Nicholas Negroponte, a szegény országok gyermekeinek olcsó noteszgéppel való ellátását célzó One Laptop Per Child (OLPC) projekt vezetője szerint az Intel meg akarja fúrni kezdeményezésüket, hogy saját termékét értékesíthesse az elmaradott országokban.

A BBC híradása szerint Negroponte azzal vádolja az amerikai chipgyártó óriást, hogy az saját, Classmate (osztálytárs) nevű olcsó laptopját a gyártási költségnél alacsonyabb áron kínálja, hogy ezzel kigolyózza a fejlődő országok piacairól az OLPC által kidolgozott, szegény országokban élő gyerekekek szánt, XO márkanevű laptopot. Negroponte szerint az Intel azért támadja a százdolláros laptopot, mert abban nem saját, hanem a rivális AMD által gyártott processzort alkalmaznak. Craig Barrett, az Intel elnöke egy amerikai tévécsatornán adott nyilatkozatában tagadta a vádakat.

Az Intel tavaly ősszel mutatta be saját, fejlődő országokba szánt, hordozható számítógépét. A Classmate PC 900 megahertzes, régebbi, alsó kategóriás laptopokban alkalmazott Intel Celeron M processzort, 256 megabájt memóriát és wifi-lapkát, 7 colos (800x480 pixeles felbontású) képernyőt tartalmaz. Operációs rendszerként Linuxot, vagy a Windows XP-t tudja futtatni, így felszereltségtől függően 1 vagy 2 gigabájtos háttértárral (ami winchester helyett flashmemória) szerelik fel.

Forrás: [origo]
Az Intel Classmate és az OLPC laptopja

Ezzel szemben az OLPC laptopját csupán 433 megahertzes, ám nagyon kis fogyasztású AMD Geode processzorral szerelik fel. Képernyője is nagyobb a riválisnál, 7,5 colos, melynek felbontása 1200x900 képpont, továbbá egy speciális, energiatakarékos módba is kapcsolható: ekkor ugyan a képe monokróm, viszont a napfényben is jól látható lesz.

A XO-t ugyancsak 256 megabájt memóriával szerelik, ám egy régebbi, lassabb típussal, beépített webkamerája is van, és egy Linuxon alapuló, a számítástechnikához nem értők számára is érhető, speciális kezelőfelülettel látják el (s a korábbi hírekkel ellentétben mégsem lesz hozzá Windows). Ugyancsak támogatja a vezeték nélküli adatátvitelt, az internetkapcsolatot meg is lehet vele osztani, és többféle mechanikus töltőt - például kurblit - is készítettek hozzá, hogy konnektor nélkül is tölteni lehessen.

Sajtóértesülések szerint az Intel Classmate PC-je várhatóan 250 dolláros, azaz 46 ezer forint körüli áron lesz kapható (ez később 200 dollár körülire mérséklődik majd). Ezzel szemben az OLPC gépét jelenleg 176 dollárért, azaz nagyjából 32 ezer forintért lehet előállítani, a tömeggyártás megkezdésével azonban ez az ár is csökkenhet.