Kitchen Budapest néven internettel, mobil kommunikációval, és a nagyvárosi élettel foglalkozó fejlesztőközpontot indít útjára fiatal kutatók számára Budapesten a Magyar Telekom.

A Ráday utcában várhatóan május közepén megnyíló központban a pályázati úton kiválasztott kutatók saját és közös projekteken dolgozhatnak majd, s az elkészült fejlesztéseket, prototípusokat ugyanitt ki is fogják állítani.

A Kitchen Budapest laborjában való munkára pályázati úton  jelentkezhetnek az érdeklődők, melynek során részben interneten keresztül beküldendő pályamunkák, részben személyes beszélgetés nyomán választanak ki 13 főt, akik várhatóan 3-6 hónapot töltenek majd el a laborban. Az első pályázatot várhatóan a jövő hét tájékán hirdetik majd ki a Kitchen Budapest honlapján.

A kiválasztott fejlesztők számára a labor helyet,  saját számítógépet, havi 125 ezer forintos ösztöndíjat biztosítanak majd, ezen felül további tíz-tizenöt ember vehet részt az itt zajló projektekben, s használhatja a központ technikai hátterét. Az ott folyó munkát meghívott külsős szakértők segítik majd, s nagyjából heti húsz órás, kötetlen beosztású munkát igényel majd a résztvevőktől, akiknek saját projektjeik mellett kötelezően közösen végzett fejlesztésekben is közre kell működniük.

A labor megnyitása kapcsán rendezett sajtóbeszélgetésen a Kitchen Budapest ügyvezetője, Nagy Robin elmondta, a központ fenntartása százmilliós nagyságrendű befektetést igényel a Magyar Telekom részéről, s legalább két éven át biztosan működtetni fogják azt. Simó György, a társaság vezérigazgató-helyettese a labor megnyitásáról szóló sajtóbeszélgetésen elmondta, a Kitchen Budapesttel kapcsolatban a Telekomnak vannak ugyan üzleti szándékai, ám nem rögtön pénzt termelő, kész termékek, szolgáltatások, inkább kifejlesztését várják a létesítménytől.

Simó hangsúlyozta, hogy a labor segítségével megvalósult projektek nem kerülnek automatikusan a vállalat tulajdonába, ha egy piacképes terméket kerül ki az itteni fejlesztők kezei közül, azt piaci áron vásárolja meg a cég a készítőktől.