Részeg ámokfutás az autópályán

2006.12.31. 8:41

Szimulátoron próbáltuk ki, hogyan befolyásolja az alkohol a vezetési képességet. Bár cikkünk nem tudományos alapossággal készült, statisztikáink azt mutatják, már egy pohár bor elfogyasztása után érezhetően nőtt tesztelő sofőreink hibaaránya. Videónkon meg is nézheti az eredményt!

Az ittas vezetés az év bármely napján aktuális, bár szilveszterkor talán az átlagosnál is több ember hajlamos a volán mögé ülni akkor is, ha előtte lehajtott egy-két pohár pezsgőt. Számos tanulmányt olvastunk már arról, hogy miként befolyásolja az ital a reflexeket, de a saját bőrünkön akartuk érezni hatásait, ezért három tesztelőnk egy házilag összeállított szimulátoron indult útnak józanul, majd részegen.

Szélvédőnyi LCD-vel, kormánnyal

A vezetés teszteléséhez PC-nket egy 91,4 centiméteres átlójú LCD-tévéhez csatlakoztattuk, az irányításhoz pedig a Logitech legprofibb kormányát, a G25 Racing Wheelt használtunk. A hetvenezer forintos irányító extrája, hogy kuplunggal és az igazihoz hasonlóan kezelhető, hatsebességes váltóval is felszerelték.

Eredetileg valósághű, kuplungolást és manuális váltást kívánó autóversenyes programokkal (például a GTR2-vel és a Richard Burns Rally-val) végeztük volna a tesztet, ám ezeket végül elvetettük, mivel a profiknak szánt szimulátorok még józanul is túl nehéznek bizonyultak.

Így vezettünk józanul

Végül a jóval könnyebben irányítható Alarm für Cobra 11 - Nitro mellett tettük le a voksunkat, s a német akciósorozat játékváltozatának első pályáját használtuk a mérésekhez, melyek során minden tesztelőnk kétszer próbálkozhatott. Ebben az autópályán kell minél rövidebb idő alatt beérni a rendőrőrsre, a program pedig két dolgot mér: az időt, illetve az okozott kár mértékét. Egy kisebb koccanásért általában nagyjából 1-2 százalékos hibapont jár, egy robbanásokkal tarkított tömegkarambolt azonban már jóval szigorúbban pontoz a játék.

A nehezítés végett a szirénát senki sem használhatta, s az éles menetek előtt a résztvevőknek másfél órányi gyakorlás állt rendelkezésükre. Összességében a józanul lejátszott menetek során történt a legkevesebb ütközés, mindhárom játékosunk ügyelt arra, hogy senkibe se hajtson bele.

Szokatlan merészség az első pohár után

Két tesztelőnk elsőként egy pohár vörösbort, harmadikunk - egy nagyjából 1:3 arányban kevert - vodka-narancsot ivott. Mint az a lenti táblázatból is látszik, "C" jelű játékosunk ekkor futotta legjobb menetét (1 perc 38 mp alatt, ütközés nélkül), feltehetően neki csak mázlija volt. Bár egy-két másodperccel mindenki meg tudta javítani korábbi (józan) szintidejét, a sérülések aránya mindenkinél nőtt - láthatóan mindenki merészebben vezetett, a brahizás azonban hat menet közül csak egyszer volt sikeres, ötször pedig nem.

Ámokfutás zéró reflexekkel

Az igazat megvallva a harmadik mérésre már kissé elvesztettük a kontrollt, csak nagyjából emlékszünk arra, hogy három sofőrünk miből pontosan mennyit fogyasztott, a táblázatban a fogyasztásnál ezért saccolt értékek szerepelnek. A nagy mennyiségű szeszes ital hatására ekkor már nem csak a karambolok lettek gyakoriak, de a szintidők is jelentősen romlottak.

A legtöbb alkoholt az egy vodkával még parádézó "C" játékosunk fogyasztotta, ennek megfelelően az ő eredményei romlottak le leginkább az utolsó mérések során. Az este folyamán a legjózanabbnak "B" játékos tűnt, ennek ellenére nem ő érte el a legjobb eredményeket az utolsó futamok során.

 
A zuhanórepülésben romló eredmények minket meggyőztek arról, hogy a szilveszteri pezsgőzés után eszünkbe ne jusson autó volánja mögé ülni. A fenti videón megnézheti ámokfutásunk legjobb, s még szalonképes pillanatait is. Ha nem hisz nekünk, a Cobra 11 letölthető demójával otthon is tesztelheti a reflexeit. A lényeg: ne az utakon tegye!

Eredményeink józanul
Játékos

 A

B

 C

Fogyasztott italok

 -

-

-

Menetidő (1. kör)

2:03

1:56

1:40

Okozott kár 

0%

3%

1%

Menetidő (2. kör)

1:55

1:57

1:39

Okozott kár 

0%

2%

0%

Az első pohár alkohol után
Játékos

 A

B

 C

Fogyasztott italok

 1 pohár vörösbor

1 pohár vörösbor

1 pohár vodka-narancs

Menetidő (1. kör)

1:52

1:45

1:38

Okozott kár 

2%

3%

0%

Menetidő (2. kör)

1:47

1:55

1:40

Okozott kár 

4%

10%

5%


A sokadik pohár után
Játékos

 A

B

 C

Fogyasztott italok

 1 pohár vörösbor
2 pohár vodka-narancs
1/2 pohár pezsgő

3 pohár vörösbor
2 pohár pezsgő

4 pohár vodka-narancs
1 pohár pezsgő

Menetidő (1. kör)

1:54

1:54

2:28

Okozott kár 

9%

20%

25%

Menetidő (2. kör)

2:10

1:46

2:38

Okozott kár 

18%

14%

40%

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK