3D-s környezet digitális fotókból

2007.04.18. 12:08

Egy új fejlesztésnek köszönhetően könnyedén lehet térbeli modellt készíteni bármilyen képről. Egy amerikai egyetemi hallgató által írt Fotowoosh elsősorban kültéri fotók átalakítására alkalmas.

A weboldalra feltöltött képeken a szoftver automatikusan analizálja az égboltot, a talajt, illetve a függőleges objektumokat, majd elemekre bontja és háromdimenziós képpé formálja át a felvételt.  Jelenleg csupán meghívásos alapon, béta fázisban működik a szolgáltatás, vagyis még nem lehet vele szabadon kísérletezni, azonban a vállalat közleménye szerint heteken belül a felhasználók is feltölthetik saját fényképeiket.

Jelenleg a 3D felvétel az úgynevezett Virtuális Valóság Modellező Nyelv (VRML) formátumban készül el. Ennek egyetlen hátránya, hogy speciális szoftver szükséges a lejátszásához, hiszen a böngészők alapból nem támogatják ezt a szabványt. A jövőben azonban a Fotowoosh automatikusan egy Flashbe ágyazott fájlt küld majd vissza, amit böngészőből is könnyen meg lehet majd tekinteni.


Így működik a Fotowoosh

A fejlesztés a Carniege Mellon University egyik PhD hallgatójának, Derek Hoiem érdeme. Mindez azért is figyelemreméltó, ugyanis a Microsoft a saját Live Labs laborjában is próbálkozik hasonló technológia kifejlesztésével. A Photosynthről már mi is beszámoltunk korábban: lényege, hogy a térbeli modellt a helyszínről készült rengeteg felvétel ötvözésével készíti el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK