Némi felárért cserébe az Apple internetes zeneáruházában májustól nem csak iPodon, hanem bármilyen eszközökön lejátszható, korlátlanul lemásolható, prémium minőségű zeneszámokat is meg lehet vásárolni, igaz, egyelőre csak az EMI katalógusából.

Az AppleInsider.com értesülései szerint a felhasználók májustól érhetik el az iTuneson a másolásvédelem nélküli zenefájlokat. Mint ismeretes, az Apple zeneboltjából 2003-as indulása óta eddig kizárólag másolásvédelemmel (DRM) ellátott formában lehetett letölteni a megvásárolt zenéket, amelyeket emiatt csak iPodon vagy a számítógépen lehetett meghallgatni. A beépített korlátozások miatt a felhasználók legfeljebb öt számítógépre másolhatják a fájlokat, bár korlátlan számú ismerős iPodjára feltölthetik azokat saját PC-jükről. Emellett - némi trükközéssel - korlátlan számban lehet CD-re írni a zenéket.

Egy hónap múlva a vásárlóknak lehetőségük lesz másolásvédelmet nem tartalmazó kópiákat is vásárolni az iTuneson lévő zenékből, igaz, erre csak az EMI kiadványai esetében lesz lehetőségük. A szabadon másolható zeneszámok drágábbak lesznek a hagyományos, 99 centet (~184 forint) kóstáló zeneszámoknál, az zeneáruház ugyanis 1,29 dollárt (~240 forint) kér majd el értük. Ugyanakkor a prémium verziók jobb hangminőséget is biztosítanak majd, mivel az eddigi 128 kbps helyett duplaakkora, 256 kbps-os bitrátával lesznek kódolva.

A Times híradása szerint a másolásvédelem nélküli zenefájlokat nem csak az Apple által gyártott iPodokon és az iTunes számítógépes programmal lehet majd lejátszani, hanem bármilyen olyan eszközön, amely támogatja az AAC fájlformátumot. Meglévő zenei katalógusukat a felhasználók zeneszámonként 30 cent ellenében változtathatják majd azt a korlátozás nélküli változatra. Bár az ilyen formátumban megvett zenéket a vásárlók gyakorlatilag szabadon le tudják másolni ismerőseiknek, ez továbbra is jogosulatlan felhasználásnak minősül majd.

Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója korábban már többször hangot adott azon véleményének, mely szerint a lemezkiadóknak fel kellene hagyniuk a másolásvédelem alkalmazásával. A szabadon másolható prémium zenék mellett az Apple továbbra is kínálatában tartja majd a 99 centes egységárú, standard zenefájlokat, azonban Jobs arra számít, hogy az év végére már minden második eladott zeneszám  prémium változat lesz, s nem zárható ki az sem, hogy még jobb hangminőségű digitális kópiákat fognak értékesíteni.