Mindent a Windows Vistáról

2007.01.30. 11:11

Kedden debütált az XP-t felváltó új Microsoft operációs rendszer a Vista. Bár magyar verziójára még kicsit várni kell, összegyűjtöttük a Windows Vista legfontosabb újításait.

Sok kicsi, de a felhasználói élményt alapvetően meghatározó részletben különbözik a Windows Vista az XP-től. Minden kicsit hasonló az előző változathoz, de mégis, minden kicsit más. Forradalmi újítások nincsenek: az új Windowsban igazából nem találkoztunk olyan megoldással, amit más operációs rendszerben, vagy külön szoftverként ne láttunk volna már valamilyen formában. Az összhatás mégis kellemes, főleg azért, mert kényelmesebb lett a kezelés. Cikkünkben sorra vesszük a Vista legfontosabb újításait.

Új külső, tejüveg ablakokkal

Forrás: [origo]
Feladatváltás 3D-ben

Az új Windows legfeltűnőbb vonása az új külső. Az operációs rendszer színvilágát - legalábbis alapbeállításban - az alul lévő fekete tálcát és az újonnan megjelenő oldalsó eszköztárat (Sidebar) kiegészítő fátyol-szerű színátmenetek határozzák meg. A természet megvadított színei ezek: fűzöld, égszínkék, a naplemente narancsvöröse, amelyek az átlátszó, üvegfelületet utánzó ablakokat egészítik ki, fénylő-világító gombokkal. Ez a Vista Aero Glass felülete - hogy szépnek szép-e, az már ízlés dolga, mindenesetre csak erősebb grafikus kártyán lehet használni, és az alapváltozatban nem, csak a Vista prémium verziójába építették be.

Az "üvegablakok" peremei kicsit vastagabbak, könnyebb megragadni őkt a pointerrel, gombjaik viszont kisebbek lettek. A tálcán a megnyitott ablakok közötti navigálást kis előnézeti kép segíti, és egy billentyűkombinációval (Windows+Tab) a térben elforgatva lehet felsorakoztatni a megnyitott ablakokat. Ez utóbbi a 3Dflip, a Vista egyik leglátványosabb újítása, amelyet elsőre haszontalan erőforrás-pazarlásnak ítéltünk, később azonban bebizonyosodott, hogy valamelyest segíti a munkát (már ha elbírja a gép).

Virtuális mappák előnézettel

Forrás: [origo]
Átlátszó ablakok

A Vistában a mappákat megjelenítő ablakok is máshogy néznek ki, ez azonban már inkább a gyakorlatias funkciókhoz, mint a dizájnhoz tartozik. Amellett, hogy az ablakok a fájlokból előnézeti képet mutató ikonokat is meg tudnak jelentetni, a tartalmukat is egyszerűbb több szempont alapján kilistáztatni, mivel ennek kezelőgombjai jobban kézreesnek. A Vistában így kevésbé lehet szükség külön fájlkezelő, például a Total Commander használatára.

A gépen való eligazodást segíti, hogy a könyvtárak elérési útvonalát mutató címmezőben annak egyes szintjeit lekattintva közvetlenül el lehet navigálni az onnan megnyíló helyekre. Így a fájlok, könyvtárak közötti navigálás során kevesebbet kell ide-oda kattintani, és vége az egymás után sorozatban megnyíló ablakok idejének is.

A dokumentumok kezelésében új lehetőség a virtuális mappák létrehozásának lehetősége: segítségével könnyen össze lehet gyűjteni az azonos tulajdonságokkal rendelkező fájlokat, amelyek egyébként szerteszét vannak a winchesteren. Így például beállítható, hogy az összes mp3 kiterjesztésű állomány a Zene nevű virtuális mappából legyen elérhető.

Felturbózott kereső

Forrás: [origo]
Fürge kereső a Start menüben

A gépen való eligazodást viszont a beépített kereső könnyíti meg a legjobban, amely a Start menüből érhető el. A segédeszköz ugyanis a dokumentumok, levelek és más állományok mellett a gépre telepített programokat és a rendszer különböző elemeit is megtalálja, és mivel a webkeresőkhöz hasonlóan indexeli a gépet - vagyis katalógust állít össze a keresendő elemekről -, ezért nagyon gyors: már gépelés közben megjelennek a találatok. Arra is lehetőség van, hogy a keresési eredményeket  a fentebb említett virtuális mappaként elmentse a felhasználó.

A kereső olyan hatékony, hogy a menüben való kattintgatás helyett is ezzel lehet leggyorsabban elindítani a Windowsban a kívánt programot. Ezt a menüt is alaposan átszabták a fejlesztők, ennek köszönhetően a kezelése kevesebb kézügyességet kíván. A menü könyvtárai ugyanis nem egymás mellett, hanem egy oszlopban, egymás alatt nyílnak meg, így egyszerűbben át lehet tekinteni őket. Néhány fontos linket rögzítettek is a menü oldalsávján, így például a dokumentumok mappa, vagy a beállítások külön keresgélés elérhetők.

Könnyítés a játékosoknak

Forrás: [origo]
Egy helyen a játékok

A Vistában a játékok megkülönböztetett figyelemben részesülnek: a rendszer egy speciális, az angol verzióban Games Explorernek nevezett mappába telepíti őket. Ennek ablakában extra szolgáltatás, hogy például gyártó, játéktípus, vagy korhatáros besorolás szerint is lehet listázni a szoftvereket, de a válogatás lehetőségénél még fontosabb a játékállás-mentések kezelésének megújítása. Ezek a Vistában nem a játékok saját könyvtáraiba, hanem egy közös gyűjtőbe kerülnek, így könnyebb megtalálni, vagy szükség esetén exportálni őket.

Az új Windows hardverminősítő rendszere azt is segít eldönteni, hogy a gép alkalmas-e a kiválasztott szoftver futtatására. Az új operációs rendszer látványosabb grafikát is ígér a DirectX 10 multimédiás komponensnek köszönhetően, amely jobban gazdálkodik az erőforrásokkal - ezt még nem tudtuk alaposan tesztelni.

Fejlettebb felhasználókezelés

Forrás: [origo]
Korlátozható a használat

Időszerű elvárás volt már a Windowszal szemben a felhasználói fiókok és a felhasználói jogosultságok kezelésének javítása. Egy otthoni PC-t jellemzően többen használnak - a család több tagja -, nem is beszélve a munkahelyi gépekről. A felhasználói fiókok beállításaitól függ, hogy ki mit csinálhat a gépen, ezt pedig az UAC (User Account Control) nevű újítás oldja meg a Vistában.

Az UAC révén rugalmasabbá válik a gépen végzett feladatok adminisztrálása: a felhasználók nem férhetnek hozzá minden opcióhoz, és ha valami olyan műveletet szeretnének elvégezni, amely a rendszergazda jogosultságához kötött, akkor a gép erre figyelmeztet, és egy felpattanó ablakban bekéri a rendszergazda-jelszót. A Vista a rendszergazdát is külön figyelmezteti, amikor olyan műveletet hajt végre, amihez a legmagasabb szintű jogosultság kell.

Gyerekbarát rendszer

Forrás: [origo]
Böngésző védett módban

A hatékony felhasználókezelés azt is lehetővé teszi, hogy a számítógépet a szülők gyerekbiztossá tegyék. Részletesen be lehet ugyanis állítani, hogy az egyes felhasználók milyen szoftvereket futtathassanak, milyen weboldalakat nézhessenek meg, sőt, még azt is, hogy mikor használhatják a számítógépet. Így például azt is meg lehet adni, hogy a srácok csak esténként, a lecke megírása után ülhessenek le a gép elé, és akár a chatprogramok használatát is le lehet tiltani. Arra azonban már kíváncsiak vagyunk, hogy az átlagos szülők ki tudják-e majd használni ezeket a funkciókat, hiszen a csemeték rendszerint ügyesebben bánnak a számítógéppel, mint a nagyok.

A Vistával az elődjénél valamivel több felhasználói segédprogramot is kapnak a vásárlók. A Windows tűzfal mellett a Defender kémprogram-elleni alkalmazás is települ a gépre, így a biztonsági szoftverek közül már csak víruskereső beszerzésére lesz szükség. Az internetes kártevők ellen azzal is védekezik a rendszer, hogy webböngésző védett módban fut, használata közben a Vista virtualizálja a rendszerfájlokat, így annak valódi elemeihez nem lehet kívülről hozzáférni.

Multimédiás extrák

Forrás: [origo]
Új kellék a DVD Maker

A Microsoft fejlesztői igyekeztek mindennél jobban a hétköznapi igényekhez szabni az operációs rendszert, ezért annak multimédiás tudásán is erősítettek. A Vista képkezelője a digitális fotósok életét könnyíti meg azzal, hogy a képeket retusálni lehet benne.

A képszerkesztő mellett olyan video- és DVD-szerkesztője is van a Vistának, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó az operációs rendszer telepítése után akár azonnal nekiálljon összedobni saját multimédiás anyagait. A Windows DVD Maker és Movie Maker egyszerűen kezelhető, és egy sor olyan sablont, vagy éppen videoeffektust tartalmaz alapbeállításban, amely bővel elég arra, hogy kielégítse a hétköznapi igényeket. Ez a koncepció az Apple-től lehet ismerős: a Macekhez is jár egy ehhez hasonló szoftvercsomag, az iLife. A multimédiás eszközök integrálása megkönnyíti a felhasználók dolgát, a többi szoftvergyártóknak viszont nem jó, mivel könnyedén kiütheti a nyeregből az átlagfelhasználókat célzó termékeiket.

Filmnézés a fotelből

Forrás: [origo]
Távirányítóra tervezve

A Vistával együtt debütál Magyarországon a Windows Media Center nevű alkalmazás is, amelyből ugyan XP-s verzió is volt, abból azonban nem készült magyar változat, így ilyen PC-ket sem árultak Magyarországon.

Maga a szoftver egy multimédiás felületet ad a Windowshoz, amely gombnyomásra előugrik, és egy helyen lehet belőle elérni a zenéket, képeket, videókat és online tartalmakat, bár ez utóbbi nálunk valószínűleg nem lesz hozzáférhető.

A szórakoztató funkciók elérését biztosító felület akkor hasznos, ha az ember távirányítót is vásárol a géphez (ebből Media Centerrel kompatibilis típusra van szükség), és mondjuk a tévéjére köti rá azt. A Media Center ugyanis arra hivatott, hogy kényelmesen kezelhető szórakoztató-központtá alakítsa a számítógépet, és betűtípusait, elrendezését is úgy alakították ki, hogy távolról - a fotelből, kanapéról - nézve is élvezhető legyen. Ezt az újítást csak a  Home Premium és Ultimate verziójában lehet majd elérni.

Jobban vigyáz a dokumentumokra

A felhasználók nagy része nem sokat foglalkozik az adatok automatikus mentéseivel. A Windows Vista ezt azzal próbálja megkönnyíteni, hogy a beállítások között külön panelra csoportosították benne a rendszer-visszaállítás eszközeit - bár gyanítjuk, ettől még nem terjed el tömeges használata.

Az már többet segíthet az átlagos felhasználón, hogy a rendszer nem csak a korábban használt dokumentumok listáját őrzi meg, hanem azok korábbi állapotait is. A Shadowcopy nevű funkcióval így olyan munkafázist is vissza lehet állítani, amelyre az ember rámentett, vagy letörölte a gépről.

Gyorsítás pendrive-val

Forrás: [origo]
A rendszert is gyorsíthatja a pendrive

Teljesen újfajta megoldás a Vistában, hogy rendszer egy külső pendrive segítségével is gyorsítható: ez a ReadyBoost. A Windows minden ilyen külső eszköz csatlakoztatása esetén felajánlja a lehetőséget, hogy a flashdrive-on lévő szabad területet birtokba vegye az operációs rendszer számára. Ezzel a módszerrel főleg a számítógép indítása gyorsítható fel.

A ReadyBoost a pedrive-ok azon adottságát használja ki, hogy a számítógép memóriájához képest is jelentős (akár több gigabájtnyi) extra kapacitást biztosítanak, amely gyorsabban elérhető, mint a winchesteren lévő adatok, így alkalmazásával a működés és a rendszerindítás gyorsítható. A ReadyBoost funkciót csak akkor lehet aktiválni, ha az USB-meghajtó nagy írási/olvasási sebességre képes, így egy több éve vásárolt pendrive-ot nem biztos, hogy lehet rendszergyorsításra használni.

Új funkció laptoposoknak

Forrás: [origo]
Akkufüggő beállítások

Kifejezetten a hordozható PC-k használóit célozza a Vista Mobility Center funkciója, amellyel az akkumulátorról való üzem módját lehet szabályozni.  Három üzemmód választható, ezek egyikében a teljesítményt a Vista automatikusan növeli, ha szükség van rá - például egy multimédiás program indításakor -, alapesetben viszont minimálisra veszi vissza az akku kímélése érdekében. A másik két opció szélsőséges paramétereket tartalmaz: az egyik esetén a rendszer folyamatosan minimumon, a másikban pedig mindig maximális teljesítményen működik. A mobil központ a tálcáról, az akkumulátor ikonra kattintva gyorsan elérhető, s állítható benne többek közt az LCD fényereje, valamint ki- és bekapcsolható a wifi is. Az új grafikus felület használata egyébként növeli a fogyasztást, így aki gyakran tartózkodik a konnektortól távol, annak érdemes kikapcsolnia az Aerót.

Váltás Windows Vistára

Otthoni felhasználók számára a Microsoft háromféle verzióban kínálja majd a Windows Vistát: a Basic, vagyis alapváltozat nem tartalmazza az új Aero grafikus felületet, a Media Centert és a DVD Maker alkalmazást sem. Aki ezeket is használni szeretné, annak a drágább Home Premium verziót kell választania, míg az Ultimate verzió a vállalati és otthoni változatok minden funkcióját tartalmazza, nagyobb verzióra utólag is át lehet térni. A legdrágább Vistához a Microsoft különböző letölthető extrákat is ad majd ki. Ezek egyike lesz többek között a DreamScene nevű program, amellyel a szokásos álló háttérképet jó minőségű videóra lehet leváltani.

Alapfunkcióinak használata esetén a Vista rendszerigénye szerénynek mondható, 800 megahertzes processzoron már elindul, egyedül memóriából igényel sokat, legalább fél gigabájtot. A 3Dflip vagy a tejüveg-ablakok használatához már erősebb konfigurációra, nagyobb teljesítményű videokártyára van szükség. A PC fejlesztésében a Vista segíti a felhasználót, 1-től 5-ig osztályozza ugyanis a gép teljesítményét, s javaslatokat tesz arra, mit érdemes bővíteni, cserélni.

Várhatóan február végén kerül majd a boltokba a Windows Vista magyar nyelvű verziója, amely az XP-vel nagyjából azonos áron kerül majd a boltokba, így az új konfigurációk zömét valószínűleg már ezzel fogják eladni. Próbáink során komolyabb problémáink nem akadtak a Vistára való frissítéskor, ám különlegesebb hardverek - például egy speciális hangkártya - esetén akadhatnak inkompatibilitási gondok, ezért telepítés előtt mindenképp érdemes megnézni a gyártók honlapján, letölthető-e vistás illesztőprogram, ellenkező esetben ugyanis lehet, hogy az eszköz nem fog működni.