Megegyezett az Apple és a Beatles

2007.02.05. 18:10

Huszonhét évig pereskedett a számítógépgyártó alma és a hasonnevű, Beatles-dalok jogaival rendelkező vállalat. A megegyzés szerint az Apple marad a számítógépeseknél.

Az Apple Inc számítástechnikai óriásvállalat használhatja ezentúl az Apple márkanevet a Beatles felvételeit gondozó Apple Corps. és az Apple Inc. hétfőn kiadott közös közleménye szerint - a megállapodással pedig véget ért a zeneipar és az információs technológia történetének egyik leghosszabb jogi vitája.

A hétfőn lezárult vita 1980-ban kezdődött, amikor a Beatles egyik tagja, George Harrison felfedezett egy Apple-típusú számítógépet reklámozó hirdetést, és a brit popzenekar felvételeit gondozó Apple Corps. haladéktalanul beperelte az akkor még alig ismert számítástechnikai céget a márkajelzés illetéktelen használata miatt. A megállapodás értelmében 26 évi vita után az Apple Corps. lemondott az Apple név, illetve a logó használatáról az Apple Inc. javára.

Az infotechnológiai óriás vezére, Steve Jobs üdvözölte a megegyezést, és elmondta: "Számunkra igen fájdalmas volt ez a hosszúra nyúlt vita, mert nagyon szeretjük a Beatlest." Neil Aspinall, az Apple Corps. vezetője is nagy örömmel fogadta a megállapodást, és reményét fejezte ki, hogy a két vállalat között a jövőben "gyümölcsöző együttműködés alakul ki."

A Beatles felvételeinek digitális forgalmazásáról egyébként már évek óta tárgyal az Apple Inc és az Apple Corps., a két cég hétfői közös közleményében azonban erről nem esik szó. Egyes megfigyelők szerint mindenestre közel állhatnak a felek a megállapodáshoz és a Beatles dalai hamarosan megjelenhetnek az Apple iTunes nevű internetes zeneletöltő szolgáltatásának kínálatában, legalábbis többen erre következtettek abból, hogy januárban az Apple iPhone nevű, forradalmian új  mobiltelefonjának bemutatóján a Beatles Lovely Rita című száma volt a prezentációt aláfestő zene.

KAPCSOLÓDÓ CIKK