3D-s városnézés a Google-lel

2007.01.14. 10:30

A napokban jelent meg a Google Earth legújabb verziója, amely a műholdképek mellett már háromdimenziós épületeket is tartalmaz: meg lehet benne nézni benne például az Eiffel-torony élethű mását, de a Lánchíd, a Schönherz-kollégium, sőt, még a Klauzál téri nyilvános vécé is elérhető a virtuális térben.

A Google virtuális földgömje már 2005-ös megjelenése óta az egyik kedvenc szoftverünk: az Earth legújabb változata néhány napja jelent meg - érdemes kipróbálni, ugyanis látványos újdonságokat tartalmaz. A netkapcsolat birtokában használható szoftver 4-es verziójában bővült a leklikkelhető információk köre: például már a Panoramio nevű fotómegosztó szájt képeire mutató hivatkozások is elhelyezhetők a műholdképen, ezekre kattintva a helyszínen készült fotók töltődnek be. Az új verzióban a Wikipedia online lexikon releváns szócikkeit is be lehet linkelni a térkép egyes pontjaira, így például egy ismert szoborról, épületről egy kattintással bővebb információt is kaphatnak a felhasználók.

Forrás: [origo]
Az Eiffel-torony 3D-ben

Látnivalók 3D-ben

Még látványosabb újítás mutatkozik a háromdimenziós képességek terén: a hegyek mellett akár épületek élethű, fotókból készített borítással (textúrával) is ellátott virtuális modelleit is meg lehet nézni a legújabb verzióban. Az új verzió a Google saját 3D-s modellezőszoftverével, a kezdők részére ideális Sketchup-pal készített objektumokból táplálkozik. A szoftverből ingyenesen letölthető verzió is létezik, mellyel a kellő szabadidővel rendelkező felhasználók saját maguk elkészíthetik saját házuk, vagy egy híres épület virtuális mását, a program honlapján videós oktatóanyagból lehet megtanulni a használatot.

Forrás: Google Earth
A virtuális Colosseum

A Google 3D Warehouse nevű webhelyére a felhasználók feltölthetik, s mások számára is elérhetővé tehetik alkotásaikat, melyeket valós GPS-paraméterek alapján a virtuális földgömbön is el lehet helyezni.

A kínálat elég vegyes: primitív, legóházhoz hasonlító objektumok mellett olyan részletes modellek is találhatók itt, mint például az Eiffel-torony, a Colosseum, vagy a galériánkban is megtekinthető Sydney-i operaház. Ugyanakkor a Kheopsz-piramis egészen élethű, ám a közeli Szfinx másán még van mit tökéletesíteni.

A magyar ugar sem teljesen üres

Forrás: [origo]
A Lánchíd

Mindenképpen érdemes átböngészni a honlapon a száz legjobb letölthető virtuális makett listáját, ezek a 4-es Google Earthből alapból elérhetők. Egy-két megabájtos fájlokról van szó, melyeket néhány másodperc alatt letölthet az érdeklődő a View in Google Earth 4 feliratra kattintva. A KMZ kiterjesztésű fájlokat a Google Earthszel kell megnyitni, a szoftver ekkor rögtön a letöltött építményre pozícionál.

Az épületmodellek elérését egy pár megás program jelentősen megkönnyíti: az alábbi kiegészítő (3D_Warehouse.kmz) telepítése után a műholdképeken kék házat formázó ikonok jelennek meg a 3D-s objektumok helyén. Erre kattintva egy olyan ablak nyílik meg, ahonnan le lehet tölteni az adott építményt. (Bezárás előtt a Google Earth felkínálja majd a fájl mentését, ekkor az OK-ra kell klikkelni.)

A webről letölthető modellek felkutatását egy beépített kereső segíti: magyar tartalmakért érdemes a Hungary vagy Budapest szócskát bepötyögni. Bár a "hazai" kínálat még csak néhány tucat modellből áll, folyamatosan kerülnek fel újabb fájlok, hétről hétre érdemes felkeresni az oldalt, de már most is akadt jópár érdekesség.

Forrás: [origo]
A Schönherz-kollégium

Az elsők között készült el például a Petőfi híd budai lábánál lévő Schönherz Zoltán kollégium a Google Earthbe, a keresőóriás ugyanis versenyt indított a kampuszok számára: a legjobb modelleket készítő csapatok a cég amerikai központjába utazhatnak egy háromnapos kurzusra.

A Parlament virtuális mása egyelőre még elég kezdetleges, bár kétségkívül nem lesz egyszerű elkészíteni. Egyszerűbb formái miatt valószínűleg könnyebb volt élethűen kivitelezni a SOTE Nagyvárad téri toronyházát, vagy a Körszálló (Hotel Budapest) modelljét.

