A Las Vegas-i CES kiállításon fogja bemutatni a Warner cég univerzális, Total HD névre hallgató optikai lemezét, amely egyaránt lejátszható Blu-ray és HD DVD meghajtókon. Az LG ugyancsak a napokban leplezi le univerzális DVD-lejátszóját, amely mindkét formátummal elboldogul.

Lehetséges, hogy az új generációs DVD-k háborúja azelőtt végetér, hogy a komolyabb csatározás megkezdődött volna. A Warner cég a jövő héten fogja bemutatni saját nagyfelbontású optikai lemezét, amely egyaránt lejátszható a Blu-ray és HD DVD szabványokat támogató eszközökön.

Univerzális lemez mindenkinek

A Total HD márkenevű univerzális lemez kifejlesztését az tette lehetővé, hogy mind a Blu-ray, mind pedig a HD DVD-olvasók 405 nanométeres hullámhosszú, kék lézert használnak arra, hogy kiolvassák a lemez felületéről az adatokat. A különbség az, hogy míg a Blu-ray adathordozó rétege 0,1 mm mélyen, a HD DVD esetében 0,6 mm mélyen található a lemez felületén.

A Warner mérnökei egy olyan megoldást ötlöttek ki, amely lehetővé teszi a két különböző mélységű réteg használatát: ha a lemezt például HD DVD-meghajtóba helyezik, a legfelső réteget az eszköz figyelmen kívül hagyja, s az alsó rétegről olvassa ki az adatokat, s fordítva is hasonló elvet használ.

Bár a korábbi hírek még erről szóltak, a Total HD lemezekből egyelőre nem tudnak olyan verziót készíteni, amelyeket a meglévő régi lejátszókkal is használni lehet, mivel a hagyományos DVD-k nem kék, hanem 650 nanométeres hullámhosszú, piros lézert használnak.

Forrás: [origo]

Okos lejátszó a másik megoldás

Másféle megközelítést alkalmaz az LG, amely ugyancsak Las Vegasban fogja bemutatni saját univerzális megoldását. A dél-koreai cég egy olyan új generációs DVD-lejátszó piacra dobását tervezi, amely képes lejátszani mindkét rivális lemeztípust.

A lejátszóról a gyártó csak a jövő héten közöl majd részletes adatokat, az LG honlapján egyelőre csak az szerepel az eszközről, hogy az az év elején kerül majd az amerikai boltok polcaira.

A formátumharc nem jó a vásárlónak

Bár az új generációs DVD-k a hagyományosnál sokkal szebb képminőséget kínálnak (bár ehhez megfelelő tévére is szükség van), használatuk nem éppen felhasználóbarát, pedig az ezeken kiadott filmek és az eszközök is kifejezetten drágák.

A most kapható eszközök vagy csak a HD DVD, vagy csak a Blu-ray-lemezekkel boldogulnak, ráadásul sok filmstúdió nem adja ki alkotásait mindkét formátumon. A Sony, a Metro-Goldwyn-Mayer és a Walt Disney filmjei például csak Blu-rayen kaphatók, míg a Universal csak HD DVD-t támogatja. A fent említett Warner és a Paramount Pictures mindkét szabvány mellett letette voksát.