A Seagate a héten mutatta be DAVE márkanevet viselő új eszközét: a zsebben vagy táskában hurcolható kütyü verziótól függően 10 vagy 20 gigabájtnyi adatot tud tárolni, és Bluetoothon keresztül kommunikál a mobiltelefonnal.

Az új eszköz a mobiltelefonok korlátozott adattárolási képességeit tudja hatékonyan orvosolni, mivel 10 vagy 20 gigabájtra növeli a zenék, filmek, képek vagy egyéb fájlok tárolására szolgáló kapacitást. A DAVE gyakorlatilag egy saját akkumulátoról működő, hordozható winchester, amely Bluetooth vezeték nélküli kapcsolaton tud csatlakozni  a szabványt támogató mobiltelefonokhoz vagy PDA-khoz, digitális kamerákhoz: ennek köszönhetően a háttértárat akár a táskában is tarthatja tulajdonosa.

A DAVE  winchester 10 gigabájtos változatán egyébként nagyjából kétezerötszáz zeneszám vagy 21 órányi film vagy 8 ezer digitális fotó raktározható. A használatnak egyedül az akkumulátor üzemideje szab határt, bár a Seagate közlése szerint a mobilos merevlemez egy töltéssel akár 10 órán át képes Bluetoothon keresztül adatot továbbítani egy telefonra vagy PDA-ra, készenléti ideje pedig a 14 napot is elérheti - bár ennyi ideig valószínűleg egy mobil sem bírja szuflával.

Forrás: [origo]
A DAVE egy penge-Motorola mellett

A mobiltelefonnal való kommunikáció mellett a DAVE a számítógéphez is képes vezeték nélkül kapcsolódni, a Bluetooth mellett akár wifin keresztül is.  Emellett két mobil winchester között is lehet adatokat küldözgetni. A mobil használatra szánt merevlemez várhatóan a nyáron kerül a boltokba: elsőként a 10 gigabájtos típus debütál majd 150-200 dollár, azaz 30-40 ezer forint körüli áron, később pedig 20 és 40 gigabájtos verzióban is elérhető lesz.