Szoftverpolc a képernyő szélén

2007.01.23. 9:44

A friss hírek, üzenetek rögtön megjelennek a monitoron, a gyakran használt szoftverek pedig egy klikkeléssel elérhetők - ezt kínálja a Windows Vista egyik újítása, a képernyő szélén meghúzódó eszköztár. A Sidebar nem új találmány, akár XP-hez is le lehet tölteni: három ilyen programot teszteltünk.

 

Már csak hetek kérdése, és megérkezik az XP-t leváltó Windows Vista. Az utód egyik újdonsága a Sidebar fantázianévre hallgató, a munkaasztal szélére elhelyezhető függőleges sáv, egyfajta virtuális polc. Olyan praktikus, hasznos kis alkalmazásokkal lehet telepakolni, mint például naptár, időjárás-jelentés, friss híreket leszippantó RSS-olvasó, vagy ébresztőóra, valutakonverter, árukereső, esetleg az új leveleket jelző értesítő. Az ilyen apró programokat az angolban gadgetnek, vagyis kütyünek nevezik, s a szoftverek honlapjairól seregnyit lehet belőlük ingyenesen letölteni.

A három legismertebb Sidebar-szoftver képességeit mértük össze: első választottunk a Windows Vistába épített Sidebar volt, a másik két tesztalany azonban Windows XP alatt is gond nélkül működik.  Ezek egyike a winchesteren lévő fájlokban is kutató, ingyenes Google Desktop, a másik pedig az ugyancsak szabadon letölthető Desktop Sidebar.  

Összességében elmondható, hogy mindhárom oldalcsíkot 1024x768 pixelesnél nagyobb felbontás esetén érdemes használni, ennél kisebb érték esetén ugyanis a képernyő hasznos felületeit foglalják el. Különösen praktikus a Sidebar szélesvásznú, azaz filmnézéshez ideális, 16:10-es képarányú monitor esetén, mivel ezen mindig akad egy kis holttér, így az eszköztár nem veszi el a helyet semmilyen program elől.

Dizájnos programtár a Vistában

Forrás: [origo]
A Windows Vista Sidebarja

Tizenkét évvel ezelőtt, a Windows 95 újdonsága volt a monitor alján lévő Tálca: a Start gombról könnyen beazonosítható felület azóta az összes Microsoft operációs rendszerben megtalálható. Nem ekkora jelentőségű ugyan, de hasznos újítása a legújabb Windowsnak a lenti kép jobb oldalán látható Sidebar.

A három program közül a Windows Sidebarnak volt a legszebb kivitelezése - ugyanis egy olyan gépen teszteltük, amelyen használni lehetett a Vista Aero nevű új grafikus felületét. A felület alapból egy sor hasznos programot tartalmaz: mutatós órát, jegyzettömböt, naptárt, valutakonvertert és a friss híreket levadászó RSS-olvasót.

Ezeket természetesen továbbiakkal lehet kiegészíteni a Live.com honlapról, mi például egy számológépet, egy mini pókerprogramot, valamint a laptop akkujának töltöttségét, illetve a rendszer terhelését monitorozó gadgetet töltöttünk le. Egyelőre a Windows Sidebarhoz lehet a legkevesebb ingyenes kütyüt letölteni - ez persze nem is meglepő, hiszen e sorok írásakor az XP-t leváltó Vista operációs rendszert még nem is lehet kapni.

Ha később jó miniprogramok jönnek ki rá, biztosan ezt fogjuk használni pazar kivitelezése miatt, de egyelőre kevésnek tartjuk a szoftvercég által kiadott modulokat hozzá: egyelőre még a Live Messenger üzenetküldő ablakát sem lehet integrálni a Sidebarba, pedig praktikus lenne.

Google: hasznos kütyük a kereső mellé

Forrás: [origo]
A Google Sidebarja

Az oldalsó eszköztárt a legtöbben valószínűleg a Google Desktop nevű PC-s keresőszoftverből ismerik. A mindössze két megabájtos program telepítésével két legyet üthet egy csapásra: a Sidebar mellett a winchesteren lévő fájlokban is egyszerűen kereshet akár Windows XP alatt is - bár ehhez több gigabájtos indexfájlt generálhat le a program, igaz, a funkció kikapcsolható. A szoftver nemrég megjelent legújabb verziójának kinézete is tetszetősebb lett, bár kinézete még nem éri utol a Vistáét.

A Google Desktop tartalmaz alapból miniprogramokat, melyeket természetesen ingyenesen letölthető hasznos szoftverekkel lehet kiegészíteni: ezekből a most kipróbált Sidebarok közül jelenleg ehhez érhető el a legtöbb, persze javarészt csak angol nyelven.  Sajnos a Google saját gadgetjei közül nem képes mindegyik magyar felhasználók számára értékes tartalmat kínálni, például a Hírek vagy az Időjárás nevű kütyükből nem sikerült hazai információkat kicsikarnunk.

Szerencsére mindkét feladatra sikerült fellelni egy-egy alternatív kütyüt, így hiányérzetünk nem maradt, noha praktikusabb lenne, ha a magyar tartalmak alapból elérhetők volnának. A letölthető kütyük között rengeteg gyenge szoftverrel találkoztunk, szerencsére azért hasznos is akadt bőven: a Klipek például a honlapok RSS-csatornáiról szívja le a friss híreket, egy másik programmal a Google Maps térképeit lehet egy kattintással elérni.

Letölthető még többek közt akkutöltöttség-jelző, wifi-térerő-indikátor, intelligens határidőnapló a feledékeny felhasználók életét pedig tennivaló-lista könnyíti meg, de létezik beépülő modul a Google Talk és az Live (MSN) Messenger chatprogramokhoz is. Fontos extra szolgáltatás, hogy a program online képes tárolni például a naptári bejegyzéseket és a feljegyzéseket, így a felhasználó laptopján lévő Sidebaron ugyanazok az információk jelennek meg, mint az asztali PC-n.

Desktop Sidebar: nem szép, de praktikus

Forrás: [origo]
A Desktop Sidebar

Már az új Windows tesztverzióinak megjelenése előtt letölthető volt a Desktop Sidebar nevű ingyenes program. Fent említett társainál kevésbé tetszetős (bár különböző külsőket le lehet hozzá tölteni), de ez bizonyult a legpraktikusabbnak mindegyik közül, bár letöltőoldalának kissé fapados felülete miatt inkább csak rutinos felhasználók figyelmébe ajánljuk.

Bizonyára sok olvasónk kényszerül egyszerre több üzenetküldő programot használni: az egyik ismerős az MSN-re, a másik az ICQ-ra esküszik, valahogy tartani kell velük a kapcsolatot. A Desktop Sidebar egyik panelje erre kínál megoldást, amely a Miranda nevű alternatív chatprogrammal műküdik együtt. A szoftver telepítése után az oldalsó eszköztár ugyanazon részéből lehet elérni az összes ismerőst, egymás mellett sorakoznak az ICQ-s és Google Talk-os barátok - ezt a másik két Sidebarral nem sikerült megvalósítanunk.

A megoldás egyetlen hátulütője hogy a Miranda üzenőprogram bizony nem túl szép, egy órán át kellett állítgatnunk a menüben, hogy valamelyest kulturált külsőt öltsenek az üzenetek ablakai.

Egyébiránt a Desktop Sidebarhoz hasonló miniprogramok tölthetők le, mint riválisaihoz: e-mail-jelző, világóra, időjárás-jelentés, RSS-olvasó, teljesítmény-monitorozó, s a meglepően praktikus fájlböngésző, s ezernyi jobb-rosszabb társuk. A program egyetlen negatívuma, hogy kissé lomhán töltődik be, a PC indításakor várni kell a megjelenésére.

Szélesvásznon kötelező

A Sidebar hasznos eszköznek bizonyult Vistán és XP-n egyaránt, pár nap alatt meg lehet szokni jelenlétét a monitoron - használata szélesvásznú képernyőn a legjobb, ekkor ugyanis nem foglal hasznos felületet az Asztalból.

Az új Windowshoz még elég kevés minialkalmazás tölthető le, bár ezek száma a premiert követően biztosan megugrik majd - ez bizonyult a legszebbnek a tesztelt három program közül. Egy átlagos XP-s felhasználónak nyugodt szívvel a Google Desktopot mernénk ajánlani egyszerű használata miatt. A rutinosabbaknak érdemes egy próbát tenniük a Desktop Sidebarral - ez a program leginkább az univerzális chatmoduljával nyerte el tetszésünket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK