Némítsuk le egy percre a tévékészüléket a megfelelő gombbal: csütörtökön elhunyt Robert Adler, az életünket kényelmesebbé tevő eszköz atyja.

Adler 93 éves korában hunyt el az Idaho állam béli Boise-ban, ahol nyugdíjas éveit töltötte - adta hírül az AP hírügynökség. A mérnök hat évtizeden át dolgozott az amerikai Zenith Electronicsnál, és nevéhez több mint 180 szabadalom fűződik, a legismertebb viszont a tévé távirányítója, amelyet 1956-ban védetett le. 1997-ben Emmy-díjjal jutalmazták fejlesztéséért munkatársával, Eugene Polley-val közösen.

A Zenith az ötvenes években keresett megoldást arra, hogyan lehetne kényelmesebbé tenni a televízió kezelését kábelek nélkül. Polley 1955-ben fejlesztette ki egy fotocellás távirányítót, a Flashmaticot, Adler pedig ezt tökéletesítette, és 1956-ban készült el a Zenith Space Command nevű ultrahangos változattal. Cégük és a technikatörténet így közös találmányukként jegyzi a távirányítót, Polley pedig úgy nyilatkozott egykori munkatársáról: egy olyan projektnek volt részese, amely megváltoztatta a világot.

Robert Adler 1941-ben csatlakozott a Zenith Electronics csapatához, miután 1941-ben Bécsben fizikából doktorált. A mérnök kezdetben hadiipari fejlesztéseken dolgozott, például kommunikációs berendezéseken vagy a rakétaindítások érzékeléséhez használt érzékelőkön. Úttörője volt az érintőképernyők kialakításához használt felszíni hanghullámok technológiájának (surface acoustic waves, SAW) is. Adler 1979-ben ment nyugdíjba a cégtől a fejlesztésekért felelős alelnöki posztról, de egészen 1999-ig (a Zenith LG-be való beolvadásáig) tanácsadóként segítette annak munkáját.

Adlert egy 2004-ben készült interjúban megkérdezték: nem érzi-e felelősnek magát abban, hogy tévénézők egész generációi nőttek a fotelhez a távirányítónak köszönhetően. Az idős mérnök azonban nevetségesnek nevezte ezt a vádat: szerinte teljesen magától értetődő, hogy az ember onnan kapcsolgatja a tévét, ahonnan nézi. A távkapcsoló feltalálója egyébként nem nézett sok tévét: felesége elmondása szerint inkább olvasni szeretett.