Panorámafotózás egyszerűen

2007.04.27. 13:54

Egyetlen fénykép nem mindig tudja visszaadni egy hely hangulatát, a valós térérzetet: erre a panorámaképek sokkal alkalmasabbak, sokan mégis elrettennek tőlük a bonyolultnak hitt megvalósítás miatt. Most kísérletet teszünk a tévhitek ledöntésére.

A panoráma természetesen nem mai találmány. Kínában már a tizenkettedik században készítettek széles térhatást nyújtó festményeket, a szó maga pedig az 1790-es évekből származik egy ír festőtől. A technika rendkívül népszerű lett a következő évszázadban, különösen tájképek és történelmi események ábrázolására. Egyik legismertebb magyar vonatkozású példája Feszty Árpád a honfoglalásról készített, 120 méter hosszú panorámaképe Ópusztaszeren.

Ennek ismeretében nem meglepő tehát, hogy a panorámakészítés rendkívül munkaigényes és hosszadalmas folyamatnak tűnik. Azonban ez ma már nem teljesen igaz, hiszen a digitális technológiák nagyban leegyszerűsítették a képkészítés idejét. Személyes tapasztalatunk mégis inkább az, hogy a hobbifotósoknak még mindig ismeretlen területet jelent ez a technika. Utánajártunk tehát, mi jelenleg a legegyszerűbben használható, és egyben legolcsóbb szoftver erre a feladatra.

Ilyen panorámát készíthet a programmal

Hosszas kutatómunka után egy amerikai vállalat terméke tűnt érdekes választásnak. Az ArcSoft Panorama Maker 4 könnyen átlátható, egyszerű kezelőfelülettel rendelkezik, ráadásul automatikusan kiválogatja és összeilleszti a megfelelő fotókat, így a teljesen kezdők is percek alatt elsajátíthatják. A szoftver ingyenesen letölthető 15-napos próbaverzióját teszteltük, amely a határidő lejárta után 40 dollárért, azaz megközelítőleg 7 ezer forintért vásárolható meg.

Forrás: [origo]
Roosevelt tér

Forrás: [origo]
Felvonulási tér

Tippek a fotózáshoz

Általánosságban azt lehet mondani, hogy egy 360 fokos panorámakép elkészítéséhez körülbelül 8 - 16 fényképre van szükség, az objektív látószögétől függően. A fotózás során érdemes figyelni néhány alapvető tényezőre, ami a későbbiekben megkönnyíti az összeillesztést.

Amennyiben lehetséges, az expozíciót érdemes manuális beállítani, illetve egy fix értéken tartani, hogy a szomszédos képkockák között ne legyen árnyalatbeli különbség. Szintén ennek a kiküszöbölésére ajánlott kikapcsolni az automatikus fehéregyensúly-állítást, és az autófókuszt is. A vakut természetesen nem árt letiltani ilyenkor. Ezeket az íratlan szabályokat betartva egységes látványú lesz a kész panoráma is.

Forrás: [origo]
Széchenyi fürdő

Forrás: [origo]
Városliget

A profik az állvány használatát is javasolják, mi azonban azt tapasztaltuk, hogy a hobbifotósok többnyire nem rendelkeznek megfelelő állvánnyal, így a HDR-tesztünkhöz hasonlóan most is szándékosan kézből készítettük el a felvételeket. Arra viszont ügyeltünk, hogy egy fix pont körül forogjunk (például egy lábon), miközben stabilan, vízszintben tartva a kamerát készülnek a fotók.

Az egymás melletti képkockáknál általában az a jó, hogy az átfedés nagyjából 30 - 50 százalékos, így a szoftver könnyebben rakja össze a képeket. Az átfedéseknél néha problémát jelent, ha mozgó emberek több képkockán is megjelennek, ugyanakkor ezt érdekes effektként is alkalmazni lehet, "klónozva" a szereplőket.

A fényképek összeillesztése

A fotózás után tehát következhet a szoftveres utómunka, ami meglepő módon nem egy nagy ördöngösség. A Panorama Maker automatikusan kiválasztja az egy sorozatba illő képeket, majd összeilleszti azokat egy-két perc alatt, a számítógép sebességétől függően. A kapott panorámát meg lehet vágni igény szerint, illetve a vízszintet is módosítani lehet még. A végeredményt JPEG, TIFF, és BMP formátumban is képes elmenteni a program.

Forrás: [origo]

Érdemes kipróbálni azonban az eredetileg az Apple által kifejlesztett QuickTime VR opciót is: ilyenkor egy interaktív mozgóképet készít el a Panorama Maker. A képzeletbeli hengerre kifeszített panorámát az egérrel szabadon lehet forgatni jobbra-balra, így valóban olyan hatást kelt a látvány, mint az eredeti helyszínen.

Összességében tehát látható, hogy csekély előkészületek után, pár perces munkával nagyon meggyőző panorámaképeket lehet létrehozni, ráadásul mindehhez speciális felszerelésre sincs szükség. Akinek pedig felkeltette az érdeklődését ez a világ, annak ajánljuk ennek a virtuális valóságnak egy még fejlettebb változatát. A gömbpanoráma esetében nem csupán körbe, hanem fel és le is lehet mozgatni a szemet, vagyis az egeret.

Forrás: [origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK