Az EU is támogathatja az iTunes megnyitását

2007.03.12. 17:38

Az uniós fogyasztóvédelmi biztos szerint is változtatni kell valamit azon, hogy a világ legnagyobb netes zeneáruházában vásárolt zenéket csak iPodon lehet lejátszani - bár ez egyelőre nem hivatalos álláspont.

A fogyasztói jogok európai biztosa is helyteleníti az Apple zeneboltjának másolásvédelmét (DRM), amely megakadályozza, hogy iPodon kívül más eszközön is le lehessen játszani az ott megvásárolt számokat - adta hírül a Reuters. Meglena Kuneva a német Focus hetilapnak adott nyilatkozatában ejtette el a következő megjegyzést: "Ön szerint helyes, hogy egy CD lemezt bármilyen CD-lejátszóval meg lehet hallgatni, egy iTunes-os számot viszont csak iPodon? Szerintem nem. Ezen valamit változtatni kell."

A jogvédők régóta zúgolódnak

Az Apple egyelőre nem válaszolt a nyilatkozatra, és bár a sajtó Kuneva asszony kijelentését valamilyen uniós szintű fellépés konkrét előjeleként értékelte, az Európai Bizottság szóvivője ezt nem erősítette meg. Az EU hivatalos álláspontja szerint a megjegyzés csupán a fogyasztóvédelmi biztos magánvéleményét tükrözi.

Európában a civil jogvédők már több országban is felléptek az Apple zárt másolásvédelmi rendszere ellen. A nem EU-tag Norvégiában a fogyasztóvédelmi ombudsman nyilvánította jogsértőnek a cég DRM-szabályozását, a francia, finn, német és holland fogyasztóvédelmi szervek pedig közös nyilatkozatban követelik, hogy az Apple más gyártók számára is tegye elérhetővé a kódot, ami lehetővé tenné, hogy többféle iTunes-kompatibilis lejátszó jelenjen meg a piacon.

Lehet, hogy az EU is beleszól

Elemzők szerint az Apple egyértelműen arra használja az egyedi DRM-et, hogy saját készülékéhez láncolja a zenevásárlókat, mivel az iPod-eladások is csak a netes zeneáruház 2004-es beindítása után lendültek fel jelentősen. Amikor Franciaországban a törvényhozás felvetette, hogy tenni kellene valamit az Apple piaci versenyt korlátozó magatartása ellen, a cég a kiszivárgott információk szerint azt is fontolóra vette, hogy ott kivonja az iPodot a forgalomból. 

Steve Jobs, a vállalat elnöke nemrégiben közzé tett nyílt levelében viszont a zenekiadókat hibáztatja a DRM forszírozása miatt, és maga is kiállt a másolásvédelem nélküli árusítás ügye mellett. Az Apple feje a jogvédőket is arra kérte, hogy cége helyett inkább a kiadókra próbáljanak meg nyomást gyakorolni. Az Európai Bizottság jelenleg az uniós fogyasztóvédelmi szabályozások átvizsgálását végzi Meglena Kuneva vezetésével, és elképzelhető, hogy ezek módosítása érinti majd az Apple vagy más, hasonló DRM-politikát gyakorló gyártó termékeit is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK