Érintőképernyős, trükkös és tükrös mobilok

2007.02.15. 20:05

Az idei év slágere kétségtelenül az érintőképernyős telefon, amit szuperelegáns és törpe változatban is megnézhettünk a barcelonai 3GSM kiállításon. A mutatós külső mellett a közeljövő grafikai lehetőségeiből is kaptunk némi ízelítőt.

A koreai LG-vel például nagyon igazságtalanul bánt a sors: a gyártó még tavaly jelentette be, hogy megjelentet egy gombok nélküli, teljes egészében érintőképernyős készüléket, amelyet a Prada divatházzal közösen terveznek meg. Ennek hírére sokan csak úgy reagáltak: na tessék, még egy használhatatlan, méregdrága sznobmobil.

Az Apple iPhone-jának bejelentése után viszont szinte mindenki lázba jött az érintőképernyős mobiltelefon gondolatától, ám mire január végén megjelent a Prada-mobil, egyből rásütötték az iPhone-klón jelzőt. Annyiban pedig mi is igazságtalanul bántunk az LG-vel, hogy csak a vásár utolsó napján néztük meg az új készüléket. Erre viszont van egy egészen prózai magyarázat: a standjukat könnyű volt elkerülni, mivel egy félreeső zugba dugták el a Samsung mögé - koreaiak, ha rivalizálnak?

Prada-mobil törlőkendővel

Talán a felhajtást növelték azzal is, hogy a Prada-mobilból csupán egyetlen egy darabot lehetett megnézni, amit egy hozzá illő - gyanítjuk - Prada-kollekcióba öltözött hostess mutogatott a tülekedő érdeklődőknek. A hölgynél persze volt egy törlőkendő is, amivel egy-egy fotózás előtt gondosan megtörölgette az érintőképernyőt, mivel azon a készülék fekete színének és a hozzá illő monokróm menüszíneknek köszönhetőn minden érintés nyomot hagyott. Kézbe is vehettük a telefont egy kis időre: a lapos, téglalap-formájú modell mérete valamivel kisebb, mint egy PDA-é, így viszonylag kényelmesen simult a tenyerünkbe, a böködős irányítással viszont nem voltunk maradéktalanul megelégedve.

Forrás: [origo]
A sötét színek mennek a Pradához

Kezelhetetlennek ugyan nem kezelhetetlen, de elsőre nem sikerült minden ikont eltalálnunk rajta, és a gördítősáv vezérlésével is bajban voltunk, vagyis a vezérlése igényel majd némi kitartást. Az viszont már kimondottan csalódást okozott, hogy az sms-íráshoz, bár elférne, de nem lehet rajta virtuális qwerty-billentyűzetet elővarázsolni, csupán a telefonról ismert, "három betű egy gombon"-megoldással lehet majd gépelni rajta, ami az ékezetes karakterek miatt kimondottan kényelmetlen lehet majd.

Gyanítjuk azonban, Pradát viselő jövőbeli tulajdonosai nem akadnak majd fenn ezeken a részleteken: számukra az is elég lesz, ha az elegáns mobilt a megfelelő helyen, a megfelelő pillanatban húzhatják majd elő retiküljükből, hogy a beérkező hívás fogadása mellett néhány irigy pillantást is elkapjanak. Lelkük rajta, ha ez nekik megér majd 150 ezer forintot, a gyorstárcsázó opciót pedig csak kiböködik majd valahogy kesztyűs kézzel is, ha taxit akarnak hívni.

Trükkös és tükrös mobilok

Az LG-nél emellett még figyelemre méltóak voltak a Shine-sorozatba tartozó, fényes fémes borítású készülékek. Érintőképernyő ezeken ugyan nincs, de vittek egy kis trükköt a kezelésbe azzal, hogy a szétcsúsztatható modell előlapján a kijelző alatt csak egy vékony görgő található. Ezzel lehet le-fel lépkedni a menüben, a két oldalának nyomkodása pedig a menügombokat helyettesíti. Az alkatrész olyan kicsit, hogy biztosra vesszük: női kézhez méretezték, mi pedig kicsit ügyetlenül bántunk vele, és ezen érzésünket erősíti az is, hogy a telefon egész felülete szépen tükröződik, így akár sminkeléshez is jó.

Forrás: [origo]
Szétcsúsztatható LG Shine
Még több kép a galériánkban

Megnézhettük a vásáron a Prada- és az iPhone-mobil "kisöccsét", a svéd Neonode N2-es érintőképernyős telefonját, melyről már korábban beszámoltunk. Ezt egyenesen kulcstartónak lehetne használni: a készülék előlapja még egy bankkártyánál is kisebb, a standon pedig egy láncra rögzített példányt mutatott meg nekünk a cég munkatársa, amit már csak azért is lóbálhatott nagy magabiztossággal, mert a készülék oldalát vastag, gumiszerű burkolat védi. Mint azt megírtuk, az N2-es irányítása még trükkösebb, mint az eddigieké, nem csak ikonokra kell ugyanis böködni rajta, hanem "gesztusokkal" kell irányítani.

Forrás: [origo]
Érintőképernyős minimobil rózsaszínben

Ebből kaptunk is egy kis bemutatót. Ha például az ujjunkat a kijelző középvonalában felfelé húzzuk, akkor megnyílik a címtár; az ujjal görgetés után kiválasztott név egy érintésre megnyílik, a másodikra tárcsázza a készülék, alkalmatlan időben bejövő hívás esetén pedig a kijelző alján egy jobbra húzással lehet elutasítani azt. Elsőre nekünk sem ment viszont pontosan minden, de a tanulást segíti, hogy a képernyőn halvány nyilacskák jelzik, merre érdemes próbálkozni a mozdulatokkal. A strapabíró, masszív kis készüléken valahogy jobban is esett kézzel maszatolni a képernyőn, mint az elegáns divatmobilon.

Néhány gomb ezen a telefonon is van: elöl egy kis joystick-szerűség, oldalt pedig hangerőszabályzó. Az apró méret ellenére a készülék majdnem mindent tud, ami egy mai mobiltól elvárható: 2 megapixeles kamerája, video- és mp3-lejátszója is van, a memóriáját pedig micro SD-kártyával lehet bővíteni, netezni viszont csak GPRS-en lehet majd rajta és a miniatűr képernyő felbontása sem a legjobb. Sajnos az árát is megkérik majd a svédek, ugyanis 350 euró (90 ezer forint) körül lehet majd hozzájutni. Egyelőre csak fekete és halvány rózsaszín színben mutatták be a Neonode standján a vásár legkisebb modelljének "születésénél" asszisztáló, nővérkének öltözött hostessek.

Csúcsgrafika mobil eszközökbe is

Az érintővezérlés-őrület a grafikus chipeket gyártó Nvidia standjánál is meglátszott, igaz, csak egy koncepciómodell formájában. A billentyűzet nélküli, PDA-ra emlékeztető, de kemény kijelzős, vagyis ujjal való nyomogatásra tervezett készülék képernyőjén az Apple FrontRow szoftverére emlékeztető térbeli ikonok sorakoztak, amelyek alatt egy Windows XP tálcája kandikált ki. Amikor megkérdeztük, mi is ez, a cég képviselője elárulta, hogy semmi konkrét, csak megmutatják, hogy a chipjeikkel ilyet is lehet, hátha valaki egyszer csak úgy gondolja majd, szeretné gyártani.

Forrás: [origo]
Csak egy ötlet az Nvidiától
Még több kép a galériánkban

A standon egyébként láthattuk magát a PC-s GeForce helyett GoForce keresztelt mobilos grafikus chipet is. Ha egy mobilgyártó szép grafikát szeretne a készülékére, például egy pazar kezelőfelülethez, navigációs szoftverhez, játékhoz vagy filmnézéshez, akkor egy nagyjából körömnyi lapkát kell beleszuszakolni a készülékébe. Működés közben pedig egy PDA-t próbáltunk ki, amelyen egy térben animált katapulttal lehetett céltáblákra lövöldözni, illetve egy Motorola modellt, amelyiken film futott.

A látványos, divatos játékszerek mellett szemügyre vettük a 3GSM-en az újfajta tenyérszámítógépeket is, amelyeknél nem újdonság az érintőképernyő. A gyártók ehelyett inkább azzal trükköznek, hogyan lehet minél nagyobb billentyűzetet elhelyezni a készülékeken - de ezekről majd a barcelonai expóról szóló cikksorozatunk következő, befejező részében ejtünk szót.

KAPCSOLÓDÓ CIKK