Hamarosan folytatódik a Rockstar Games botrányjáték-sorozata: októberben jelenik meg az új generációs konzolokra a Grand Theft Auto negyedik része, amelyből közzétették az első videót.

A játék készítői mindeddig valódi amerikai metropoliszokat idéző kitalált helyszínekre helyezték annak epizódjait, most azonban, mint az a trailer képkockáin is látható, élethűen másolták le New York egyes részleteit. Az előzetesként közzé tett videóról csak annyit árultak el a Rockstar munkatársai, hogy nem előre renderelt átvezető animációkból állították össze, hanem maga a játék nyújtja majd a felvételeken látható látványvilágot.

Erőszakos, de hangulatos játék lesz

A rövid beharangozóban leginkább utcaképeket láthatunk, amelyeket a nagy részletgazdagság mellett leginkább a fényviszonyok napszaknak megfelelő valósághű változása tesz látványossá. A sejtelmes zenével kísért kisfilm vége felé bukkan fel a játék majdani főszereplője, egy orosz akcentussal monologizáló férfi, aki azon mereng: bár eddig ölt, csempészett és el is adott embereket, itt majd talán máshogyan lesz...

Nos, ismerve a GTA-sorozat korábbi epizódjait, ebben egyáltalán nem vagyunk biztosak: az eddigi részek ugyanis egytől egyig erőszakos maffiatörténetek voltak, amelyekben egy, a mostanihoz hasonló magányos szereplő kalandjait lehetett végigjátszani onnan kezdve, hogy nincstelenként bajba keveredik egészen addig, amíg átveszi a város fölött az uralmat. A játék legutóbbi részében már több tucatnyi jármű és fegyver között válogathatott a játékos, amelyekhez jellemzően nem békés úton lehetett hozzájutni.


A GTA IV előzetese (Letölthető a fejlesztő honlapjáról)

A sorozat különösen azzal szerzett magának nagy népszerűséget, hogy egy hatalmas, szabadon bejárható, minden részletében élő város bejárásának lehetőségét kínálta a játékosoknak, amely már önmagában is elég szórakoztató volt, de ráadásul a maffiafilmekből ismert, filmszerű jelenetekkel gazdagított történet párosult hozzá.

A szex miatt volt botrány

A konzolra először 2004 őszén megjelent GTA San Andreas azonban nem erőszakossága miatt lett botrányjáték: a készítők ugyanis benne hagytak a játékban néhány, utólag kicenzúrázott szexjelenetet, amelyeket annak PC-s változatában egy törés segítségével végig lehetett játszani. A Rockstar Games körül emiatt hatalmas botrány kerekedett, és egy időre a játékot a legszigorúbb korhatáros besorolással látták el, így több nagy amerikai áruházlánc le is vette polcairól, bár ez nem nagyon rontotta az eladási statisztikákat: a szoftver hónapokig állt a toplisták élén.

Nem lennénk meglepve, ha a Playstation 3-ra Xbox 360-ra októberben (Amerikában 16-án, Európában 19-én) megjelenő és egyébként is rejtett utalásokkal, poénokkal - úgynevezett "easter egg"-ekkel ("húsvéti tojás") - telezsúfolt játékban a készítők elhelyeznének valamilyen vicces utálást az előző epizód botrányaira... Addig is a szoftver első előzetesét itt, vagy nagy felbontásban a Rockstar Games honlapján lehet megnézni.