Két év múlva lecserélik a Vistát

2007.02.13. 10:25

Míg a Windows Vista megjelenésére több mint öt évet kellett várni, az alig néhány hete megjelent operációs rendszert már  2009-ben leváltaná a Microsoft a Vienna kódnevű utóddal.

Erről Ben Fathi, a szoftveróriás Windows-részlegének fejlesztési alelnöke beszélt egy San Francisco-i biztonsági konferencián beszélt. Fathi elmondta, a Vistára azért kellett ilyen sokat várni, mert 2003-ban az XP-rendszereket olyan sok internetes féreg támadta, hogy a cég csaknem az új Windowson dolgozó programozóját a problémát orvosló második javítócsomag (Service Pack 2) elkészítésére irányította át.

Az akkor még Longhorn kódnéven ismert új Windows fejlesztését egy időre jegelték, ám a javítócsomag megjelenése után már nem maradt idő arra, hogy minden újítást elkészítsenek a Vistába: ezért nem kerül végül bele a néhány hete megjelent XP-utódba az újfajta fájlrendszer, vagy a teljesen új grafikus kezelőfelület sem.

Nagyjából két, két és fél évvel a Service Pack 2 kiadását követően került a boltokba a Windows Vista, s Fathi várakozásai szerint ugyanennyi időbe tellik majd az operációs rendszer Vienna kódnevű utódjának elkészítése is, amely 2009 vége felé jelenik majd meg - számolt be a PC World.

A Vienna újításainak egy részét azok a funkciók képezik, amelyek a Vistából kimaradtak, ezen felül egy sor egyéb új funkció kerül majd a szoftverbe. Ez utóbbiakról az alelnök konkrétumokat nem mondott, csupán utalt arra, elképzelhetőnek tartja, hogy a Vista utódját egy gyökeresen új felületen keresztül lehet majd kezelni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK