Tudományos dolgozatból, kötelező olvasmányból jegyzetel? Szeretné megnézni, milyen különbségek vannak Magyarország és a harmadik világ fejlődésében? Statisztikai adatokat tenne közzé a blogján? Bemutatunk pár webes alkalmazást, amelyekkel ezeket könnyedén  megteheti.

Az újfajta webkettes szoftverek között vannak olyanok, amelyek "hagyományos", telepítést igénylő naptárt, szövegszerkesztőt, a táblázatkezelőt vagy a képszerkesztőt váltják ki. A Google-féle irodai szoftvercsomagból is hiányzik még azonban az az eszköz, amellyel látványos formában ábrázolni lehetne a bevitt adatokat.

Szerencsére azonban már ilyen irányú fejlesztések is elindultak, amelyek lehetővé teszik, hogy a böngészőablakban jelenítsünk meg statisztikákat, terveket látványos ábrák, grafikonok segítségével. A dolog első hallásra unalmasnak tűnhet, de valójában nem az: az erre a célra írt alkalmazások ugyanis rendkívül könnyen kezelhetőek, így használatukat gyorsan el lehet sajátítani. Ezek után pedig már nem csak hasznos, de szórakoztató is lehet a webes vizualizációk elkészítése.

Egyetlen hátránya azonban van az itt bemutatott szoftvereknek: a háromból kettő még fejlesztés alatt áll, ezért funkcionalitásuk nem teljes, és kezelőfelületük, valamint a hozzájuk tartozó leírások is csak angol nyelven érhetők el, de kis kitartással még így is el lehet boldogulni velük. Arra pedig mindenképpen alkalmasak, hogy pár kattintással végignézzük: mire lesznek képesek az online vizualizációs szoftverek, amelyek minden bizonnyal hamarosan a Google Apps-hez hasonló irodai csomagok részét képezik majd.

Bubbl.us: a hasznos kis segédeszköz

A Bubbl.us egy olyan alkalmazás, amellyel nagyon egyszerűen jegyzetelhetjük le gondolatainkat egy fa-struktúra szerűen összekötött buboréktérkép segítségével. A gondolattérképezéshez még csak regisztrálni sem kell, a nyitóoldalon a méretes Start gombra kattintva rögtön el lehet kezdeni a munkát.

Forrás: [origo]
Egyszerűbb ábra a Bubbl.us-ban

A szoftver szerkesztőfelületén először egy üres buborék jelenik meg, amelyre rákattintva tetszőleges szöveget lehet beleírni. Miután tartalmat adtunk a buboréknak, az Enter leütésével lefelé, a Tab lenyomásával pedig oldalirányban szaporíthatjuk a kapcsolódó dobozokat - tulajdonképpen ennyi a Bubbl.us lényege. A különböző szinteket eltérő színekkel jelöli a szoftver, hogy átláthatóbbá tegye az ötletelést, ha pedig rossz helyre került egy buborék, akkor az egérrel meg lehet fogni, és a megfelelő pozícióba lehet húzni.

Ezzel a módszerrel az egyes buborékok közötti kapcsolatokat is át lehet írni: ha egy buborékot ráhúzunk egy másikra, akkor máris ahhoz csatlakozik át, az alatta lévő "ágakkal" együtt. Az alkalmazással pillanatok alatt egészen bonyolult ábrákat lehet létrehozni, amelyen a kattintgatás és scrollozás mellett az egér görgetőgombjával való nagyítással-kicsinyítéssel is lehet navigálni.

Az alkalmazás online tárolja az elkészített gondolattérképeket, amelyeket egy felhasználói fiók létrehozása után el lehet menteni, és - ha a fejlesztés elkészült -, másokkal is meg lehet majd osztani, és közös szerkesztésükre is lehetőség lesz. Az ábrákat ki is lehet nyomtatni, mégpedig úgy, hogy tetszőleges területet lehet bekeretezni, és a nyomtatási kép olyan rugalmasan alakítható, mint maga a megjelenítést. Így akár az is kivitelezhető, hogy csak a gondolattérkép egy-egy kiemelt részlete kerüljön rá a papírra.

Google Gapminder: látványos személtetés

Forrás: [origo]
A világ, ahogy a Google Gapminder látja

A Google Gapminder inkább látványos, mint hasznos vizualizációs eszköz, a világ iránt érdeklődők viszont sokat tanulhatnak belőle - és akár iskolai szemléltetőeszköznek sem utolsó. Maga a Gapminder (lefordíthatatlan név, de ebben a kontextusban körülbelül azt jelenti: az eltéréseket megfigyelő) ugyanis egy stockholmi székhelyű, nonprofit kezdeményezés, amelynek célja, hogy az emberiség gazdasági-demográfiai adatainak szemléltetésére minél látványosabb eszközök jöjjenek létre. A Google ennek keretein belül alkotta meg saját oldalát, amellyel animált grafikonokat lehet készíteni.

