Alaposan átszabták a Google-t

2007.05.17. 11:29

A Google.com már nem csak webes találatokat listáz ki, hanem univerzális keresési eredményeket mutat videókból, blogokból, könyvekből egyaránt.

Az internetes vállalat szerdán mutatta be az átalakított Google.com nyitóoldalt, amely többféle keresési találatot listáz majd ki ugyanazon az oldalon - adta hírül az AP. A képernyő felső részén így először képek és videók, majd kategóriák szerinti sorrendben webes találatok, hírek, blogbejegyzések, wikipédia-szócikkek jelennek meg attól függően, hogy a keresett kifejezéshez tartoznak-e ilyen speciális tartalmak.

Nem tudni, mire mit kapunk

Ez az újítás egyrészt zavaró, mivel a megszokott "tiszta" keresés helyett egyszerre többféle tartalmat zúdít a felhasználóra, másrészt látványosabb keresési eredményeket produkál - bár igen következetlen, hogy milyen kulcsszóhoz milyen típusú találatokat kapunk. Az univerzális találatoknak nem mindegyike jelenik meg ugyanabban a listában, hanem azokat egy köztes fejléc gombjaival lehet kilistáztatni.

Harry Potter nevére rákeresve például képet azonnal nem kapunk, de megjelenik a könyvkereső, a hírek és a videokereső gombja is, amely nem csak a Google saját videomegosztóiból, a Google Videóból és a YouTube-ról hanem több nagy szájtról listáz ki képes találatokat. Ha Magyarországra keresünk rá a nyitóoldalon, akkor a webszájtok mellett a térképek és a híroldalak találatainak megtekintését ajánlja fel a szájt.

Videózhat a keresőben

A cég már eddig is rendelkezett specializált keresőkkel, azonban ezek nem voltak ilyen könnyen elérhetők a nyitóoldalról. A szájt a videós tartalmakat emeli ki leginkább, mivel a klipeket közvetlenül a találati listában is le lehet játszani, ehhez nem kell elnavigálni az oldalról - így hamarosan akár reklámfilmek is megjelenhetnek a webkeresőn a szöveges hirdetések mellett.

A Google felújított oldalainak mindegyikéről elérhetők a cég egyéb szolgáltatásai, így a specializált keresők mellett például a levelezés, a szövegszerkesztő vagy a naptár is, mégpedig a fejlécen elhelyezett linkeken keresztül. Az újítások egyelőre csak a Google központi nyitóoldalán, a Google.com-on jelentek meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK