Elfogta a rendőrség a tavalyi vaterás csalót, aki - ha kifizeti a kárt - akár elkerülheti a börtönt is. A közel száz károsultat másfél millió forinttal verte át a szélhámos, akit óvatossága ellenére a NNYI high-tech zsaruinak segítségével kaptak el.

Elfogta a rendőrség azt a huszonéves fiatalt, aki tavaly nyáron egy internetes aukciós portálon közel száz vásárlót vert át. A bajai illetőségű csaló - mint korábban hírt adtunk róla - memóriakártyákat kínált fel árverésre, ám a nyerteseknek sosem szállított semmit. Mint a nyomozás során kiderült: soha nem is voltak birtokában azok a memóriakártyák és egyéb eszközök, amelyeket meghirdetett.

Óvatos duhaj

Az eladó azt használta ki, hogy a banki átutalás általában kétnapos, a postai kézbesítés pedig néha elhúzódó időszaka miatt a vevők nagyjából egy hétig türelemmel voltak, s csak ezután kezdtek reklamálni. Miután egyre többen panaszkodtak, hogy nem kapták meg az árut, a Vatera üzemeltetői kitiltották a felhasználót. A póruljártak az aukciós portál fórumán elégedetlenkedtek, majd egy hódmezővásárhelyi károsult az őt ért tízezer forintos kár miatt feljelentést tett a helyi rendőrkapitányságon.

Mint a rendőrség mai sajtótájékoztatóján kiderült: a csaló meglehetősen óvatos volt: nem a saját nevén volt a bankszámla, amire az átutalások érkeztek, sosem otthonról netezett, hanem internetkávézókból, s olyan bankjegykiadó automatákat használt, melyekben nem volt kamera, ami felvételt készíthetett volna a pénzt felvevőről. Ennek ellenére a rendőrség csúcstechnológiai bűnözés elleni osztályának közreműködésével idén márciusban sikerült elfogni a tettest.

Száz vásárló másfél millió forintja

Összesen 92 károsultja volt a csalássorozatnak, az átutalt összegek 1200 és 103 ezer forint közöttiek voltak, összesen mintegy másfél millió forinttal verte át az aukciós oldal felhasználóit a fiatalember (aki ellen már folyamatban van egy per többrendbeli csalás miatt). Az eset érdekessége, hogy úgynevezett közvetítői eljárás során próbálják meg a pórul járt vaterásokat kárpótolni. Ez azt jelenti, hogy ha mindegyik károsult elfogadja a tettes ajánlatát, azaz azt, hogy visszafizeti nekik a kicsalt összeget, és valóban rendezi a kárt, akár a börtönt is elkerülheti (legalábbis ami a vaterás ügy miatt fenyegeti, hiszen a másik, már folyamatban lévő pert az itteni megbánás és kártérítés nem befolyásolja).

A Vatera számára is tanulsággal szolgált az eset: a történtek után megváltoztatták a felhasználók ellenőrzését. Ma már mindenkinek, aki eladni kíván, a mobiltelefonszámát és bankszámláját ellenőrzik. Ilyen azonosítási procedúra korábban nem volt. A csalás utáni időszakban többen felvetették az aukciós oldal üzemeltetőinek a felelősségét is, hiszen ezzel talán elvették volna a csaló kedvét - ahogy ez később be is igazolódott, mert a nyári csalássorozat után ősszel újra megpróbált nem létező termékeket eladni a portálon a szélhámos, ám akkor igen hamar le tudták tiltani.