A Gapminderben az ENSZ által közzétett statisztikákat lehet megjeleníteni változatos formában. A grafikonokat minden egyes eleme variálható, így be lehet állítani, hogy a függőleges és vízszintes tengely, az ábrán megjelenő színek, az egyes országok megjelenítésére használt körök mérete milyen információt jelenítsen meg. Az így elkészített ábra elég kusza lehet, mivel bármit bármilyen összefüggésben meg lehet mutatni - például egy grafikonra kerülhet a csecsemőhalandóság és az ezer főre jutó interetelérések száma a gazdasági növekedés viszonylatában -, még akkor is, ha ezeknek semmi köze egymáshoz.

Forrás: [origo]
Ez még viszonylag áttekinthető

A szájton az adatok animált formában jeleníthetők meg, mivel minden egyes grafikon mögött ott van az idő-tényező. A Google Gapminder így akkor is képes az időbeli változásokat megjeleníteni, ha magát az időskálát nem is tesszük ki valamelyik tengelyre (mint ahogy az a demográfiai-gazdasági folyamatosk megjelenítésénél megszokott). A szoftver egy másik nézete térképen jeleníti meg a kért adatokat úgy, hogy az egyes országok adatait azok földrajzi helyén jeleníti meg. Így kevesebb információt lehet megjeleníteni, viszont bizonyos információkat áttekinthetőbbé tud tenni a térkép.

Forrás: [origo]
Itt már kicsit sűrűn vannak az adatok

Másik látványos lehetőség, hogy a világ országai közül ki lehet emelni néhányat, amelyekre különösen kíváncsiak vagyunk. Ilyenkor a kiemelt ország adatainak változásai ki is rajzolódnak a képernyőn, és azok az országok, amelyekre nem vagyunk kíváncsiak, halványabban jelennek meg. Az animáció fázisai között tetszés szerint lehet lépegetni a lejátszó kezelősávján, így bármilyen időbeli állapotot szemügyre vehetünk alaposabban is. A Gapminder kezelését egyértelműen szemlélteti az oldalhoz mellékelt súgó egyperces videója a fontosabb funkciókról.

A rendelkezésre álló adatokat érdemes egy kicsit átbogarászni, hogy valóban használható és főleg áttekinthető összefüggéseket jelenítsünk meg a Google Gapminderrel. A saját kezűleg összeállított bemutatót sajnos nem lehet elmenteni, exportálni vagy a weben közzé tenni, ezért a munkát mindig újra kell kezdeni a szoftverrel, akárhányszor meg szeretnénk tudni valamit a világról.

IBM Many Eyes: grafikonok mindenkinek

Forrás: [origo]
Kördiagram a Many Eyes-ban

A cikkünkben bemutatott három webes alkalmazás közül az IBM Many Eyes rejti magában a legizgalmasabb lehetőségeket, és egyben ez a leghasznosabb. Ide ugyanis saját adatainkat is feltölthetjük - a megfelelő formátumú adatbázis elkészítéséhez részletes leírást készítettek az alkotók -, és ahhoz választhatjuk ki a legmegfelelőbb megjelenítési formát. Egész sor eszköz áll rendelkezésünkre a kördiagrammoktól kezdve az oszlopos változatokon át a buborékfelhőig vagy a hálózati diagrammokig, és persze a földrajzi adatok megjelenítéséhez itt is rendelkezésünkre állnak térképek.

A profi vizualizációk készítéséhez itt már tényleg célszerű alaposan átbogarászni az egyes leírásokat, mivel a Many Eyes tervezői abban is segítenek eligazodni, hogy milyen típusú adatot milyen grafikonon a legcélszerűbb megjeleníteni. A kész ábrák egyből felismerhető, jellegzetes színvilágban jelennek meg, amiért külön plusz pont illeti a szájt tervezőit. A grafikonok ugyan nem animáltak, de egy-egy adatot tetszés szerint ki lehet emelni kijelöléssel az ábra adott elemére, vagy a grafikon magyarázatára kattintva.

Forrás: [origo]
Visszafogottak a színek, de az ábra jól áttekinthető

Az IBM fejlesztői által megalkotott szájt legérdekesebb funkciója azonban annak közösségi jellegében rejlik. Az oldal manifesztuma szerint szeretnék demokratizálni az adatvizualizációt, és közösségi lehetőséget biztosítani azok elemzésére. A Many Eyesban (magyarul körülbelül "Több szem", ami, mint tudjuk, többet lát) lehetőségünk van az elkészített grafikonok elmentésére, amelyek így bekerülnek az oldalon bárki számára elérhető gyűjteménybe. A felhasználók egy webes formon kommentálhatják a látottakat, és megvitathatják, amit az adatokról gondolnak, de aki saját weboldallal rendelkezik, vagy blogot ír, az le is generáltathat egy HTML-kódot, amelyet az oldalba beágyazva annak illusztrálására használhatja a grafikont.

Vérbeli webkettes alkalmazásról van tehát szó, amely ugyan még fejlesztés alatt áll, de mindenképpen ígéretes, és főleg, egyszerűen használható webes megoldást nyújt. Az oldal használata Java pluginnal ellátott böngészőt igényel, és ennek birtokában az is böngészgetheti az ott elkészített ábrákat, aki maga nem szeretne belevágni a szerkesztésbe.