Magától lapoz és percenként akár 40 oldalról készít digitális másolatot egy osztrák fejlesztésű szkenner, amely két további újítás mellett elnyerte az Európai Unió információ-technológiai nagydíját.

Az európai innovációs Nobel-díjként is emlegetett European ICT Grand Price kitüntetést pénteken adták át a hannoveri CeBIT technológiai vásáron.

Az egyik díjazott a ScanRobot nevű digitalizáló automata, amelyet a bécsi műszaki egyetem kutatóiból összeállt Treventus nevű vállalkozás fejlesztett ki. A gép emberi beavatkozás nélkül lapoz, percenként akár 40 oldal feldolgozására is képes. Kifejezetten könyvkímélő üzemmódban dolgozik, így régi, nagy értéket képviselő könyvritkaságokat is nyugodtan "rá lehet bízni." A robotgépet több nagy könyvtárban sikerrel használják Ausztriában és Németországban.

A  díjjal jutalmazták a a QuickTransit kódoptimalizáló rendszert, a brit Transitive Corporation munkáját is, amely az eltérő operációs rendszerekben a forráskód megváltoztatása nélkül teszi futtathatóvá a programokat.

Az Európai Bizottság díját a Telepo nevű svéd vállalat Telepo Business Communication Solution 3.0 elnevezésű   kommunikációs-rendszerintegráció fejlesztésének is odaítélték. Az újítás haszna az, hogy a felhasználó egyszerűen, gyorsan és  minden eddiginél olcsóbban férhet hozzá a neki szánt szöveges és hangüzenetekhez attól függetlenül, hogy a világ mely pontján milyen típusú kommunikációs eszközt - telefont, mobiltelefont, vagy valamely internet-alapú, számítógépen működő szolgáltatást - használ.

Az idén először a CeBIT-en átadott, nagy elismerést jelentő innovációs díjra 450 termék pályázott. A jelöltek közé 20 újítást válogattak be, a három győztes termék fejlesztői pedig 600 ezer eurón osztoznak. Az 1995-ben alapított díjjal a  Bizottság az európai IT-szektor fejlődését kívánja ösztönözni, és olyan új termékeket jutalmaz, amelyeknek jó esélyük van a piaci sikerre.