Meghaladta az ötvenezret a szócikkek száma az internetezők által szerkesztett magyar Wikipédiában - a világ 250 nyelvén szerkesztett enciklopédiák között felállított, a bejegyzések száma alapján rangsorolt listán a magyar a 24.

A nemzetközi tudástár, a Wikipedia ma is működő magyar változata 2003. július 8-án indult - gyakorlatilag tehát három és fél év alatt hozták létre az internetezők az ötvenezer szócikket. A lexikonnak jelenleg közel kétezer regisztrált szerkesztője van, s körülbelül a felük aktívan közre is működik a szócikkek gyarapításában. Összehasonlításul: az interneten nem elérhető Magyar Nagylexikon 160 ezer szócikkét 340 szerző, 105 lektor és 24 szakszerkesztő állította össze tíz és fél év alatt.

Kettős kockázat

A magyar Wikipédia ötvenezredik szócikke a Kettős kockázat volt, ami a Csillagkapu című sci-fi filmsorozat egyik epizódjának ismertetése. Ez egyúttal utal a lexikon szerteágazó voltára is: számos témakör feldolgozását kezdték el az internetezők, tehát a Wikipédia közel sem csak a közismereti kérdések közti eligazodást szolgálja. Ugyanakkor maga az ötvenezres szám csalóka is, hiszen számos kidolgozatlan szócikk, alig tájékoztató bejegyzés is szerepel ezek között - a Wikipédia sajátos szabályrendszerében ugyanis szócikknek minősül egy-egy nagyobb témát vázlatosan bemutató, elnagyolt adatlap is, amit magyarul csonknak hívnak.

A Wikipediával szemben megfogalmazott kétségek - melyek nem csak a hazai lexikonnal, hanem a mozgalom egészével kapcsolatosak - egyik legjelentősebbike, hogy semmiféle minőségvédelmi, minőségbiztosítási szabályt nem vezettek be, sőt, bár a felhasználók többsége érzi, hogy ezekre szükség lenne, az ilyen jellegű ötleteket többnyire elvetik. Ez pedig a minőség rovására megy, hiszen egyetlen szócikk sincs, amit lektorálnának, valamennyi szócikkbe bárki belejavíthat, így aztán a lexikon tartalmának tényleges felelőse nincs.

Jobb holnap, mint tegnap

A Wikipédia ugyanis - bár működése végső soron nem teljesen demokratikus -, mégis a vélemények, nézetek minél szélesebb körének megismertetését teszi lehetővé. A hangsúly inkább az elfogadáson, mint a pontosságon és a javításon van - ezt igazolja az a mondat is, amit maguk a wikipedisták adtak közre a magukat bemutató oldalon: a Wikipédia mindig jobb lesz holnap, mint tegnap volt.