A Himalájáról blogol egy magyar hegymászó

2007.04.18. 10:11

High-tech eszközökkel felszerelkezve indult útnak a Mount Everestre egy magyar bróker, Jelinkó Attila egy héttagú csapattal. Utánajártunk, miként tudja az amatőr hegymászó a Himalájáról elküldeni friss blogbejegyzéseit és fotóit.

A hegymászó/blogger március 29-én indult útnak Budapestről, jelenleg a hegyen lévő első alaptáborban szoktatja szervezetét a szokatlan körülményekhez, s várhatóan május második felében jut majd fel a Mount Everest 8850 méteres csúcsára.

Jelinkó Attila webes naplója csaknem napi rendszerességgel frissül, hétfőn például arról számolt be, hogy a közeli Khumbu-jégesésre lavina zúdult, de szerencsére senkinek nem esett baja. Bejegyzéséből az is kiderült, hogy nemrég beszerzett magashegyi mászóbakancsának talpa sajnos levált.

A szöveges tartalmak mellett a bejegyzések a helyszínen készült fotók is illusztrálják, s az oldalba ágyazott műholdképes térképen a mászócsapat aktuális pozícióját is meg lehet szemlélni. Ha a látogatók e-mail címüket regisztrálják az oldalon, a rendszer minden egyes új bejegyzés publikálásakor figyelmeztető üzenetet küld ki részükre. Aki ennél látványosabban szeretné megtekinteni az expedíció útját, innen letölthet egy fájlt a Google Earth-höz, és közelről is virtuálisan is szemügyre veheti a Himalája vonulatait.

Szoftver a lelke mindennek

Az expedíció körül zajló események online tudósításához Attila a HumanEdgeTech cég kifejezetten a Himalája mostoha körülményeihez összeválogatott kommunikációs eszközeit használja. A borsos árú, közel hatszázezer forintos csomag legdrágább, kétszázezer forintos tétele egy Contact nevű speciális, PDA-ra telepíthető szoftver.

Gyakorlatilag ez az egész internetes helyzetjelentés lelke, segítségével tudja a hegymászó a blogra továbbítani bejegyzéseit, képeit, illetve GPS-koordinátáit, és ő maga is fogadhat e-maileket. 

Strapabíró PDA

Jelinkó Attila bejegyzéseinek megírásához egy speciálisan módosított, hx2400 Expedition márkajelű HP iPAQ tenyérgépet használ. Ez az eszköz nem sokban tér el a PDA bolti változatától, de alapból megtalálható rajta a már említett Contact szoftver, illetve be is van konfigurálva rajta a műholdas internet.

A forgalmazó honlapján lévő információk szerint a masina extrém körülmények mellett, akár -55 C fokos hidegben is működőképes, és a magas páratartalom sem teszi tönkre. Szakértők szerint kis mérete és tömege mellett azért érdemesebb Everest-expedíciók során laptop helyett PDA-t használni, mivel ez nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, hiszen winchester helyett flashmemóriával szerelték fel.

Ennek ellenére az eladók azt tanácsolják, hogy a kütyüt használójának érdemes vízálló tokban hurcolnia, -20 C fok alatt pedig ruhája belső zsebében hordania. Éjszaka azonban a PDA helye a hálózsákban van - javasolják a szakértők. A fotózáshoz Attila egy teljesen egyszerű, ötvenezer forintos digitális fényképezőt, egy 6 megapixeles Canon A540-est használ.

Forrás: [origo]
Ehhez hasonló Attila high-tech felszerelése

Olcsó roaming Tibetben

Természetesen a hegyen nincs mobiltelefon-lefedettség, kizárólag műholdas telefon segítségével lehet kommunikálni az itthoniakkal. Attila egy Thuraya Hughes 7101-es készüléket használ az adatok továbbítására, ez a készülék monokróm kijelzős, 100 méteres pontosságot kínáló GPS-vevővel is felszerelték, s akár GSM-hálózatokon is használható - ára 140-150 ezer forint.

