Az egyetemistákból álló banda az internetről letöltött filmeket másolta nagy tételben, bagóért, ami az ASVA szerint tipikus eset.

Még tavaly decemberben indult eljárás egy emődi fiatalember ellen, aki filmekkel üzletelt, és a Miskolci Városi Kapitányság ennek nyomán derített fényt egy DVD-sokszorosító hálózatra - adta hírül az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány). A fiatalember és három társa a Miskolci Egyetem területén 5 ún. "fénymásoló üzletet" üzemeltettek, ahol valójában kalózfilmeket értékesítettek: papírtokban 400, műanyag tokban, színes borítóval 700 forintért árulták az illegálisan másolt s sokszorosított lemezeket. A fiúk e-mail megrendelésre postai utánvéttel is vállaltak szállítást.

Fájlcseréből üzlet

A miskolci nyomozók a napokban razziáztak a fénymásoló üzletekben, majd házkutatást is tartottak a négy fiatalember lakásán, melynek során megtalálták a forrásokat is: a fiatalemberek egy úgynevezett DVD-labort, vagyis másolóüzemet működtettek, ahonnan a rendőrök 2940 db optikai lemezt, egy számítógépet, egy laptopot, egy 600 gigabájt kapacitású merevlemezt, színes, fénymásolt borítókat és nem utolsó sorban 6 db DVD-írót foglaltak le. A rendőrségi vizsgálat során kiderült, hogy a kalózterjesztők fájlcserélő rendszerekről jutottak a filmekhez.

Ez a kis csoport az ASVA szerint - cseppben a tengerként - a magyar kalóz-filmpiac jellemzőit demonstrálja. Fiatalok, egyetemisták töltenek le filmeket, és nyerészkedésre használják fel ezeket - széles nyilvánosság előtt, alig titkolva tevékenységüket.

A miskolci kopók már rutinosak

Miskolc és az Egyetem nem először kerül a szerzői jogi bűncselekményekről szóló hírekbe. A helyi rendőrök speciális szerzői jogi és informatikai/internetes ismereteik révén több ügyet is felderítettek már. A Miskolci Városi Kapitányság élen jár a hazai kalózkodás elleni küzdelemben, s számos, igen bonyolult eset felgöngyölítése is nekik köszönhető.

Hazánkban minden 10 DVD-ből 8 hamisítvány vagy másolat, s mintegy 800 000 ember használja a fájlcserélő rendszereket, melyek túlnyomó többsége illegális zene- film- játék- és egyéb software-tartalmat kínál a felhasználók számára - áll az ASVA közleményében.