Perm régióban az iskolák inkább Linuxra váltanak, nehogy úgy járjanak, mint a szoftverkalózkodás miatt letartóztatott idős tanár.

Az illegális szoftverek elleni erőteljes fellépésükkel elriasztották az orosz hatóságok Perm régió iskoláit a Windowstól - adta hírül az Inquirer az Ekho Moszkvi nyomán. Az orosz tartományban nemrég tartóztattak le egy iskolaigazgatót, mert az operációs rendszer kalózpéldányait találták meg az általa vezetett oktatási intézmény gépein. Alexander Ponoszov állítása szerint nem tudta, hogy a a Windowsok nem jogtiszták, és a PC-ket a kalózszoftverekkel együtt vásárolta meg a tartomány építésügyi hivatalától.

Az idős pedagógust Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő is védelmébe vette egy Bill Gatesnek írt nyílt levélben, a redmondi szoftvercég azonban nem avatkozik belel az orosz belügyekbe. Ponoszovot így akár több évre be is börtönözönhetik, a régió iskolái pedig úgy döntöttek: nyílt forráskódú szoftverekre állnak át, nehogy ők is bajba kerüljenek. A döntésről a tartományi oktatásügyi miniszter tájékoztatta a sajtót.

A szibériai iskolák az ingyenes Linux operációs rendszer valamelyik orosz nyelvű lokalizációját használják majd a például aszintén nyílt forráskódú OpenOffice irodai programmal. Ugyan az oktatási intézmények sok pénzt spórolnak meg a döntéssel, a pedagógusok mégsem könnyebbültek meg a hír hallatán. A Gulágot ugyan megússzák, de Linux használatához kevesen értenek Permben, és a tartományban az Ekho Moszkvi szerint szakértőből sincs elég, aki segíteni tudna az átképzésben.