A katariak fél napig nem szerkeszthették az online enciklopédiát egy technikai malőr miatt, ám sokan azt hitték: az arab országot végleg letiltották a Wikipédiáról.

Letiltották Katart a Wikipédiáról - adta hírül több nagy közösségi hírportál is az újév kezdetén a Slashdot.org egyik bejegyzésére hivatkozva, mint utóbb kiderült, tévesen. Bár az arab ország lakosai fél napig valóban nem férhettek hozzá az online lexikon szerkesztőfelülethez, az első hírekkel ellentétben nem az üzemeltetők szándékos döntése, hanem a Wikipédia szervereinek autmatikus védelmi mechanizmusa miatt tiltották le őket.

Az interneten szárnyra kapott hírek szerint az online lexikon üzemeltetői a bejegyzések teleszemetelése és szándékos rongálása miatt egész Katart letiltották annak szerkesztéséről. Jimmy Wales, az online tudástár alapítója azonban hamarosan cáfolta, hogy ilyen döntés született volna, bár azt megerősítette: az arab országból körülbelül 12 óráig tényleg nem lehetett elérni annak szerkesztőfelületét.

A félnapos leállás azzal magyarázható, hogy az egymillió lakosú Katarban csupán egyetlen internetszolgáltató van. Amikor a Wikipédia szerverei rongálásokat észleltek, nem az országot, hanem a szolgáltató IP-címét függesztették fel, ami viszont minden katari lakos számára ellehetetlenítette a hozzáférést. Az online lexikon üzemeltetői erről hamarosan tájékoztatták is az érintetteket.

Egy országot nem zárnának ki csak úgy

Wales szerint egy egész ország letiltása ellenkezik a netes tudástár működési elveivel, és egyébként is csak egy nagyobb szerkesztői testület döntése nyomán lehetne végrehajtani az ő jóváhagyásával - nem pedig olyan hirtelen, mint ahogyan az a hírek alapján feltételezhető volt. Ha ilyesmire kerülne sor, akkor egyébként sem hajtanák végre ilyen könnyedén, hanem először az adott ország képviselőivel és az érintett internetszolgáltatókkal is megtárgyalnák.