Az amerikai mobilgyártó egy sor új készüléket mutatott be kedden: új, még vékonyabb változatot készített a RAZR pengemobilból, másik újdonsága pedig egy mobil mozizásra kiélezett készülék.

A RAZR2 készülék az európai piacon kétféle változatban lesz kapható, ezek közül az olcsóbbik mintegy két milliméterrel vékonyabb elődjeinél, a nagyobb tudású testvér pedig nagyjából ugyanolyan vastag. A V8 és V9 jelzést viselő változatok közti fő különbség az, hogy csak a drágábbik változat támogatja az ADSL-hez hasonló sebességű internetezést biztosító HSDPA adatátvitelt, a másik csak a jóval lassabb EDGE technológiát használja.

Még élesebb pengék

A RAZR2 mobilokat hagyományos USB-kábellel lehet majd a PC-hez csatlakoztatni, s mivel kompatibilisek a Windows Media Playerrel, akár másolásvédett zeneszámokat is lejátszanak - ilyeneket lehet vásárolni többek közt a T-Online Zeneáruházban is. Furcsa módon a drágábbik, V9-es modellt szállítják majd kisebb, 45 megabájtos belső memóriával, olcsóbbik társa 420 megabájtot képes alapból tárolni. Mindkét típus esetén - külön megvehető microSD-kártyával - legfeljebb 2 gigabájttal lehet kibővíteni a tárhelyet. Ekkora memóriára a beépített - egyébként 2 megapixeles - digitális kamerával 2 órányi MPEG4 formátumú videót enged rögzíteni a készülék.

A legújabb pengemobilt Opera böngészővel látják majd el, amely a mobilinternetes oldalak mellett hagyományos webhelyeket is meg tud majd nyitni. Sajtóbeszámolók szerint a RAZR2-esekbe 500 megahertzes processzor kerül, az operációs rendszer pedig Linux-alapú, s sokkal fürgébben működést ígér, mint az első RAZR-é.

További újdonság, hogy a mobilok külső képernyője is jókora méretű, felbontása 320x240 - a külső LCD-t azonban a gyártó szerint nem lesz sérülékeny, mivel speciális, strapabíró műanyag ablak védi majd, az alján lévő érintógombok pedig a zenelejátszást teszik egyszerűbbé. Az előzetesen eltárolt sablonüzeneteket a telefon szétnyitása nélkül is lehet majd küldeni, a hanghívások minőségét pedig egy Crystal Talk nevű technológia javítja a telefonokon. A két új RAZR2-mobil közül a V8-as típus már júliusban a boltokba kerül, a gyorsabb internetet támogató V9-es premierje azonban csak a harmadik negyedévben várható.

Mobil filmőrülteknek

Forrás: [origo]
Z8, a filmes mobil

Még az év első felében kapható lesz a gyártó másik újdonsága, a Moto Z8 nevű mobil, amely multimédiás funkciókban erős. Mivel a mobilt 2,2 colos, 16 millió színárnyalat megjelenítésére alkalmas képernyővel szerelik, alkalmas lesz képek, de akár filmek nézegetésére is. Belső memóriája 90 megabájtos, azonban akár 4 gigabájtos memóriakártyákkal is ki lehet bővíteni, s egy nemrég kötött partnerség eredményeként microSD-kártyákon teljes mozifilmeket is árul majd hozzá a cég.

A készülékhez a Bourne-ultimátum című filmet és egy sztereó Bluetooth-headsetet is mellékelnek majd, s a gyártó hazai képviseletének közlése szerint magyar szinkronos alkotások megjelenésére is lehet számítani.

A retró külsejű telefon is támogatja a gyors HSDPA-adatátvitelt, kamerája 2 megapixeles fotókat, és VGA-felbontású videókat tud rögzíteni, viszont Symbiant, és nem Linux operációs rendszert futtat. A Moto Z8-as izmos akkumulátorral lesz kapható, a Motorola ígérete szerint egy töltéssel 16 napos rendelkezésre állást tud biztosítani, folyamatos videolejátszásra 5 órán képes, mp3-akat pedig 12 órán át lehet hallgatni a készülékről.

Két kisebb újdonság

A vállalat Moto Q9 néven egy teljes QWERTY-billentyűzetes okostelefont is bemutatott, amely a Windows Mobile operációs rendszer nemrégiben kiadott új, 6-os verzióját futtatja, s az üzleti felhasználók számára fontos funkciók mellett 2 megapixeles fotózást és zenelejátszást kínál. A ROKR zenemobilból is elkészült egy új változat, a júniusban érkező Z6: a készülékhez speciális USB-s feltöltőprogramot dolgoznak ki, így ötszáz zeneszámot negyed óra alatt feltölthet majd legfeljebb 2 gigabájtosra bővíthető memóriájába a tulajdonos. Kezelése az iPodéhoz hasonló érintőtárcsával történik, s ugyancsak támogatja a Windows Media Player védelmét.