Átalakítja kábeles internet-szolgáltatását márciustól az UPC: a felhasználók az eddiginél jóval gyorsabb, akár extrém fel- és letöltési sebességet érhetnek el, s teljesen megszűnik az eddigi adatforgalmi korlát.

Joe Zuravle, a társaság vezérigazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón közölte: a jelenlegi chello előfizetők például változatlan havi díjért háromszoros sebességgel internetezhetnek, s elérhetik a 20 megabites letöltési sebességet. A társaság a fejlesztés konkrét összegét nem közölte, de az MTI értesülései szerint több millió euróba kerül.

20 megabit lesz a maximum

A társaság március 1-től a korábbiak helyett három csomagot vezet be: a legalacsonyabb sebességű hozzáférés havonta 5 500 forintot kóstál, és 1280/256-os sávszélességet biztosít, míg a legdrágább, 20 megabites csomagért 16 900 forintot kérnek (egy éves hűségszerződés mellett). Márciustól már csak az új csomagokat értékesítik, s a meglévő előfizetől - a fejlesztések ütemének megfelelően legkésőbb július 1-ig - az új csomagoknak megfelelő, megemelt sávszélességet kapják. Minden régi előfizető árváltozás nélkül élvezheti a gyorsabb sebességet biztosító csomagokat - feltéve, ha nem szeretne szintet lépni egy még nagyobb sávszélességet biztosító előfizetésre.

Emlékezetes: a UPC kábeles internetszolgáltatása még adatforgalmi korlát nélkül indult 2000-ben. Azonban viszonylag gyorsan korlátozni kezdték az előfizetők hozzáférését - ez volt a honi internetszolgáltatás történetében az első olyan eset, amikor az ügyfelek széles köre fogott össze, s indított eljárást szolgáltatója ellen. A több versenyhivatali és bírósági tárgyalást megért ügy végül - a korabeli távközlési törvények lyukacsossága miatt - végül a társaság győzelmével zárult. A mostani sávszélesség emelés azonban elkésett erkölcsi győzelmet jelenthet a nyolc évvel ezelőtt protestálóknak.

A kábeles szolgáltatónak jelenleg 200 ezer előfizetője van, és egymillió kábeltévés ügyfele. Néhány éve a UPC telefonszolgáltatást is nyújt, így a piac egyik teljeskörű infokommunikációs szolgáltatásokat nyújtó szereplőjévé vált.

[origo] - MTI