Bírság lehet a vége a német távközlési törvénynek

2007.02.27. 8:32

Az Európai Bizottság hétfőn eljárást indított Németország ellen az új német távközlési törvény miatt, amely lehetővé teszi a Deutsche Telekomnak, hogy egy ideig ne nyissa meg szélessávú internethálózatát a versenytársak előtt.

Viviane Reding uniós biztos sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Németország semmibe vette a bizottsági aggodalmakat az új távközlési törvénnyel kapcsolatban, annak ellenére, hogy az EU-bizottság számos világos figyelmeztetést adott ki korábban. Németországnak 15 napja van, hogy válaszoljon. Reding az ügyet amilyen gyorsan csak lehet a luxemburgi Európai Bíróság elé akarja utalni.

Az új német távközlési törvény lényeges részeit tekintve szombaton lépett életbe. A törvény előirányozza, hogy a Deutsche Telekom szélessávú, szupergyors VDSL-hálózata egy ideig kikerüljön a szövetségi távközlési hatóság fennhatósága alól. A DT azzal érvel, hogy a kivételt a hálózat kiépítésébe tervezett mintegy 3 milliárd eurós beruházásai indokolják. Tavaly már úgy tűnt, hogy az EU-bizottság nyomása hatására az új törvény hatálya mégis kiterjed majd a DT optikai szálas szélessávú hálózatára (VDSL) is.