Itt az új Internet Explorer, magyarul

2007.01.26. 13:12

Néhány hónapos késéssel ugyan, de végre megérkezett a 7-es Internet Explorer magyar nyelvű verziója. Az új böngészőt csak eredeti Windowsra lehet telepíteni, viszont elég sok új funkciót tartalmaz, érdemes letölteni akár a Firefox mellé is.

Tavaly októberben, öt év után vált letölthetővé az Internet Explorer 7-es (IE7) verziója, amelybe a Microsoft fejlesztői végre belerakták az összes olyan funkciót, amiket a felhasználók éveken át jogosan hiányoltak a Windowsok részét képező böngészőből. Októberben az angol változattal a Techbázison részletesen bemutattuk az új browser újdonságait: csütörtök éjjel végre az új browser magyar verziója is letölthetővé vált, így ezúttal címszavakban nézzük át, milyen újdonságokat rejt.

Kalózkópiák kizárva

Az Internet Explorer 7-es verzióját a manuális letöltés mellett automatikusan is be lehet szerezni, a Windows XP automata frissítési funkciója ugyanis a netkapcsolattal rendelkező felhasználóknak magától letölti, s felkínálja a telepítését. Fontos tudni azonban, hogy az IE7-et csak legális Windowsra lehet telepíteni, az installálás előtt ugyanis a szoftver ellenőrzi, jogtiszta operációs rendszerre akarják-e telepíteni, ellenkező esetben hibaüzenettel kilép.

Forrás: [origo]
Így fest az új Explorer menüje

A jövő kedden megjelenő - ám lokalizált változatban csak márciusban érkező - új Windowst már alapból az új böngészővel szállítják. A vistás verzió egy fontos extra funkciót is kínál, a rendszer szolgáltatásai közül elszeparáltan fut, így - elvileg - a honlapokról érkező rosszindulatú kódok nem okozhatnak kárt a PC-n.

Fülek és csatornák

Szerencsére az XP-s felhasználók számára is sok újdonságot tartalmaz az új Explorer, bár aki már használta valamelyik alternatív böngészőt - például a Firefoxot, az Operát vagy az Avant Browsert -  annak csaknem mindegyik ismerős lesz már. Nem így a kezelőfelület, amely a 6-os verzió után elsőre zavaró lehet - szerencsére egy-két hét alatt meg lehet szokni.

Az egyik legfontosabb kényelmi újítás a böngészőlapok kezelése: ez lehetővé teszi, hogy ha valaki egyszerre több honlapot akar megnézni, ne kelljen mindegyiknek új ablakot nyitni. Ehelyett praktikusan használható fülek segítségével lehet mozogni az oldalak közt, ezeket külön-külön is be lehet zárni, a baloldali négyzetrácsos ikonra kattintva pedig miniatűr változatuk jelenik meg a képernyőn.

Egy másik hasznos újítás, hogy az Internet Explorer 7 már képes kezelni az RSS-hírcsatornákat is, ezek segítségével egy-egy kedvenc webszájt tartalmait lehet folyamatosan frissülő formában, rövid leírás kíséretében elérni, a könyvjelzőkhöz hasonló módon. Feliratkozást követően a baloldali csillag gombra kattintva, a Hírcsatornák menüben lehet elérni a friss híreket.

Forrás: [origo]
Miniben is megjelennek a megnyitott oldalak

További újdonságok

Számos újítást tartalmaz az új Internet Explorer a biztonság terén, automatikusan frissülő adatbázisa segítségével például képes kiszűrni az online csalásokhoz használt webhelyek nagy részét. A rivális Firefox már évek óta tartalmaz beépített keresőablakot, ez a hetes verzióval a Microsoft böngészőjébe is megérkezett.

Sokkal egyszerűbben lehet kinyomtatni honlapokat az új verzióval, az új printelési funkció Ez néhány kattintással lehetővé teszi a váltást az álló és fekvő mód között, s a webhelyet nagyítani is kicsinyíteni lehet, hogy minél jobban kitöltse a papírlapot. Emellett az IE7-hez különböző ingyenes bővítményeket is le lehet tölteni az IEAddons.com honlapról, bár az itt elérhető kínálat egyelőre nem túl bő.

Összességében az Internet Explorer 7 nem tartalmaz forradalmi újításokat, de mindenképpen érdemes frissíteni rá az öt évvel ezelőtti 6-os verzióról, mivel sokkal egyszerűbbé teszi a böngészést.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK