Nem tart igényt India a jelenleg 175 dolláros áron előállítható, eredetileg százdollárosnak szánt laptopra. Helyi mérnökök ehelyett tízdolláros változat elkészítésén munkálkodnak.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a One Laptop Per Child (OLPC) nevű projekt keretében fejlesztett százdolláros laptopként elhíresült, fejlődő országokban élő gyerekeknek szánt noteszgép az eredetileg tervezettnél jóval drágábban lesz megvásárolható.

A magas ár miatt az indiai kormányzat végül nem rendel az XO márkajelzést viselő noteszgépekből, ehelyett jóval olcsóbb, tízdolláros laptopok elkészítésére írt ki pályázatot.

Egy indiai egyetemista, illetve egy helyi tudományos központ kutatója  már ki is dolgozta két különböző, olcsó noteszgép tervét. Bár a konfigurációk egyikét sem lehet 47 dollárnál, vagyis 8500 forintnál kevesebb pénzből legyártani, a kormányzat szakértői arra számítanak, hogy a nagy tételű rendelés - legalább egymillió darab beszerzését tervezik - miatt az előbbi árból még jelentős engedményeket kaphatnak a gyártóktól.

Egyelőre az olcsó masinák műszaki paraméterei nem publikusak, mivel fejlesztőik nem akarják kiszivárogtatni a bennük alkalmazott egyedi megoldásokat. A projektet meghirdető szaktárca csupán annyi információt közölt a gépekről, hogy azokon a költségek alacsonyan tartása végett minden az alaplapra lesz integrálva.

Még azt sem tudni, hogy ki fogja gyártani az olcsó számítógépeket, jó eséllyel Indián belül állítják majd elő alkatrészeit - azonban két évnél hamarabb nem várható a tízdolláros laptop piaci premierje, míg "százdolláros" társa várhatóan már az idén rendelhető lesz.