Charles Simonyi neve az utóbbi időben leginkább közelgő űrutazása kapcsán merült fel a hírekben, azt kevesebben tudják, hogy a magyar származású informatikus nevéhez köthetők az Excel és Word szoftverek.

"Dr. Charles Simonyi látogatása a Nemzetközi Űrállomáson egy, a kutatások és felfedezések által meghatározott élet újabb állomása." Ezekkel a kalandorhoz illő szavakkal kezdődik a magyar származású amerikai milliárdos életrajza, amelyet az űrutazás kapcsán létrehozott, Charles in Space című weboldalán tettek közzé.

Ha alaposabban megnézzük Charles Simonyi, eredeti nevén Simonyi Károly életrajzát, valóban megállapíthatjuk, hogy életútja a hagyományos értelemben vett kalandokban ugyan aligha bővelkedik, de számos, az informatika fejlődésében meghatározó szereppel bíró újítás kapcsolódik a nevéhez. A leendő űrturista 1948. szeptember 10-én látta meg a napvilágot Budapesten, és 17 évesen, 1966-ban hagyta el hazánkat, hogy programozóként vállaljon munkát Koppenhágában. 1968-ban innen ment tovább az Egyesült Államokba, ahol a San Franciscó-i Berkeley egytemen szerzett mérnöki és matematikai diplomát, később számítástechnikából doktorált a Stanfordon.

Immár dr. Simonyiként 1972-től 1980-ig a Xeros Palo Altó-i kutatóközpontjában (Palo Alto Research Center, PARC) dolgozott. Itt született meg többek közt a Macintoshról és a Windowsból is ismert, egérrel kezelhető, ablakokat használó grafikus kezelői felület, Simonyi nevéhez azonban nem ez, hanem az első, úgynevezett alakhű (WYSIWYG) szövegszerkesztő, a Bravo megalkotása fűződik. Az újítás lényege, hogy a felhasználó ugyanazt látja a dokumentum szerkesztése közben, mint ami a végeredmény lesz, ellentétben például a programozóval, aki szoftverkódját látja, és csak annak lefuttatása után jelenik meg a látható végeredmény.

Az Excel és a Word atyja

A programozó 1981-ben csatlakozott a pár évvel korábban megalakult Microsofthoz. A cégnél két évtizedet töltött, és itteni tevékenységével alapozta meg körülbelül egymilliárd dolláros vagyonát is. Simonyi változatos vezető fejlesztői pozíciókat töltött be, többek közt ő állt a Microsoft Word szövegszerkesztőt és az Excel táblázatkezelőt megalkotó csoportok élén. Ez utóbbinak elődjét, a Multiplant is ő fejlesztette ki, amelyet az MS-DOS és a PC-k elterjedését megelőző kor körülményeinek megfelelően - és egy programozói bravúrnak köszönhetően - könnyedén át lehetett ültetni bármilyen irodai számítógépre.

A cégnél ő vezette be a programozás újfajta, úgynevezett objektumorientált módszerét, amely hatékonyabbá tette a fejlesztői munkát. Ezt a módszert Simonyi még a Xeroxnál sajátította el, azonban újított is rajta az úgynevezett "magyar jelölés" bevezetésével. Az azóta szabványossá vált jelölésrendszerben a programozók egy adatok kezelésére létrehozott objektum mellett feltüntetik annak típusát és használatának célját is, átláthatóbbá téve ezzel a kódot.

Forrás: [origo]
Simonyi egy űrhajó-szimulátorban

Bár Simonyi a Microsoft egyik leginkább megbecsült fejlesztője volt, 2002-ben váratlanul úgy döntött, elhagyja a redmondi óriást, és üzlettársával, Gregor Kiczalessel, a British Columbia Egyetem professzorával közösen megalapította az Intentional Software nevű céget. Ez a vállalkozás a még a Microsoft kutatási részlegén belül kifejlesztett új programozási eljárás, az úgynevezett intentional programming megoldásainak értékesítésével foglalkozik, amelyben először nem a feladatot oldják meg a programozók, hanem az annak megoldásához szükséges eszközöket, majd a szoftver viselkedését írják le, hogy végül ezek alapján egy automatizált rendszer generálja le a kész megoldást.

A tudomány támogatója

Simonyi filantróp tevékenységéről is ismert. Az Oxfordi Egyetemen professzori pozíciót alapított a tudományos kutatók támogatására (Oxford's Simonyi Professor for the Public Understanding of Science), amelyet elsőként Richard Dawkins etológus és evolúciókutató foglalhatott el. 2004 januárjában 50 millió dollárból hozta létre a Charles Simonyi Fund for Arts and Sciences nevű jótékonysági alapítványát, amely Seattle környéki kulturális, tudományos és oktatási programokat támogat, többek között a város közkönyvtárát és szimfonikus zenekarát.

A milliárdos programozó azon kevesek közé tartozik, akik az informatikai iparban alkalmazottként szerzett vagyonukkal kerültek be a leggazdagabb amerikaiak közé: Simonyi becsült vagyona jelenleg körülbelül 1 milliárd dollár, amivel a Forbes ranglistája szerint a 374. helyen áll. Űrutazásának tervét először 2006 elején jelentette be, a felkészülést pedig ugyanazon év őszén kezdte meg a Moszkva melletti Csillagvárosban.