Nézzen tévét a neten!

2007.03.16. 10:57

Ezúttal online tévés szoftvereket gyűjtöttünk össze: az alkalmazásokkal megnézheti, mi megy épp a kazahsztáni, kínai, vagy épp egy mexikói csatornán, de akár a Nickelodeont is foghatja a neten, igaz angolul, de teljesen ingyen.

JLC's Internet TV 1.0
Ezzel az egy megabájtnál is kisebb méretű, ingyenes szoftverrel mintegy 1400 tévécsatorna műsorát lehet nyomon követni. Az elérhető csatornák listáját, illetve önmagát a program az interneten keresztül automatikusan frissíteni tudja, az adók választékát a  jobb felső sarokban lévő Countries menüpontban országokra lehet szűkíteni.

Mivel a szoftver gyakorlatilag nem más, mint az internetes műsorstreammel rendelkező csatornák gyűjtőhelye, az adások megtekintéséhez célszerű telepíteni mellé a Windows Media Player legújabb verzióját, illetve a Real Playert (vagy az azt helyettesítő Real Alternative szoftvert).

Forrás: [origo]
Ez épp a kazahdsztáni CNL tévé adása (a program letöltése)

Az adások közt huszonhat hazai csatornát találtunk, de akár líbiai, mexikói vagy argentin, de egy csomó amerikai tévé műsorából is csemegézhet a felhasználó. Bár nem minden adóról állnak  rendelkezésre a listán részletes adatok, az adó műfaja általában szerepel az ismérvek közt - könnyítve az eligazodást.


onlineTV v3.1
Leginkább egy PC-s svájcibicskához hasonlítható a magyar nyelvű menürendszerrel is rendelkezik a reklámokért cserébe ingyenes onlineTV szoftver. Ez a program ugyanis amely az internettévék és -rádiók hallgatása mellett egy sor egyéb funkciót kínál:  merevlemezre is képes rögzíteni a csatornák adását, teletexteket lehet vele böngészni, de akár az audio-CD-kről is le tudja menteni a zenéket mp3-ba.

Emellett van benne hangszerkesztő, CD/DVD-író és bele lehet hallgatni a szoftverrel pár külföldi, publikusan. az interneten sugárzott tűzoltó és rendőrség, repülőtér rádióforgalmába, valamint a világ különböző pontjain elhelyezett webkamerák képeit is nyomon lehet követni.

Forrás: [origo]
Az onlineTV letöltése

Az onlineTV a podcast-rádióadásokat is képes kezelni, képes hangfájlokat konvertálni, viszont sajnos nem bizonyult túl stabilnak, az egyik gépünket állandóan lefagyasztotta, érdemes tehát óvatosan próbálgatni.


TVUPlayer 2.39
Önnek is hiányzik a kábeltévéről a Nickelodeon? Most újra nézheti Spongyabob Kockanadrág kalandjait ezzel a programmal - igaz, csak angolul. Ugyan a TVUPlayer jóval kevesebb funkciót kínál fentebb említett társánál, cserébe nagyon egyszerű kezelni, ráadásul az egzotikus csatornák mellett néhány tényleg releváns műsort kínáló amerikai tévéadó műsorát nézheti rajta keresztül, például a CBS-t, a FOX-ot, és a Comedy Centralt.

A szoftverben szinte semmit nem kell - és nem is lehet - beállítani, elég jobboldalt kiválasztani a megfelelő csatornát, kattintásra az adás betöltődik, a kedvenc adókat pedig külön listára lehet gyűjteni a Favorites fülbe.

Forrás: [origo]
A TVUPlayer letöltése

A képernyő alján lévő guide feliratra kattintva még a csatornák tévéműsorát is meg tudja nyitni egy böngészőablakban.

A TVUPlayer  a fájlcserélő hálózatokhoz hasonlóan peer-to-peer technológiát használ - hasonlóképp működik majd a Skype internettelefon alkotóinak hamarosan debütáló, ám még csak belsős tesztelők számára elérhető nettévés szoftvere, a már korábban bemutatott Joost is.  Ez utóbbi programhoz hasonlóan a TVUPlayer esetén is érdemes figyelni arra, hogy ablaka bezárásakor a program nem áll le, a Windows Tálcán továbbra is elérhető - s ilyenkor is generál adatforgalmat, azaz lassíthatja a letöltéseket. Ha nem kívánja használni, érdemes teljesen kilépni belőle: ezt a tálcás ikonra való jobb klikkre felnyíló menüben lehet megtenni.

WM Recorder 11.2
Az interneten sugárzott műsorok egyik hátránya, hogy sokszor utólag nem nézhetők vissza, azaz ugyanúgy ott kell ülni előttük, mint a hagyományos tévé előtt. Szerencsére van olyan alkalmazás, amely képes a merevlemezre rögzíteni az online video- és rádióközvetítéseket.

Forrás: [origo]
A WM Recorder letöltése

A WM Recorder  Windows Media, MPEG, AVI, Real Media, FLV, MP3, MOV formátumban sugárzott internetes streameket tud rögzíteni a merevlemezre. A programot elég elindítani, automatikusan detektálja, ha a böngészőben elindul valamilyen multimédiás adatfolyam lejátszása, gyakorlatilag elég megnyomni a Record gombot a felvételhez. 

Azonban ez az alkalmazás shareware, a SzoftverBázisról letölthető ingyenes verzió funkcióit limitálták: egyszerre legfeljebb 5 percnyi anyag felvételét engedélyezi, s 5 darab felvétel rögzítése után mindig újra is kell indítani.