Három amerikai férfi több mint egy tucat helymeghatározó rendszert lopott el egy New Yorkhoz közeli városból: a rendőrök műholdon keresztül aktiválták az eszközöket, s így térképükön megjelentek a tolvajok.

A New York állambeli Babylon egyik raktárából a múlt hétfő éjjel tizennégy darab navigációs rendszert tulajdonítottak el, melyeket a város önkormányzatának teherautóinak nyomon követésére használtak - adta hírül a BBC.

Miután a lopást bejelentették a rendőrségen, a hatóság munkatársai a bejelentést követően aktiválták a monitorozó rendszert, melynek térképén az ellopott GPS-ek közül három pozíciója meg is jelent. A térkép szerint mindhárom eszköz jelei ugyanarról a helyről érkeztek - az egyik tolvaj lakhelyéről.

Mint a letartóztatást követően kiderült, a tolvajok mobiltelefonnak hitték a műholdas helymeghatározó eszközöket, és elfelejtették kikapcsolni az eszközöket, ezért lehetet könnyen lefülelni őket. Az elfogásban ezen kívül valószínűleg a szerencse is közrejátszott: a GPS-eszközök ugyanis csak kültéren használhatók, ha rálátásuk van a rendszert kiszolgáló, Föld körüli pályán mozgó műholdakra.