Minden ötödik Windows lopott

2007.01.23. 14:57

A felhasználók ötöde lopott Windowst használ - derül ki a Microsoft online ellenőrzőszolgáltatásának statisztikáiból. A szoftveróriás attól tart, sokan a Vistát is illegális kópia formájában próbáljak majd ki.

A Microsoft internetes eredetiség-ellenőrzőjének adatai szerint a Windows operációs rendszerek egyötöde kalózmásolat - adta hírül a BetaNews. A szoftvercég 2005 júliusa óta üzemelteti ezt az alkalmazást a Windows Genuine Advantage (magyarul Eredeti Windows, valódi előny) program keretein belül a letöltések és szoftverfrissítések eléréséért cserébe megkövetelve az eredetiség-ellenőrzést.

A cég weboldalán keresztül eddig 512 millió Windows-példányt ellenőriztek, amelyek 22,3 százaléka, vagyis kicsit több, mint egyötöde bizonyult kalózmásolatnak. A felhasználók 56 ezer esetben maguk jelentették az oldalon keresztül, hogy hamis Windowsuk van, amelyeket a gyártó ingyenesen kicserélt számukra.

Bár ez az arány magasnak tűnik, a BSA adatai szerint mégsem az: a szoftverkalózkodás ellen küzdő szervezet szerint a világszerte használt szoftverek 36 százaléka illegális másolat, az Egyesült Államokban pedig 22 százalékuk. A Yankee Group felmérése szerint az amerikai cégek 55 százalékánál volt már példa illegális szoftver használatára.

A Microsoft most attól tart, hogy a hamarosan megjelenő Windows Vistát sokan próbálják majd ki egy kalózmásolat formájában, ezért a bevezető kampány részeként egy interaktív "tesztvezetés" formájában is kipróbálhatóvá tették az új operációs rendszert, amely a legfontosabb újításokat mutatja be. A cég az Office 2007-hez is készített hasonló bemutatót, és az irodai szoftvercsomagból egy 60 napig használható tesztverzió is letölthető.

KAPCSOLÓDÓ CIKK