Mihail Gorbacsov egykori szovjet államelnök nyílt levélben arra kérte Bill Gatest, a Microsoft alapítóját, vonja vissza vádjait egy orosz falu iskolaigazgatójával szemben, akit illegálisu szoftverhasználatért jelentettek fel.

Gorbacsov saját alapítványának honlapján tette közzé a nyílt levelet, amelyben egy kis uráli falu iskolaigazgatójának védelmére kel. Alexander Ponoszovot a közelmúltban az orosz hatóságok azért vonták felelősségre, mivel az iskolájában olyan számítógépekre bukkantak, melyen a Windows illegális kópiái futottak - számolt be a BBC.

A vád szerint a kalózszoftverek alkalmazásával az igazgató mintegy kétmillió forintnak megfelelő kárt okozott a szoftvercégnek. Ugyanakkor Ponoszov állítása szerint a szoftverekkel együtt vásárolta a PC-ket, s nem volt tudomása arról, hogy azok nem legálisak.

Gorbacsov levelében kifejti, hogy maximálisan tiszteletben tartja a Microsoft programozóinak munkáját, s a szellemi tulajdon védelmét is fontosnak tartja, ám a tanár esetében arra kéri a szoftvercég alapítóját, tekintsen el a felelősségre vonástól.

A Nobel-békedíjas egykori szovjet vezető úgy véli, "a tanárt, aki egész életét a gyermekek oktatásának szentelte - s akinek alacsony fizetését össze sem lehet hasonlítani a Microsoft dolgozóiéval - most az a sors fenyeget, hogy egy szibériai börtöntáborba kerül. A tanár ügyében indított büntetőper kapcsán a múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnök is nemtetszését fejezte ki.

Az eset kapcsán a Microsoft orosz leányvállalatának szóvivője úgy nyilatkozott, az iskolaigazó ügyében egy büntetőpert indítottak, ám ezt nem a Microsoft kezdeményezte, hanem a helyi ügyész. A szoftvercég magánpert indíthatna Ponoszov ellen, ám ez nincs szándékukban. A szóvivő még elmondta, a társaság biztos abban, hogy az orosz bíróság megfelelő ítéletet hoz majd az iskolaigazgató ügyében, amelynek kidolgozásakor minden kis részletet figyelembe vesznek. 

A Microsoft közlése szerint tavaly július óta világszerte 1729 büntető- és 849 olyan magánper indult, amely a társaság szoftvereinek illegális használatával kapcsolatos. A cég szóvivője elmondta, a vállalat jogászainak fókuszában elsősorban a nagy kalózszoftver-terjesztők, és a hamisított programokat áruló PC-gyártók állnak, nem pedig a végfelhasználók.