A Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (IFPI) adatai szerint 2006-ban nagyjából kétszer annyi digitális zenét vásároltak az interneten, mint egy évvel korábban. Ez azonban még mindig nem kompenzálja a CD-k egyre inkább hanyatló eladásait.

Az IFPI közlése szerint 2006-ban a lemezkiadók közel 2 milliárd dollár értékben adtak el az internetről letölthető formátumban zeneszámokat. Ez csaknem száz százalékos növekedést jelent 2005-höz képest.

Ugyanakkor az online zeneértékesítés jelentős növekedése  nem képes pótolni azt a bevételkiesést, amelyet az internetes zeneletöltés népszerűvé válása miatt szenved el az iparág. Az online eladások jelenleg csupán tíz százalékát teszi ki az összértékesítésnek, s a szövetség prognózisai szerint részesedése 2010-re is csupán 25 százalék körüli lesz.

Az IFPI tanulmánya szerint 2006-ban a felhasználók 795 millió darab zeneszámot töltöttek le a világ negyven országában működő ötszáz netes zenebolt valamelyikéből. Ez a szám 89 százalékkal magasabb az egy évvel korábban mértnél. Míg az online zeneboltok kínálata a tavalyi év során ugyancsak a duplájára nőtt, a zenei piac egésze a tavalyi év első felében 2005 azonos időszakánál néhány százalékkal rosszabbul teljesített.

Tavaly az IFPI mintegy harmincezer illegális fájlcserélő ellen lépett fel jogi úton, ám a zenék jogsértő továbbítását nem sikerült számottevő mértékben visszaszorítania. Ennek érdekében a szervezet az internetszolgáltatók komolyabb együttműködését sürgeti.