A Seagate cég olyan merevlemezt fejlesztett ki noteszgépekhez, amely a használat közben titkosítja is a mentésre kerülő adatokat. Ennek köszönhetően ha a masina illetéktelen kezekbe kerül, akkor sem lehet róla lemásolni az adatokat.

A Momentus 5400 FDE.2 típusjelzésű winchesterrel felszerelt noteszgépek már a napokban elérhetők lesznek néhány kisebb amerikai PC-gyártónál, a nagy márkák gépeiben azonban csak később fognak debütálni. Az újfajta winchester legdrágább modellje 160 gigabájt adatot tud raktározni.

A speciális háttértár esetében közvetlenül a hardverbe integrálták a mentésre kerülő adatok titkosítását végző chipet. Ez a megoldás hatékonyabb védelmet nyújt a különböző szoftveres védelmeknél, például a Windows Vista drágább verzióiba beépített BitLockernél.

Előnye még, hogy munka közben a felhasználók nem is érzékelik a technológia működését, minden ugyanúgy működik, mint egy hagyományos winchester esetében. Mindössze egy lényeges különbség mutatkozik a használatban: a laptop indításakor be kell ütniük egy jelszót, a masina ugyanis csak ennek birtokában indul el, s egy számítógépre második háttértárként csatlakoztatva is csak jelszó birtokában érhetők el az adatok.