Pengevékony billentyűzet az új Windowshoz

2007.02.01. 17:15

Kifejezetten a Windows Vistához szánja a Microsoft hiperdrága szettben árult, vezeték nélküli billentyűzetét és egerét. Tesztjeink szerint a vadonatúj luxusklaviatúra távirányító helyett is megteszi, a doktori disszertációt azonban nem ezen érdemes begépelni.

Egy biztos, a Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000 nem a nevével fog hódítani: az elnevezés a redmondi szoftvercég legújabb, billentyűzetetet és egeret tartalmazó szettjét takarja. A termék dobozán természetesen ott virít a Windows Vista logója, ami az új operációs rendszer debütálása miatt remek vásárlásösztönző eszköz. Mi XP-vel is kipróbáltuk, azzal is jól működött - bár ezt is feltüntették a dobozon, csak apróbb betűkkel.

Nem sokat kell konfigurálni

A beüzemelés egyáltalán nem volt nehéz, a legtöbb időt a külön-külön nejlonba csomagolt perifériák kibontása vette igénybe, még a csomagban adott CD-n lévő szoftvereket sem volt muszáj feltelepíteni. Az egérhez egy újratölthető ceruza-akkumulátort és egy asztali töltőt is mellékelnek, ezt nagyon kényelmesen lehet használni, csak rá kell helyezni az eszközt használaton kívül.

A billentyűzethez már csak ceruzaelemek járnak, a négy darab áramforrás nem újratölthető, így egy csomaggal mindig érdemes tartalékolni  belőle, nehogy kritikus pillanatban merüljön le. A Bluetoothon keresztüli kapcsolódáshoz egy USB-s jeladó is van a csomagban, ezt elég volt bedugnunk s bekapcsolni a perifériákat, amelyeket rögtön használatba is vehettünk.

Forrás: [origo]
Billentyű, egér és távirányító egyben (a kép nagyban)

Távirányítás a kanapéról

Akár a távirányító helyett is megteszi az új vezeték nélküli billentyűzet, amely a PC-től nagyjából tízméteres távolságig használható, azaz akár az ágyból is kényelmesen lehet irányítani vele a gépet. A kütyü extra vékony és elég könnyű, így akár ölben tartva is kényelmes lehet használni, s az egeret is képes helyettesíteni. 

Ehhez két kézzel meg kell ragadni: a kurzor a jobb felső sarokban lévő érintőképernyővel a noteszgépekhez hasonló módon mozgatható, klikkelni pedig a bal felső sarokba helyezett két gombbal lehet. A megoldás furcsának tűnik, de a gyakorlatban nagyon kényelmesen lehetett használni, különösen a Vista Media Center nevű, távirányítós vezérlésre optimalizált multimédiás felületével, amelynek elérését ugyancsak külön billentyű biztosítja.

Baloldalt külön gombsor szolgálja a filmek és zenék kezelését, itt a lejátszás, tekerés és a hangerő szabályozása mellett akár felvételt is lehet indítani vagy csatornát lehet váltani - amennyiben a PC-t tévétunerrel is felszerelték. Külön gombbal lehet előhívni a Vista oldalsó eszköztárát, a Sidebar-t, bezárni azonban ezzel már nem lehet, pedig úgy jobb lenne. Ugyanitt található egy olyan billentyű, ami a Live Messenger nettelefonos funkcióját aktiválja - ez kissé fölöslegesnek tűnik, viszont a Vissza (back) billentyű hasznos.

Szakdolgozni nem jó

Míg az ölben vagy hason fekve való gépelés a vistás billentyűzettel nagyon kényelmes, az asztalon használva már jelentősen csökken az előnye a tizedannyiba kerülő, hagyományos modellekkel szemben. A külcsín, a menő dizájn érdekében ezen a klaviatúrán is a laptopokéhoz hasonló, lapos gombok vannak: bár valóban tetszetősek, nem praktikusak. Igazából még sosem találkoztunk olyasvalakivel, aki szeretett volna noteszgépen bepötyögni egy hosszabb szöveget, hasonló a helyzet ezzel a keyboarddal is: nem arra való, hogy a tizenöt oldalas dolgozatot ezen gépeljük be.

Forrás: [origo]
Távirányító sem kell (a kép nagyban)

Tovább nehezíti a dolgot, hogy az F1-F12, illetve például az Esc, a Home és az End nem hagyományos, hanem érintésre érzékeny gombok, azaz nem is lehet - s nem is kell - benyomni őket, ez viszont elég sok megszokást igényel.

Egy másik "újítás", hogy az általában a Ctrl és az Alt között lévő Windows billentyűt középre, a tasztatúra aljára száműzték, és egy kerek Vista-ikont formáz. Lenyomására alapesetben a Start menü jelenik meg, kombinációkat - például a 3D-s feladatváltást előhívó Windows+Tab-ot - azonban nehéz beütni, mivel a kerek billentyű nagyon távol van a többitől.

Lézeregér töltőtalppal

A szett második tagja a Wireless Laser Mouse 8000, egy vezeték nélküli egér, amely az olcsóbb optikai társaitól eltérően nem ledet, hanem lézert alkamaz a mozgás érzékeléséhez, így pontosabb működést garantál. Ez persze nem újdonság, hasonló egerek már két-három éve kaphatók.

Igazából túl sok érdekeset nem lehet elmondani az új egérről, négy gombja van, görgőjét tekerve pedig olyan érzésünk volt, mintha zselébe nyúltunk volna: elsőre furcsa, de nagyon kényelmes, ráadásul jobbra és balra is lehet vele mozogni az ablakokban. A működéséhez szükséges energiát a Microsoft lézeregere egy darab (az alapcsomagban lévő) ceruza-akkumulátorról nyeri. Töltőjét elég jól lehet használni, elég ráhelyezni az egeret - ez a megoldás talán praktikusabb is a szokásos bölcsőknél, amelyekbe bele kell állítani az eszközt.

Forrás: [origo]
Ez a teljes szett (a kép nagyban)

Ez még luxus

A Vista kezelésére kiélezett klaviatúra elsősorban olyanoknak ajánlható, akik nem munkára használják a PC-t. A laptopokéhoz hasonló gombok miatt hosszabb szöveget bepötyögni még egy ezerötszáz forintos noname billentyűzeten is kényelmesebb, ölben gépelve viszont a vezeték nélküli modell kerekedik felül. Mivel a Microsoft új billentyűzet-egér-kombója negyvenezer forint körüli áron debütál majd a hazi boltokban, valószínűleg jó ideig nem lesz tömegtermék: ez gyakorlatilag egy fél számítógép ára.

Ugyanakkor a multimédiás gombok és az egeret helyettesítő érintőfelület egyaránt kényelmesen használható, így használójának akkor sem kell felkelnie a kanapéról, ha egy bonyolultabb műveletet akar elvégezni a PC-n. A háttérvilágítást viszont hiányoltuk a termékről, ez az extra azonban elérhető a Wireless Desktop még drágább, 8000-es típusszámú változatában, amelyben már a billentyűzethez is tölthető akkumulátorokat mellékelnek, igaz, csak további 20-30 ezer forint ellenében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK