Elstartolt a Windows Vista és az Office 2007

2007.01.30. 10:13

A Microsoft piacra dobta az új Windows és az új Office otthoni felhasználóknak szánt változatát, amelyeknek magyar nyelvű változata február végén érkezik majd meg hozzánk.

A Microsoft január 30-án a világ 70 országának 39 ezer üzletében kezdi meg a Windows Vista operációs rendszer és az Office 2007 irodai szoftvercsomag árusítását, amelyeket eddig - november vége óta - csak az üzleti felhasználók vásárolhattak meg. A redmondi szoftvercég legutóbb öt évvel ezelőtt jelentetett meg operációs rendszert a Windows XP formájában, a Vista kiadását pedig sorozatosan elhalasztották, és a fejlesztés hosszú évekig zajlott.

Eddig nem volt nagy tolongás

Az új Windows kulcsfontosságú termék a Microsoft számára, mivel összes többi terméke erre épül, és az elmúlt öt évben 6 millárd dollárt költöttek fejlesztésére. A szoftver technológiai újításai viszont nem jelentenek forradalmi változást az előző verzióhoz képest, és van, ami a tervekhez képest ki is maradt belőle (például a WinFS fájlrendszer, amelyen még dolgoznak a fejlesztők).

A gyártó egy világméretű reklámkampánnyal vezeti be az új termékeket, amelyek árusítását helyi idő szerint hétfő délután New Yorkban, ünnepélyes keretek között indították útjára a Times Square közelében. Az operációs rendszer és az új Office hétfő éjféltől világszerte hozzáférhető a vásárlók számára, Bill Gates pedig az amerikai premier után Londonban is bemutatja őket a közönségnek.

Az első vásárlók Japánban vehették kezükba a szoftvereket, és az Egyesült Államokban is több üzlet várta éjjeli nyitvatartással a premiert. Az AP beszámolói szerint azonban elmaradt a boltokban a tolongás: egy-egy kereskedőnél maximum pár tucatnyi vevő állt sorba, hogy eslőként vehesse kézbe az új Windowst. A Microsoft maga sem forszírozta, hogy az üzletek vevők tömegeit csábítsák a bejárathoz a premier éjszakáján, ehelyett inkább a kitartó kampányolással szeretnék meggyőzni a vevőket.

Magas rendszerigény

Forrás: EPA
Bill Gates örül az amerikai premieren

Jelenleg a világ személyi számítógépeinek 95 százaléka Windows operációs rendszerrel működik, a Vista futtatására viszont a Reuters adatai szerint csak 15 százalékuk lesz képes. Az új Windowsnak ugyanis legalább 800 megahertzes processzor, fél gigabájt memória és 15 gigabájtnyi szabad lemezterület kell ahhoz, hogy elinduljon. Leglátványosabb újítása, a térbeli ablaklapozásra és átlátszó felületek megjelenítésére képes Aero felhasználói felület emellett erős 3D-s grafikus kártyát is igényel.

Az elemzők becslései szerint a Vistát megjelenése után egy éven belül több mint 100 millió számítógépen veszik majd használatba világszerte, és várhatóan főleg előtelepített változatban, az újonnan vásárolt számítógépekkel indul majd meg elterjedése.

Februárban indul a hazai bemutató

A Windows Vista öt változatban kerül majd forgalomba hazánkban: a Home Basic és Home Premium változatok az otthoni felhasználóknak, a Business és Enterprise verziók a cégeknek készültek, az Ultimate változat pedig mindent tud, amit a többiek. (A fejlődő országokban egy hatodik, Starter névre keresztelt, olcsóbb, de lebutított változatot is piacra dobnak.)

Magyarországon a Windows Vista angol nyelvű verzióját február 1-től lehet megrendelni a kiskereskedőknél, az első magyar nyelvű változatok pedig valószínűleg már február végén megérkeznek PC-re előtelepített formában - adta hírül a Microsoft hazai képviselete. Szélesebb körben azonban valószínűleg csak március közepétől lehet majd hozzájutni az új operációs rendszerhez. A Windows Vista és az Office 2007 hazai bemutató kampánya február 20-án indul és március végéig tart majd.

Ami a Vista árait illeti, azok a gyártó előzetes tájékoztatása szerint a Windows XP áraihoz igazodnak. A legkisebb tudású Basic verzió ugyanannyiba kerül majd, mint egy XP Home, a Vista Business pedig Windows XP Pro-val lesz egy árkategóriában. Előbbiért jelenleg 25, utóbbiért 42 ezer forint körüli összeget kell fizetni a boltokban, de a Vista esetében ezeken a mennyiségi licencelés, illetve a kereskedők és viszonteladók árpolitikája még módosíthat. Az Ultimate és az upgrade verziók árairól a Microsoft egyelőre nem adott tájékoztatást.

Vetélytársak: a kritikus és az olcsó

Forrás: [origo]
Kötéltánc New Yorkban: ez is a show része volt

A Microsoft régi-új riválisa, az Apple Inc. következetesen azzal ostorozza a redmondiakat, hogy a Windows Vista legtöbb újítása saját, OS X nevű operációs rendszerének másolata. Az amerikai gyártó a globális piacon ugyan nem, de a fejlesztések terén lekörözte a Microsoftot: 2001 óta ötször újította meg az OS X-et, és szintén idén év elején készül bemutatni annak legújabb változatát. Ugyan az Apple a windowsos PC-k felhasználóit igyekszik meghódítani saját platformjának, az elmúlt egy évben végrehajtott modellfrissítése alkalmassá teszi gépeit a Windows futtatására is.

A Microsoftnak emellett a Linux operációs rendszerekkel egy is egyre komolyabb vetélytársként kell számolnia. Bár ezek elsősorban vállalati-hálózati közegben vannak jelen, a nyílt forráskódú operációs rendszer olcsó alternatívát kínál a redmondiak szoftvereivel szemben. A Microsoft tavaly együttműködési megállapodást is kötött az egyik legjelentősebb Linux-disztribútorral, a Novellel, és a Vista céges változatait el is látták egy olyan alrendszerrel, amely megkönnyíti a Unix-alapú alkalmazásokkal való működtetését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK