Egy nappal azután, hogy a számítógépgyártó bemutatta első mobiltelefonját, a Cisco beperelte a céget, mivel a társaság jogászai szerint az Apple jogtalanul használja az iPhone márkanevet.

Mint arról beszámoltunk, az Apple kedden mutatta be iPhone nevű mobiltelefonját, amely leginkább az iPodhoz hasonlít, ugyanis többek közt zene- és videolejátszásra is képes. A hálózati eszközöket gyártó Cisco a bemutató után nem sokkal bejelentette: perbe fogja a cupertinói vállalatot, mivel az jogtalanul használja a cég által már levédett iPhone márkanevet.

Levédett márkanév

A Times értesülései szerint a Cisco 2000-ben, egy kisebb cég felvásárlása nyomán kaparintotta meg a márkanevet, s már több tárgyalásokat folytatott az Apple-lel az iPhone név használatáról, ám a két cég végül nem írt alá megállapodást. A hálózati eszközöket gyártó cég nemrégiben dobta piacra iPhone márkanéven számítógép nélkül is működőképes, vezeték nélküli, többek közt a Skype-pal használható internetes telefonjait is.

Forrás: [origo]
A Cisco és az Apple iPhone-ja

Mark Chandler, a Cisco alelnöke úgy nyilatkozott, maga is nagyon izgalmas terméknek tartja az Apple új mobiltelefonját, ám a számítógépgyártónak nem lett volna szabad engedély nélkül használnia az iPhone márkanevet, ezért egy kaliforniai kerületi bíróságon keresetet nyújtottak be a cég ellen. A perrel azt kívánják elérni, hogy a bíróság tiltsa meg az Apple-nek az iPhone név használatát, emellett pénzbeli kártérítésre is igényt tartanak.

Az Apple nem fél

Az Apple sajtószóvivője ezzel szemben azzal érvel, hogy számtalan internetes telefont van a piacon, amelyet ugyancsak iPhone néven árulnak, ezzel szemben cégük terméke a legelső olyan mobiltelefon, amely ezt a márkanevet használja. Alan Hely szerint az Apple-nél biztosak abban. hogy a bíróságot is meg tudják majd győzni igazukról. A társaság egyébként egy év alatt 10 millió darabot tervez eladni iPod-mobiljából, ez a szám nagyjából az összes eladott készülék 1 százalékát jelenti.