Két, az Európát, illetve Afrika és Ázsia jelentős részét lefedő Thuraya rendszerét használó telefon közötti hívásért 66 dollárcentet, vagyis nagyjából 120 forintot kell fizetni, ha Attila azonban hazatelefonálna, az 301 forintjába kerül percenként, sms-küldés is lehetséges a készülékkel, Magyarországra 45 forintért - ez a mobilos roamingtarifákhoz hasonlítva egyáltalán nem tűnik vészesnek.

Internet az Everestről

Az internetezés már kevésbé olcsó mulatság műholdon keresztül, a 66 centes alap-percdíjon felül ugyanis megabájtonként 6 dollárt, vagyis nagyjából 1100 forintot kell fizetni. A készülék legfeljebb másodpercenként 1,2 kilobájtos sebességgel tud adatokat küldeni a világhálóra, vagyis Attila a blogjára nagyjából egy perc alatt tud elküldeni egy kisfelbontású fotót. Az optimális adatátvitelt a blogoláshoz használt szoftver adatátvitel-optimalizáló funkciója segíti, így elviekben akkor sem kell újraból útnak indítani például egy képfájlt, ha a küldés során a műholdas kapcsolat nem volt tökéletes.

Mint a Thuraya hazai viszonteladójától megtudtuk, akár kvázi "széles sávon" is lehet netezni műholdas hálózaton, ehhez azonban egy laptopra és egy másfél kilogramm tömegű, speciális modemre van szükség. Egy ilyen felszerelést  nem célszerű a hegyre felcipelni, bár most is vannak olyan expedíciók, akik az Alaptáborig vitték laptopjukat (onnan viszont magasabbra mászva ők is csak PDA-jukat használják). Így akár 144 kilobites másodpercenkénti sebesség is elérhető, az adatforgalom korlátlan, a szolgáltatás havidíja viszont meglehetősen borsos, mintegy 450 ezer forint.

http://www.projectb.hu/everest/
Jelinkó Attila, háttérben a Mount Everest

Ahol nincs konnektor

Hiába a gyakorlatilag teljes internet-lefedettség, a Himaláján nem sok helyen lehet feltölteni a lemerült PDA-t, telefont, alternatív lehetőségekhez kénytelenek folyamodni a hegymászók. Az egyik lehetséges megoldás a napelemes töltő használata, ezek közül többféle méretű és képességű típust lehet kapni: az egyik csak teljes napfényben, a másik felhős ég mellett is használható, s olyan is van, ami még az optimális elhelyezésben is segíti a felhasználót. A napelemes cellák teljesítménye is eltérő lehet, az egyik egy, a másik három óra alatt tudja feltölteni a műholdas telefont.

Egyszerűbb megoldást is választhatnak a hegymászók: Attila például lítium-ceruzaelemeket vitt magával. Ezeknek az az előnyük, hogy akár -40 C fokon is használhatók, és még -20 C fokon használva is csak tíz százalékot veszítenek kapacitásukból -  hagyományos társaik ilyen hidegben ennél jóval gyengébben teljesítenek. Emellett a lítiumos elemek fele olyan nehezek, mint  a hagyományosak, és nagyjából tízszer annyi ideig bírják a gyűrődést.

A hegymászó egy olyan szivargyújtó-csatlakozós adaptert visz magával, amellyel mind a PDA-t, mind pedig a műholdas telefont tölteni tudja. Összességében napi egyszeri internetes bejelentkezéssel kalkulálva 8 darab lítium-elemekről töltve 5-7 napon át lehet működtetni a két eszközt.

A magyar Everest-expedíció útját az [origo] Utazás rovata fogja nyomon követni, Jelinkó Attilát a csúcshoz közeledve e-mailen keresztül fogjuk faggatni a körülményekről. Az expedíció honlapja az alábbi linken érhető el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK