Új kategóriát vezetett be a Microsoft a Windows eredetiségellenőrzőjében: korábban a szoftver csak eredeti vagy hamis lehetett, ezentúl azonban akár "talán kalózverzió" besorolást is kaphat.

Az újfajta besorolás egy, a héten kiadott, a Microsoft által online terjesztett szoftverfrissítés telepítését követően jelenhet meg a Windows XP és Vista operációs rendszerekben - számolt be a News.com. A "maybe pirate", vagyis "talán kalózverzió" besorolást akkor kaphatja meg egy számítógép, ha például valamilyen hálózati vagy egyéb hiba miatt nem sikerül online kapcsolatot létesíteni redmondi cég szerverével, s ellenőrizni a szoftver jogtisztaságát.

Az eddigi gyakorlattól eltérően az ilyen besorolást kapó PC-k esetében - az eddigiektől eltérően - a Windows nem korlátozza a felhasználás feltételeit. Így például a Windows Vista extra funkcióit is engedi használni, XP esetében pedig engedélyezi például egy új Internet Explorer vagy Media Player telepítését, emellett figyelmezteti a felhasználót a hibára, s annak elhárítására is kínál lehetőséget.

Abban az esetben, ha az online ellenőrzés során a Microsoft rendszere kalózverziót detektál, az előbbi funkciókat letiltja, bár például az XP esetében a kritikus biztonsági frissítéseket még ilyenkor is letölti a Windows.