Új szélesvásznú LCD képernyőt mutatott be a napokban egy francia vállalat: a 26 colos LaCie átlagon felüli színtartományt képes megmutatni, ráadásul ára is figyelemreméltó.

Az új képernyőről már az elején érdemes leszögezni, hogy nem a szűk pénztárcájú, átlagos felhasználóknak készült. A LaCie 526 kifejezetten grafikusoknak, filmeseknek, illetve professzionális fotográfusoknak készült, vagyis olyanoknak, akiknek pontos színmegjelenítésre van szükségük.

Az 1920x1200 pixeles felbontást nyújtó, 25,5 col képátlójú készülék akár két darab A4-es méretű lapot is képes életnagyságban megjeleníteni, így többek között nyomdai előkészítésre is hasznos lehet. Az LCD igazi különlegessége azonban a nagy színtartományban rejlik: a gyári specifikáció szerint a H-IPS technológiával készült panel az Adobe RGB színskála 95 százalékát képes megjeleníteni.

Forrás: [origo]

A gyártó közleménye szerint minden egyes monitort egyenként megvizsgálnak és korrigálnak a pontos és egységes színvisszaadás érdekében. Egy beépített szenzort is szerelnek az eszközökbe, amely folyamatosan méri és stabilizálja a kibocsátott fénymennyiséget. Akinek még ennél is többre lenne szüksége, az használhatja az opcionális Blue Eye Pro kalibrálóeszközt, így színprofilokat készíthet a monitorhoz.

A LaCie 526 április végén kerül a boltok polcaira az Egyesült Államokban, fogyasztói ára pedig 2300 dollár, vagyis megközelítőleg 420 ezer forint lesz. Ez első hallásra talán soknak tűnik, azonban a NEC és az Eizo hasonló képességű termékei ennek a duplájába kerülnek jelenleg.