöltése (a Download free demo feliraton)

A James Bond-filmek monumentális főcímzenéi adják az alaphangulatot, a vérfröccsenések látványosak (innen is ered a játék címe), a pályák pedig hangulatosak, jól kidolgozottak. Grafikailag lehetne még csiszolni a programot, az viszont már a hangulatból faragna le. A demóban három pálya próbálható ki, a szilveszteri alapozáshoz tökéletes anyag!

Ügyességi: The Blob
Az utrechti városépítést propagáló, egyetemisták által összedobott De Blob számos, profinak kikiáltott ügyességi játékot utasít maga mögé. Egy megtermett, gurulni és pattogni képes idegennel kell Utrecht utcáin felfalni a különböző színű lakókat. Főhősünk nemcsak átveszi a megemésztett járókelő színét, hanem keverni is képes - egy piros és egy kék lakos elfogyasztása lila színt eredményez.

Forrás: [origo]
A játék letöltése

A város önmagában szürke, tetszőlegesen festhetők ki a falak, a fák és az autók. Bizonyos épületeket csak meghatározott színűre lehet festeni, ilyenkor kétségbeesett gurulás indul be egy bizonyos színű lakóért. Akadályt jelenthetnek a kerítések (ezekbe beleragadni a pálya végét jelenti), illetve a feketébe bújt rendőrök, akiktől a főhős is feketévé válik. Ebben az esetben meg kell merítkezni a folyóban, feketeként semmilyen színváltoztatásra nincs lehetőség. Akik a japán Katamari Damacy kultuszjátékhoz hasonló városjáró görgést keresnek, ebben megtalálhatják számításukat.

Flash: Distraction Game
Csupán egy webböngésző szükséges ehhez a játékhoz, bár a Distraction Game végigvihetetlen. Egyfelől annyira röhög rajta az ember, hogy koncentrálni sem tud, másfelől annyira tele van pakolva a pálya zavaró tényezőkkel, hogy még mindig nem tud koncentrálni. Egy méhnek kinéző repülő lénnyel kell minél több gyümölcsöt összeszedni rakéták érintése és a játéktérből való kikerülés nélkül.

Forrás: [origo]
A játék honlapja

Ez egészen addig nem hangzik vészesnek, amíg be nem ugranak a képernyő közepébe integető játékállatok, el nem kezdenek villogni a vakuk, de még a játékteret is összenyomják, elforgatják és megnyomorgatják azok a környezeti tényezők, amik érik. A Distraction Game, ahogy említettük, végigvihetetlen, de a harmadik nekifutásnál már nem is ez számít. Csak ajánlani lehet, a kedves frusztráció magasiskolája.

KAPCSOLÓDÓ CIKK