Így épül a virtuális város

Forrás: [origo]
A Corvin mozi

Míg egy panelházat, hidat aránylag könnyú lemodellezni, egy bonyolultabb építmény elkészítése több hétig is eltarthat - tudtuk meg Kiss Ádámtól, aki többek közt a Lánchidat és a Corvin mozit dolgozta ki a Google Earthhöz. Fontos a helyszín pontos felmérése, s jelentősen könnyíti a munkát, ha sikerül alaprajzot, légifotót szerezni az objektumról, bár ezekhez nem könnyű hozzájutni.

A modelleket borító realisztikus textúrák összeállításához a helyszínen lakár száz-kétszáz fotót is kell készíteni az épület minden oldaláról. Ez a gyakorlatban nem könnyű feladat: a színek miatt napos időben célszerű próbálkozni, a szűk utcákban sokszor csak nagylátószögű objektívvel érdemes fotózni.

Nehézséget jelentenek még a parkoló autók, belógó faágak, villanyoszlopok, a Corvin mozi fényképezéséhez például a szomszéd házak lakóihoz kellett felkéredzkednie. Utómunkára is szükség van: fotószerkesztő programmal ki kell egyenlíteni az épületek több fényt kapó, és árnyékos oldalait, s kompenzálni kell a jelentkező torzítást is - hiszen nem lehetséges mindig pont teljesen szemből, középmagasságból exponálni.


Budapest a Google Earth 4-ben

Kiss következő projektje a Margitszigeten lévő Hajós Alfréd Sportuszoda virtuális makettje lesz, tervei szerint a modellt bejárhatóvá teszi, s a medencék mellett a műugrótornyot is elkészíti majd.

Kicsit lelóg a Citadella

Bár a háromdimenziós épületek nagyon látványosak, még nem működnek tökéletesen a Google Earthben, Kiss Ádám szerint a domborzati viszonyokat a program nem kezeli teljesen tökéletesen, ezért például egy hegyoldalban lévő házat meglehetősen nehéz elhelyezni a virtuális földgömbön - ez jól látszik például a Citadella esetében, amelynek egyik vége a levegőben lóg.

Forrás: [origo]
SOTE-épület a Nagyvárad téren

Nem teljesen megoldott még az olyan objektumok - például tornyok, hidak - elhelyezése, amelyek nem takarják ki maguk alatt a műholdképet: a Csepeli víztorony vagy a dubaji Burj al-Arab luxusszálloda modellje alól kilátszik a műholdról készített "lapos" képük.

Hazánk virtuális része egyelőre nem hemzseg a 3D-s épületektől, ezért sokszor furcsán hat egy lapos műholdképekből kiemelkedő épület.  Idővel ez biztosan változni fog, bár nem merünk New York vagy Las Vegaséhoz hasonló részletességre számítani. Lelkes felhasználók azonban már most is vannak, sokan töltik fel saját otthonukat, így került fel a rendszerbe például egy Wekerle-telepi családi, és egy kőbányai panelház is, de volt, aki a  Klauzál téri nyilvános vécét, vagy az Infoparkban lévő Kocka büfét alkotta meg a virtuális térben.

Reklámozni sem utolsó

Forrás: [origo]
Ez bizony a Parlament

Úgy tűnik, hirdetési célokra sem utolsó felület a Google Earth, a 3D Warehouse-on például találtunk egy eladó házat Diósdon, valamint egy a déli határhoz közel lévő faluban működő panzió modelljét, amelynek leírásában a szálláshely honlapjára mutató linket is elhelyeztek.

Bár egyelőre még nem valószínű, hogy az ilyen módon hirdetőket a vevőjelöltek tucatjai ostromolnák. Mivel a virtuális földgömb magyar régiójában még kevés az épület, egy lakópark, ház építőjének jó marketingfogás lehet ingatlanjának publikálása a Google Earthben. Az építészek által használt programokból többé-kevésbé sikeresen lehet a Sketchupba is importálni tervrajzokat, igaz, némi hibakorrekcióra általában szükség van.

Lehetséges, hogy pár év múlva a Google Earthön való jelenlét a honlapokhoz hasonlóan megszokottá válik majd, bár a praktikus használathoz a teljes országot lefedő, részletes műholdképekre lenne szükség - ezek egyelőre hiányoznak.
 
A virtuális térben egyébként a szomszédos országok sem állnak sokkal jobban nálunk, bécsi és pozsonyi épületekből sincs több még néhány tucatnyinál (mindenesetre a Práter óriáskerekét érdemes megnézni).

KAPCSOLÓDÓ CIKK