Lejátssza az újfajta DVD-ket, lehet rajta zenét hallgatni, és akár a családi fotókat is lehet nézegetni a csúcsgrafikás játékok mellett az új PlayStation 3-on. A Sony új konzoljára még operációs rendszert is lehet telepíteni, így megvizsgáltuk, mennyire vetélytársa egy PC-nek.

A PS3 egy igazi monstrum, elődjéhez, a PS2 vékony kivitelű változatához képest különösen óriásinak tűnik, nagyjából négyszer annyi helyet foglal az asztalon. Szerencsére állítva és fektetve is lehet használni, s ehhez külön tartót sem kell venni hozzá, viszont jól szellőző helyen kell elhelyezni. A rivális Xbox 360-nal ellentétben a Sony játékgépében halkan működik a hűtés, viszont az oldalán és tetején lévő rések okádják a meleget: ha rárakunk egy bögre teát, az biztosan nem fog kihűlni.

Szinte bármit rádughat

Csatlakozók terén szokatlanul felhasználóbarát a PS3, minden gond nélkül rá tudtuk dugni ezerkétszáz forintos USB-s billentyűzetünket, illetve a hasonló kategóriát képező egeret. A PC-s eszközökkel könnyebb böngészni a menüt, a billentyűzet pedig jócskán megkönnyíti az üzenetek begépelését. Sajnos azonban játékokban nem tudtuk működésre bírni a perifériákat, pedig kifejezetten jól jöttek volna az egyik lövöldözős játéknál. Elvileg a masinára egy sor standard PC-s eszközt  - webkamerát, headsetet, külső winchestert - rá lehet dugni, ezek működőképességét azonban egyelőre nem tudtuk leellenőrizni.

Próbáink során az új PlayStationre minden gond nélkül rá lehetett dugni egy pendrive-ot, s átmásolni kép-, zene- és videofájlokat a gép 60 gigabájtos merevlemezére. A masina egy sor fontos fájlformátumot - mpeg, mp3, mp4, jpg, wav, aac, png  - támogat, és memóriakártya-olvasót is találni benne, így kényelmesen lehet nézegetni rajta keresztül például a nyaraláson készült fotókat.

Netezni is lehet róla

Mint az videónkon is jól látható, a Nintendo Wii-hez hasonlóan a PS3-ról is lehet böngészni a webet, a browser a gép menüjéből alapból elérhető, a netre kapcsolódni wifin és kábelen is tud a masina. Használatához nem szükséges - de ajánlott - billentyűzet vagy egér, ezek hiányában a képernyőn megjelenő virtuális billentyűzetet kell használni, az apró betűs szövegek olvasását zoom-funkció könnyíti.

A beépített böngésző meglepően jól működik, még a Flash-tartalmak is megjelentek benne, így a népszerű videomegosztó oldalakat sem kell nélkülöznie a felhasználónak. Ugyanakkor egyes hazai honlapoknál akadtak gondok a karakterkódolással: az ékezetes betűk nem mindig jelentek meg helyesen. 

Oprendszert a PlayStationre

Az új PlayStationt eleve úgy tervezték, hogy tulajdonosa a játékszoftverek mellett akár operációs rendszert is telepíthessen rá - legalábbis ezt jelzi, hogy a menüjében alapból megtalálható az Install other OS névre hallgató funkció. Segítségével pár gombnyomással el lehet különíteni a winchesteren egy területet - erre mi a Fedora Linux-ot telepítettünk, ehhez volt elérhető ugyanis a legérthetőbb leírás. Az egyetlen feltétel, hogy a szoftver elinduljon a Cell processzoron - erre pedig jelenleg csak a régi Apple-gépekben használatos PowerPC lapkára készített Linuxok alkalmasak.

A billentyűzeten, egéren és a HD-képes televízión kívül egy memóriakártyára, egy írható CD-re és egy írható DVD-re volt szükség - utóbbiakra a Linuxot, illetve a PS3-hoz szükséges programokat égettük fel. Maga az installáció elég egyszerű, ám rendkívül lassan ment: közel két és fél órán át másolódtak a fájlok a merevlemezre, igaz, beavatkozni szinte egyáltalán nem kellett.

A Fedora alapból szöveges felülettel fogadta tesztelőnket, a grafikus felület elindítása már bonyolultabb volt, de némi webes keresgélés után sikerült mindenre megoldást találni. Gyakorlatilag minden rögtön működött, webeztünk, chateltünk, illetve teszteltünk szövegszerkesztőt és táblázatkezelőt is, igaz, nem lehetett nélkülözni a szöveges parancsok használatát.

Forrás: [origo]
Így fut a Linux PS3-on (még több kép)

Egy PC-hez hasonlóan a PS3-ra is lehet linuxos alkalmazásokat telepíteni utólag - a sebességgel azonban voltak problémáink. A rendszer ugyanis nagyjából egy 4-500 megahertzes régi számítógép sebességével működött: az Open Office Writer indítása egy percet, a Firefoxé nagyjából fél percet vett igénybe.

A lassúság valószínűleg annak a következménye, hogy az operációs rendszert nem a PS3-ban lévő, spéci felépítésű Cell processzorra optimalizálták. Ebben a formában a PlayStation 3 nem képes helyettesíteni az asztali PC-t, ha viszont az elromlana, jól jöhet.

Milyen az új generációs mozi?

A legkevésbé sem mellékes tényező, hogy a PS3 képes lejátszani az újfajta, nagyfelbontású mozizást biztosító Blu-ray-lemezen kiadott filmeket is. Mivel jelenleg a játékgép a legolcsóbb olyan lejátszó, ami ezzel a formátummal boldogul, néhányan csak ezért a képességéért vették meg a játékgépet.

Mi is megnéztük, mennyivel nagyobb élmény az újfajta lemezzel filmet nézni egy 1366x768 képpontos maximális felbontású tévén. Tesztelésre a Sky kapitány és a holnap világának amerikai kiadását kaptuk meg - a magyar kiadványokra április végéig még várni kell. Sajnos ez a film nem volt tökéletesen alkalmas a minőség ellenőrzésére, mivel digitális effektekkel úgy módosították, hogy egy régi filmre hasonlítson.

A kép - ahol nem lett szándékosan elmosva - valóban nagyon éles volt, azt azonban kiszúrtuk, hogy a sötétebb jelenetekben az elfogadhatónál nagyobb arányban jelentkezett képzaj: ez azt jelzi előre, hogy valószínűleg az új generációs DVD-k esetében sem lesz minden kiadvány azonos minőségű.

A kényelmes házimozizáshoz távirányítót is lehet venni a PlayStation 3-hoz, mi azonban csak a játékvezérlővel próbálgattuk. Mivel a géphez alapból vezeték nélküli irányító jár, nem is feltétlenül kell távvezérlőt venni hozzá kilencezerért, erről is elég kényelmesen lehet mozogni a menüben, vagy előre-hátra tekerni A Blu-ray-lemezek a jobb minőség mellett jobban használható menüvel is rendelkeznek, melyet akár filmlejátszás közben is be lehet hívni, nem kell minduntalan kiugrani a főmenübe - ez egy hasznos újítás.

Hiányzik a játékdömping

Mint azt a konzol premierjekor is megírtuk, a PS3-hoz egyelőre nagyon kevés, alig tízféle játék kapható, mi ezek közül ötöt tudtunk kipróbálni. Kivétel nélkül minden tesztelőnknek a Motor Storm dakarszimulátor tetszett leginkább, filmszerű grafikája miatt ezt nyüstöltük a legtöbbet, pedig elég nehéz játék.

Emellett az F1 Championship Edition szimulátor aratott sikert a kollégák körében, a Ridge Racer 7-ben viszont az autók élei a megfelelő élsimítás hiánya miatt kissé rücskösek voltak: ezt a látványbeli hiányosságot elég cikinek találtuk. Mint azt korábban is megírtuk, a konzol vezeték nélküli irányítójába mozgásérzékelőt is építettek, így például kormányként is lehet forgatni azt. Összbenyomásunk azonban az, hogy a giroszkóp kevésbé precízen működik, mint a Nintendo Wii infravörös-érzékelővel is megtámogatott vezérlője.


Forrás: [origo]
Még több kép

Még nem penge az online

A Sony online játékboltját - az Xbox Live-hoz hasonlóan - egyelőre a hazai felhasználók nem használhatják, mi is egy kamu brit címmel regisztráltunk be, hogy hozzáférjünk az ingyenes filmelőzetesekhez és demókhoz. Az oldal teljesen korrekt, még szoftvereket is lehet rajta vásárolni, ugyanakkor a játékok online multiplayer funkcióin még van mit csiszolnia a fejlesztőknek.

Két programmal próbáltunk a világhálón keresztül más felhasználókkal megmérkőzni, s ehhez bizony elég sokat kell csetleni-botlani, menüje sokkal egyértelműbb is lehetne. Az Xbox Live-tól eltérően a PS3-as játékokat még elég kevesen használják, így öt-tíz percet is kellett várakoznunk, míg akadt valaki, akivel mondjuk rallizhattunk egyet virtuálisan.

Akár egy új autó

Összességében ugyanaz a helyzet a PlayStation 3-mal, mint egy olyan autóval, amely épp csak megjelent a szalonokban: drága, és nem tudni, beválik-e, érdemes várni egy évet a vásárlással. 165 ezer forintos ára nagyon magas, egyelőre inkább csak annak éri meg, aki Blu-ray-filmeket szeretne nézni otthoni HDTV-jén, bár még ezekből sem lesz záros határidőn belül bőséges a választék, ráadásul játékból is kevés van a masinához. 

Az online játék terén a PlayStation 3 képességeit kissé gyengének találtuk, viszont sok lehetőség rejlik abban, hogy operációs rendszert lehet telepíteni rá. Bár a Linux megfelelő optimalizáció híján napi használatra túlságosan lassú volt ezen a gépen, ha egy igazi, Cell processzorra szánt rendszert adnának ki a  PS3-hoz, akár a PC-nket is lecserélnénk rá - így azonban még várunk ezzel.