Nézzen szét a térben!

2007.05.11. 17:28

Szétnézne az aggteleki cseppkőbarlangban, vagy bekukkantana a Fűvészkertbe? Mindez persze élőben az igazi, de a 360 fokos panorámaképek segítségével akár a PC előtt is megteheti. Három veterán panorámafotós vezetett be minket a fotózás eme speciális szegmensének rejtelmeibe, s cikkünkben akár az [origo] szerkesztőségében is körbenézhet.

Imre Krisztina, Boros Sándor és Rév Gábor már több éve foglalkoznak panorámák készítésével, így rengeteg hasznos tanácsot adtak azzal kapcsolatban, miként lehet még tökéletesebb felvételeket létrehozni. Bár ma már a legprofibb eszközökkel dolgoznak, végigjárták az ide vezető lépcsőfokokat, a kompakt géppel rögzített fotóktól kezdve a többszázezres berendezésekig. A baráti társaság többek közt Magyarország nevezetességeiről készít rengeteg felvételtegyik panorámájukon pedig az Operaház egyébként közönségtől elzárt, pompásan díszített folyosóján nézhetnek szét az érdeklődők.

A társaság tagjait elsősorban a gömbpanorámák foglalkoztatják, vagyis az olyan felvételek, amelyek horizontálisan 360, vertikálisan 180 fokos látványt nyújtanak. Ezeknek az előnye a hagyományos, kiterített képekkel szemben az, hogy a megfelelő szoftver segítségével virtuálisan megelevenedik az adott helyszín, egy adott nézőpontból bármely irányba körbe lehet nézni, az érdekességekre pedig akár rá is lehet közelíteni.

A gömbpanorámák készítése természetesen több módon is lehetséges. A legegyszerűbbnek tűnő megoldás az, amit kezdetben Rév Gábor is alkalmazott. Ennek során egy speciális tükör segítségével mindössze egyetlen fényképet kell készíteni, amelyből szoftver rakja össze a látványt.

Nézzen szét az [origo]-ban! (Ha nem látja a panorámát, töltse le a Quicktime-ot!)


Nem olcsó a felszerelés

Az amerikai Kaidan által gyártott megoldás rendkívül népszerű volt 5-6 évvel ezelőtt, hiszen rengeteg kompakt fényképezőhöz lehetett csatlakoztatni. A vállalat ismertetője szerint jelenleg 920 különféle típushoz létezik adapter. A megoldás hátránya a gyenge képminőségen kívül az, hogy a vertikális látvány 100 fokra csökken, ráadásul a szerkezet meglehetősen drága: szoftverrel együtt 750 dollárt, azaz 140 ezer forintot kell fizetni érte.

Ennél jóval olcsóbb módszer, ha valamilyen panorámafejet vásárol az ember. Boros Sándorék sokáig egy 15 ezer forintos eszközt használtak egy egyszerű, négy ezer forintért megvásárolható vízszintezővel. Egy ilyen panorámafejre bármilyen kisebb fényképező csatlakoztatható, viszont objektívtől függően legalább 30 fotót kell készíteni a panorámához, vagyis jóval időigényesebb technika.

Forrás: [origo]
Így készül a panoráma

Speciális szoftverek is kellenek

Mivel itt sok fényképet kell később összefűzni, a fotósok szerint érdemes arra figyelni, hogy az élesség, az expozíció, illetve a fehéregyensúly végig fix maradjon. Elárulták azt is, sokszor megéri alá-, illetve föléexponálni a mért értékhez képest, így később korrigálhatók a túl világos vagy túl árnyékos részletek is. Ez a korrekció Photoshopban rétegkezeléssel és maszkolással, vagy az általunk is bemutatott HDR-szoftverekkel végezhető el.

Ennél is jobb minőséget lehet elérni a tükörreflexes gépekkel, azonban ehhez mélyebben a pénztárcába kell nyúlni. Ma már mindhárman tükörreflexes digitális gépeket használnak 8, illetve 10.5 milliméteres optikával, így mindössze 7-8 képből áll össze egy 360 fokos panoráma. Ez például akkor lehet hasznos, amikor nagy tömeget kell fotózni, például a március 15-i rendezvényeket, vagy a Holocaust emléknapot.

A tükörreflexes gép súlya miatt azonban ilyenkor profi támasztékra is szükség van. Egy megfelelő állvány és szintező együttesen már 60 ezer forint körül mozog, az általuk használt precíziós panorámafej ára pedig nem kevesebb, mint 220 ezer forint. Akinek erre nem telik, megpróbálhat magának is barkácsolni egy hasonló szerkezetet.

Forrás: [origo]
A fenti Quicktime-VR felvétel kiterítve


Nem lehet megélni belőle

Látható tehát, hogy a profi eszközöket sem adják ingyen. Ez még önmagában nem is jelentene problémát, ha a panorámakészítésből meg lehetne élni, azonban ez ma még szinte lehetetlen, ugyanis a különféle ingatlanforgalmazók, szállodák, kulturális intézmények többnyire nem látnak benne fantáziát. Így a legtöbb panorámás hobbiból készíti felvételeit a hazai közösségi oldalakra.

Azt is megtudtuk, hogy sok esetben komoly ellenállás tapasztalható az intézmények részéről, ami részben érthetetlen, hiszen például a múzeumok és más közintézmények weboldalát is feldobhatja egy ilyen látvány. Ennek ellenére gyakran az engedélyszerzés több időt és energiát vesz el, mint a panoráma elkészítése. Szerencsére ez még nem vette el a kedvüket a fotózástól, sőt szinte mindenhova elviszik felszerelésüket. Boros Sándor és Imre Krisztina legutóbb Spanyolországban és Portugáliában készített érdekes felvételeket, a HVRG.com honlapon pedig Magyarország régióinak számos látványosságát lehet megtekinteni 360 fokban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK