A legjobb kütyük Las Vegasból

2007.01.11. 14:35

Tudósítónk egy csomó hasznos, ám őrült kütyüt látott a CES-en, s tánc közben is megnézhette a Honda lenyűgöző, de egyben hátborzongató robotját, Asimót Las Vegas-i szemlénk utolsó napján.

A CES nem múlhat el díjak nélkül: az expó választékából a Yahoo! technológiai oldalainak szerkesztői is kiválasztották kedvenceiket, hogy szélesebb közönség előtt mérettessenek meg. A legjobb készülékeket a gyártó egy-egy képviselője mutathatta be röviden, majd a show végeztével a közönség helyben tapssal, a távolból pedig az interneten keresztül szavazhatott a győztesre.

Bután is okos és sokrétű mobilok

Forrás: [origo]
Jitterbug: mobil a nagypapának

Mobiltelefonból négyféle modell került be a Yahoo! Tech döntőjébe. A D-Link V-Click modellje egy hagyományos külsejű wifis mobiltelefon, amelynek legfőbb előnyeként az egyszerű kezelhetőséget emelték ki. Az idősebbeknek szánt Greatcall Jitterbug-modelleket pedig még ennél is egyszerűbben lehet kezelni, mivel nagyméretű billentyűik vannak, a kijelzőn is hatalmas, jól látható karakterekkel jelennek meg a számok, és készül belőlük olyan változat is, amelyen csak segélyhívó gombok vannak: a telefonközpontot, az autómentőket vagy a 911-et lehet tárcsázni velük.

A mobilos mezőnyben ott volt még a dél-koreai gyártó legújabb, ultravékony sorozatának Janus-arcú darabja, az F300-as, amelynek egyik oldala telefon, a másik pedig médialejátszó, valamint a már Magyarországon is bemutatott Nokia N95-ös GPS-es modellje. Ez utóbbit az N-es sorozat legfejlettebb tagjaként mutatták be, és valóban, a finn gyártó eddig ebbe a készülékbe zsúfolt fele minden olyan funkciót, ami egy mobilban csak elképzelhető.

Családi PC a konyhába

A HP egy speciális asztali számítógéppel, a TouchSmart PC-vel került be a válogatásba. A házzal és kihúzható billentyűzettel egybeépített modell 19 collos érintőképernyővel rendelkezik, és a rajta futó Windows Vista kezelőfelülete is egyedi kialakítású. A monitoron egyszerű böködéssel lehet kis virtuális cetlikre üzeneteket írni, rajzolni, a naptárat lapozgatni vagy például internetezni, így a tervezők szándékai szerint minden családtag könnyen tudja használni. A modellt a HP standján egyenesen konyhai környezetben állították ki, ahol a háziasszonynak "segít" a teendők ellátásában.

Forrás: [origo]
Konyhába és nappaliba is jó a HP új gépe

A Yahoo válogatásába bekerült hagyományos kütyük között ott volt az Archos cég hordozható médialejátszója, amely a többi ilyen készülékhez hasonlóan szinte csak egyetlen hatalmas képernyőből áll. A zsűri ezt is egyszerű kezelhetősége és a beépített wifi-csatlakozó miatt válogatta be, mi viszont semmi különlegeset nem láttunk benne; ha minden igaz, könnyen, gyorsan lehet fel-le tölteni rá az állományokat.

Forrás: [origo]
Strapabíró minikamera

A Pure Digital miniatűr kamerája már a rendhagyó kütyük közé sorolható: a szögletes kis dobozt úgy alakították ki, hogy minél egyszerűbb és minél strapabíróbb legyen, és hogy az ember bármikor, bárhová magával vihesse. A Point and Shoot, vagyis "menj és lőj" camcorder ütésálló burkolatot kapott, és kihajtható USB-csatlakozója van, így külön kábel és szoftver nélkül át lehet venni róla az anyagokat számítógépre.

Időjárás-jelentő kávégép és villámgyors adatkábel

A fentieken kívül viszont már szinte teljes egészében csak őrült készülékek kerültek sorra. A Melitta kávéfőző nem csak darál és kávét főz, hanem beépített LCD-képernyőjén tájékoztat a napi időjárási adatokról is. A készítők szerint ugyanis leginkább ezekre az információkra van szüksége az embernek a reggeli indulás előtt, és hogy a rendszer bárhol működjön (bár egyelőre csak Észak-Amerikában), a készülék FM-rádiós csatornán keresztül kapja az adatokat.

Forrás: [origo]
Híreket is közvetít a kávéfőző

A gyártó ráadásul egy Elvis-imitátor közreműködésével mutatta be a kávéfőzőt. A Yahoo válogatásából sem maradhatott ki egy robot: a WowWee Robotics nagyjából negyvencentis RS Media modellje négyféle, programozható személyiséggel tudja szórakoztatni gazdáját. A humanoid formájú gépezet mozgáskoordinációja igen fejlett, például magától fel tud tápászkodni a földről. A robotot tetszőleges mozdulatsorokra lehet beprogramozni egy számítógépes kilensprogram segítségével.

A seregszemlét egy egyszerű, de nagyon hasznos kis kiegészíő nyerte meg: a TheTornado fantázianevű USB-s adatkábel az adatok egyszerű, gyors átmentését teszi lehetővé két számítógép között. A kütyüvel nincs más teendő, mint hogy az ember beledugja a gépek csatlakozójába, majd miután a gép felismerte, beépített szoftvere megjelenít egy egyszerű fájlkezelőt, és pár másodperc múlva már lehet is másolni az állományokat.

Asimo, a táncoló humanoid robot

A CES legemlékezetesebb bemutatóját viszont nem az őrült kütyük gyártói tartották, hanem a Honda, amely elhozta Las Vegasba Asimót, a világ legfejlettebb humanoid robotját. Eltartott egy ideig, mire rátaláltunk a vásári forgatagban, mivel a gyártó profiljához illően az autóhifik és autós kiegészítők kiállítási csarnokában zajlott a bemutató. Asimo az óránként ismétlődő program keretein belül bemutatta, hogy tud egyenesen és körben futni, táncolni, valamint lépcsőt mászni.

Forrás: [origo]

A robot minden ilyen bonyolult manőver előtt hosszasan méricskélte a terepet szenzoraival, majd gyerekhangján jelezte kezelőjének, készen áll a produkcióra. A gép mozgása csak futás közben valószerűtlen egy kicsit, ettől eltekintve a bemutatót elnézve végig az volt az érzésünk, hogy akár egy szkafanderbe bújtatott gyerek is lehetne a színpadon. Asimo élőben egyszerre lenyűgöző és valószerűtlensége miatt kicsit hátborzongató jelenség is egyben, bár az emberi mozgás ilyen tökéletes lemásolása bravúros teljesítmény a Honda mérnökeitől.

Forrás: [origo]
A lézerkeyboardot is díjazták

Idén nem volt iparági áttörés

Jelentős kiállításról lévén szó, a CES saját zsűrije is kiválasztja minden évben a legérdekesebb termékeket:  a rendezvény hivatalos díjazottait már a megnyitó előtt bemutattuk.

A díjazottak hosszú listáján a Sony új játékkonzolja mellett az Intel tavaly megjelent kétmagos processzora mellett egy Bluetooth-karóra, egy pendrive-hoz hasonló mobiltöltő és egy lézerbillentyűzet is helyet kapott.

Vasárnapi megnyitóbeszédével Bill Gates indította útjára a show-t, s a Microsoft alapítója mi másról beszélt volna, mint a Windows Vista újdonságairól: az XP utódjába már mozgó háttereket is lehet rakni, automatikusan tárolja a dokumentumok régi verzióit, keresője pedig a hálózaton lévő fájlokban is tud kutakodni.

Forrás: [origo]

A cég egyik új szoftvere sok rossz képből egy jót készít, az otthonokat pedig dizájnos szerverekkel látnák el, melyek automatikus biztonsági mentéseket készítenek például a karácsonyi fotókról vagy a nyaraláson készült videókról. Hiába az egyre több multimédiás kütyü, a lényeg, hogy kapcsolatot teremtsenek közöttük - véli Gates.

A CES első napján kollégánk kézbe vehette a Microsoft nemrég piacra dobott, kimondottan az iPod riválisának szánt, Zune nevű lejátszóját. Első benyomásai szerint a kütyü képe kristálytiszta, burkolata viszont sajnos akár egy műanyag edényé. Tudósítónk kezébe került még egy ultramobil PC, látott hangfallal egybeépített foteleket és pengemobilokat is, és kipróbáltuk a Nokia legújabb netezőtábláját is.

Forrás: [origo]
Elvis, a robot

Jóval több érdekességet tartogatott a következő nap: az Apple a közeli San Franciscóban saját mobiltelefonjával elvonta a figyelmet a CES-ről. Las Vegasban a közönség a rengeteg lapos képernyő mellett Elvist formázó, énekes robotot, óriás képernyős laptopokat, automata takarítógépet, illetve a százdolláros laptopot nézhette meg működés közben, bemutatkozott a formátumháború megoldásának tűnő Total HD-lemez, valamint az első univerzális DVD-meghajtó.

Érdekesség, hogy a technológiai ipar fenegyerekei mellett a távol-keleti gagyigyártók is képviseltették magukat a CES-en: kínáltak rádiós elemlámpát, színes égősort, mobilos előlapokat és mp3-as zenélő karórákat  - kollégánk nem is sokat időzött standjaiknál. 

A Las Vegas-i technológiai seregszemlére az idén is rengeteg újdonsággal készültek a gyártók: nyomul a konvergencia, egyre több a mindentudó kütyü, a tévécsatornák hamarosan a világhálóra költöznek, a kézzelfogható tartalmak mellett idén komoly szerephez jutott a tartalomszolgáltatás, de forradalmi újdonság az idén nem debütált