A kis piros vonal nyomában

2007.03.14. 17:03

Év eleje óta 1 pontot emelkedett az iWiW hangulatmutatójának indexe, amit a felhasználók befolyásolhatnak a kezdőlapon leadott szavazatukkal. Utánajártunk, vajon mit mutat a mutató.

Emelkedik a hangulat az iWiW-en: a portál átlagos hangulatmutatója legalábbis erre utal. Aki nem tudná, miről van szó: az iWiW kezdőlapján minden felhasználó egy -1-től +5-ig terjedő skálán jelezheti, milyen a hangulata éppen - de csak 12 óránként egyszer. Az értékeket a rendszer összesíti, átlagolja, és statisztikát is közöl belőle. A hangulatbarométer december közepén indult el, az ünnepek környékén 2 pontos értékre futott fel, majd kissé visszaesett, hogy a szilveszteri bulik idején megint felíveljen, de csak 1,5 körülig.

Az év eleje viszont rosszul indult az iWiW-en: a másnaposság elmúlta sem volt hozzá elég, hogy javuljon a mutató, ami eddigi története során január 4-én volt a legrosszabb, 1,05-ös átlagértékkel. Azóta viszont, némi oszcillációval ugyani, de töretlen a jókedv növekedése: az elmúlt két és fél hónap alatt 2 pont fölötti értékeket mutat a kijelző. Ez eddig nagyon szép, de kíváncsiak voltunk arra is, hogy vajon miért.

Tavasz van...

Először természetesen az iWiW gazdáinál érdeklődtünk arról, hogy mit gondolnak a fejleményekről. Az iWiW Kft. ügyvezetője, nem mellesleg a portál egyik alapítója, Szabó Márton is csak azt a tippünket tudta megerősíteni, hogy itt a tavasz, elmúlt a téli depresszió, ezért szavaznak jobb pontszámokat a felhasználók. De vajon betudható a közhangulat javulása az időjárásnak, vagy más is közrejátszik benne? Egyáltalán: hiteles lehet ez a mutató?

Forrás: [origo]
Kicsit hullámoztunk az elmúlt egy hónapban - de valószínűleg a hibahatáron belül

Nem feltétlenül - derült ki az általunk megkeresett szakemberek válaszaiból. Az iWiW hangulatmérőjével kapcsolatban megkerestük Marián Bélát, a Marketing Centrum kutatási igazgatóját, aki elmondta: egyáltalán nem biztos, hogy az eszköz hiteles képet ad az iwiwezők egészéről, mivel azok, akik használják, nem azonos valószínűséggel kattintanak rá. A statisztikus szemével pedig a csak akkor reprezentatív egy közösségből vett minta, ha az véletlenszerű választással lett összeállítva.

Hiába kattintgat tehát az iWiW napi látogatóinak 10 százaléka - körülbelül 100 ezer ember - a mércére, ha nem tudhatjuk róluk, hogy arányosan képviselik-e a néma többséget. A hangulatbarométerről pedig egyelőre sajnos nem tudtunk annál részletesebb adatokat szerezni, mint ami az iWiW-en nyilvánosan szerepel. Marián Béla azt is elmondta: egy alaposabb elemzéshez jobban kellene ismerni a válaszadókat, mármint ami a pontos demográfiai adataikat illeti.

Az is kérdés, hogyan kell szavazni

Forrás: [origo]
Nem biztos, hogy hiteles a kép

Persze lehet, hogy a 11 fokú skála nem is a legmegfelelőbb egy ilyen közhangulat-méréshez. A Marketing Centrum vezetője szerint szerencsésebb lenne, ha a válaszadók hét osztályzat közül választhatnának, míg az iWiW-en a témában indult fórum szerint 1-től 5-ig lenne jobb értékelni - mint ahogyan azt az iskolában megszokhattuk. Az egyébként az év eleji rossz hangulat okát is firtató topik hozzászólásaiból az is kiderült, hogy sokan egészen eltérőn használják a mércét: van, akinél a 0 egy átlagos, jó hangulatot jelent, és van, akinél erre csak a 4-es jó - ami alatta van, az már rossz.

A hangulatbarométerrel kapcsolatban igen szkeptikusan nyilatkozott Téglás János Vencel szociológus is, aki egyenesen "az átlag semmitmondása" alcímmel indított fórumtopikot a portálon a témával kapcsolatban. Az aktívan iwiwező fiatalember szerint az ilyen átlagérték azért nem mutat ki semmit, mert a szélsőséges szavazatok kiegyenlítik egymás hatását. Azt, hogy a statisztika miért nem a nulla, vagyis a középérték körül alakul, Téglás azzal magyarázta, hogy a pozitív válasz valószínűleg nagyobb számban érkezik, mint negatív. Ez már csak a pozitív emberi alaptermészetből is adódik, meg abból, hogy aki eljut az iWiW-ig és a szavazásig, abban munkál annyi "életerő", hogy ne -5-öt nyomjon.

Nincs egyértelműen jó vagy rossz hangulat

El kellett gondolkodnunk azon is: vajon mitől lesz jobb a hangulata valakinek? Bizony, ezt sem lehet általánosítani, amire a szociológus egyszerű példával mutatott rá: képzeljük el, hogy valakit elhagy a barátnője egy harmadik kedvéért. Első emberünknél minden bizonnyal negatív, a harmadiknál pozitív hangulatváltozást vált ki ugyanaz az esemény. Nem tudtunk ellenállni annak a késztetésnek sem, hogy megpróbáljuk leolvasni a hangulatbarométerről az aktuális események közhangulatra gyakorolt hatását.

Forrás: [origo]
December közepe óta így alakult a barométer

Ettől viszont Sík Endre, a Tárki kutatója tántorított el minket, mondván, ezek hatása mindig késleltetve jelentkezik az embereknél, vagyis hiába próbálnánk a hangulatmérő vonalát az éves eseménynaptárhoz illeszteni. Abban azonban kiegyeztünk a szakemberrel, hogy a tavasz közeledte és a jó idő szerepet játszhat a mutató javulásában...

Az általunk megkérdezett kutatók egyetértettek abban: az iWiW hangulatmérője értékes eszköz - csak több adatra lenne szükség a mérésekből ahhoz, hogy valamit kezdeni lehessen vele. Ami minket illet, a begyűjtött információk hatására végképp összezavarodtunk, és már nem tudnánk megmondani, hogy a portálon megjelenő statisztika mit mutat pontosan, és van-e köze az iwiwezők kedvéhez. Annyi azonban bizonyos, hogy emelkedik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK